«

»

El cas de Roba Amiga, “Old Clothes, New Social Enterprises”

Fa unes setmanes va sortir publicat un article que analitza el treball que realitzem des de Roba Amiga. L’estudi presenta com a poc a poc les empreses d’inserció social, com és el cas de Roba Amiga, van consolidant el seu mercat, guanyant escala i possibilitant la creació de més llocs de treball per a persones en situació de risc d’exclusió social. La publicació, signada per Daniel Arenas (professor associat al Departament de Ciències Socials d’ESADE i Responsable de Recerca d’Institut d’Innovació Social, deixa clar que la professionalitat, el creixement econòmic i la fi social, en aquest cas, van de la mà.

La Fundació Formació i Treball, membre de Roba Amiga, gestiona la recollida, selecció i venda de roba de segona mà. Un dels seus aspectes més notables és que, més enllà de la important tasca social (més de 110 lloc de treball dirigits a col·lectius vulnerables), compleix també una funció mediambiental. Aquesta es desenvolupa mitjançant els processos de recuperació i reutilització, ja que si no es separen i s’intenten revendre, aquests productes acabaran en abocadors o incineradores. I és que el residu tèxtil s’està convertint en un problema creixent, en el qual mentre no es revisin les pautes de consum, necessitarem que des d’entitats, com Roba Amiga, seguim recollint més roba rebutjada, la separem, la seleccionem, la venguem o la exportem en benefici de la creació de més llocs de treball per a aquelles persones que tenen molt difícil l’accés a una oportunitat laboral.

Un altre dels aspectes que destaca Daniel Arenas, és l’anàlisi de les diferents etapes i nivells d’organització pels quals ha anat passant el projecte Roba Amiga, qui és alhora una xarxa d’organitzacions que comparteix una marca, una cooperativa, i una empresa d’inserció. Aquests diferents nivells s’han mantingut fins avui i conviuen al mateix temps. Mentre que algunes teories de la gestió ens dirien que aquesta multitud de nivells comporta costos de coordinació, també cal reconèixer alguns avantatges que són especialment importants en el món en què el social i l’econòmic van de la mà. El capital social i les xarxes que es teixeixen entre els diferents actors són aspectes essencials per a les empreses d’aquest tipus.

A continuació us deixem l’enllaç a la publicació: http://es.slideshare.net/ESADE/old-clothes-new-social-enterprises

Enllaç permanent a aquest article: http://www.formacioitreball.org/el-cas-de-roba-amiga-old-clothes-new-social-enterprises/

Leave a Reply

El teu email mai es publicarà.