«

»

FITstorming. Cercant idees de productes i serveis per crear llocs de treball de manera sostenible

El FITstorming, projecte impulsat per la Fundació Formació i Treball, és un projecte que cerca la generació de llocs de treball a partir de la transformació de materials, ara en desús, en nous productes o serveis sostenibles que aportin valor a la societat. El proper 20 de novembre de 2013, el FITstorming obrirà per primer cop les seves portes a altres agents i persones interessades en el bon disseny; més enllà dels estudiants de disseny de la Universitat de Barcelona i de diversos professionals del disseny i la sostenibilitat que hi han participat activament des del passat mes de maig.

     

Al llarg dels 6 mesos que s’ha desenvolupat la pluja d’idees del FITstorming, 35 alumnes de Disseny de la Universitat de Barcelona amb el suport puntual de 6 dissenyadors reconeguts en el disseny sostenible i social han desenvolupat 12 idees a nivell de prototip i briefing amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida de materials usats com fusta, cartró, ferralla… i productes diversos: parells de sabates desaparellades, roba, etc.

El punt de partida del projecte FITstorming va ser el taller Top Manta, el passat 27 de setembre, un taller d’experimentació en les instal·lacions del FIT on estudiants i estudis de disseny i dissenyadors del nivell de Curro ClaretEstudi Salva FàbregasNutcreativesTransfodesign i Fiona Capdevila van fer una primera presa de contacte amb materials i productes que la Fundació no pot classificar per a la seva venda de segona mà i entrega social, i que per tant, s’envien a gestors, a plantes de reciclatge i a l’abocador: una gàbia de cartró setmanal, dos contenidors de fusta a la setmana, 260 tones de roba al mes, 10 tones al mes de sabates desaparellades… El resultat d’aquest taller va permetre que els estudiants es familiaritzessin amb l’activitat de la Fundació i les seves principals inquietuds.

Posteriorment, i durant 4 sessions de treball que s’han desenvolupat tant a la pròpia Fundació com a la Universitat de Barcelona, els estudiants, amb el suport de personal de Formació i Treball; han pogut treballar amb tipologies vàries de materials i proposar així idees recolzades en un briefing, un prototip i un vídeo.

El passat 8 de novembre, tant la Direcció de la pròpia Fundació, com els dissenyadors abans mencionats i representants de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’àrea de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona van poder conèixer, com a membres del jurat, les 12 propostes presentades pels 9 equips d’alumnes a través d’una presentació visual de les mateixes i una exposició amb tots els prototips.

El proper 20 de novembre, en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, es donaran a conèixer els guanyadors d’aquest concurs d’idees, obrint el FITstorming a tots aquells agents i persones interessades en el disseny social i sostenible. També hi haurà un premi popular resultant de la votació dels treballadors de la Fundació.

Les propostes escollides continuaran treballant amb la Fundació Formació i Treball per afinar les seves idees i fer possible que, en uns mesos, es pugui produir alguns dels productes proposats, donant feina a treballadors de FIT i allargant el cicle de vida de productes i materials, fins ara, en desús.  

* Aquest projecte s’emmarca en la I Convocatòria de “Big Idea Project” d’Inditex.

Enllaç permanent a aquest article: http://www.formacioitreball.org/fitstorming-cercant-idees-de-productes-i-serveis-per-crear-llocs-de-treball-de-manera-sostenible-2/

2 comentaris

 1. Dominique Gross

  Buenos días,

  Una iniciativa muy interesante que me gustaría conocer más a fondo: ¿Cuáles han sido los ganadores del concurso de ideas? ¿Qué planes de desarrollo tenéis para las mismas?

  Gracias de antemano,

  1. alexandra

   Buenos días Dominique,

   Gracias por avanzado por su interés. La información de los ganadores la puede consultar en la siguiente nota de prensa: http://formacioitreball.org/wp-content/uploads/manualuploads/NPFITstorming.pdf

   Por ahora solo la tenemos publicada en catalán, pero le informo de como quedaron premiados:

   De los 12 proyectos propuestos, cuatro fueron premiados a nivel técnico y uno recibió el premio popular:

   El primer premio se lo llevó la propuesta textil T-BAC y BUM BAG, por su calidad a nivel técnico y por arriesgarse a presentar producciones textiles ya muy elaboradas.

   El segundo premio fue TM-JOC, un doble juego (rompecabezas y memory) realizado a partir de tejidos recuperados, teniendo en cuenta su sencillez, buena resolución final y por los valores que transmite de recuperación de juegos tradicionales y fomento de la creatividad.

   El tercer premio recayó en un Colgador Modular diseñado a partir de zapatos de tacón desparejados, teniendo en cuenta su fácil manufactura y su originalidad y por dar salida a zapatos de un pie, uno de los materiales con más stock en estos momentos en la Fundación.

   Finalmente, hubo una mención, que coincidió con el premio popular (elegido por los trabajadores de la Fundación): Re-Hangs, una línea de mobiliario hecha a partir de colgadores de ropa de madera y de maderas en desuso.

   Durante este primer trimestre del año se trabajará con los grupos de estudiantes con el objetivo de dar forma y definir las posibilidades de desarrollo de las propuestas presentadas.

   Les mantendremos informados,

   Saludos,

Leave a Reply

El teu email mai es publicarà.