«

»

Taula Amiga reparteix més de 65.000 racions de menjar a Tarragona, un 65% més que l’any passat

Taula Amiga celebra 3 anys de funcionament sota la gestió de Formació i Treball, la Fundació Amiga gràcies a la subvenció de l’Ajuntament de Tarragona i amb el suport i coordinació de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Des de la seva obertura, el servei ha anat en augment, durant el 2016 s’han servit un total de 65.050 racions de menjar.

D’aquests, 17.430 han estat menús elaborats i servits en el propi Menjador, i dirigits a les persones ateses en l’espai de beneficència, i 47.620 s’han distribuït en racions individuals de productes frescos dirigits a famílies vulnerables de la ciutat de Tarragona (amb l’objectiu de que aquests aliments fossin elaborats en els propis domicilis).

Tal i com es como se preveia, s’han superat notablement les dades del 2015 que van arribar a un total de 40.691 racions. L’augment en concret s’ha produït en els àpats de menjar fresc (sense cuinar) que es reparteixen a la instal·lació annexa al Menjador. Aquest servei es va iniciar l’any passat amb 4 famílies i actualment atén a 40 famílies (s’ha multiplicat per 10).

Aquest resultat ha estat possible gràcies a la gran quantitat de donacions que ha rebut Taula Amiga durant el darrer any. De manera conjunta a la subvenció anual de l’Ajuntament de Tarragona, que permet repartir 60 menús diaris, cada cop són més les empreses, entitats i fins i tot particulars que col·laboren amb el nostre projecte social.  Entre elles trobarem la implicació del Banc dels Aliments, el Mercat Central de Tarragona, Mercadona, Consum, el AMPA del Serrallo i molts altres que de manera anònima fan donacions setmanals o puntuals. Al costat d’aquest suport, és destacable la participació del Menjador dins del Programa Cadena d’Oportunitats, que compta amb el recolzament del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que aquest anys ens ha assignat una partida pressupostària per poder comprar menjar fresc.

Una altra dada a resaltar és l’augment de voluntaris, actualment comptem amb un equip de 20 voluntaris en actiu. Xifra que no ha parat d’incrementar-se des de l’obertura de Taula Amiga, fet que demostra una major consciència ciutadana i coneixement del servei entre els veïns i veïnes de Tarragona.

El servei de repartiment de menjar

Els beneficiaris de Taula Amiga venen derivats del Punt d’Atenció al Sense Sostre, Serveis Socials i la Fundació Bona Nit, i per tant no són fixes sinó que arriben al menjador amb una temporalitat variable, en funció de les necesitats detectades.

L’horari de menjar és de 12:00h a 14:30h tant per aliments dins del centre com per a la recollida de menjar per emportar. Els diumenges i festius s’obre de 12:00h a 13:00h i es prepara menjar per portar en carmanyola.

El servei d’entrega d’aliments frescos per a famílies té un altre horari, és a les 11:00h. És just aquest servei el que s’ha multiplicat i és també molt important per a nosaltres, ja que considerem que el repartiment de menjar per a poder cuinar a casa dignifica encara més si pot l’activitat.

Parlem d’un menjador social, per tant d’un servei assistencial, encara que Taula Amiga és molt més. L’espai compte amb una estètica de restaurant, taules per a 4 persones, servei de cuiners i cambrers que porten i recullen els diferents menús a la taula, plats i parament com en qualsevol servei d’hostaleria. D’aquesta manera es busca que l’usuari se senti el més còmode possible.

Així, sota aquest objectiu de normalitzar el fet d’entregar aliments frescos per cuinar a casa ens ajuda a dignificar molt l’assistència a aquelles famílies (la majoria amb fills) que van a recollir les seves bosses i se les emporten als seus domicilis.  La consequència directa d’aquesta acció és que, la resta de familiars, els nens sobretot, no tenen perquè conèixer si els pares no ho desitgen, l’origen dels aliments que porten a casa.

Taula Amiga, a més de servir el dinar, ofereix convivència i interrelació entre usuaris, voluntaris i professionales, amb la finalitat de fomentar la seva integració i poder treballar les seves habilitats socials.

Dins d’aquesta inquietud, per tal d’oferir un servei cada cop més transversal i menys assistencial, durant el 2016 s’ha desenvolupat un Hort Urbà dirigit als usuaris del menjador, s’han portat a terme xerrades d’estalvi energètic i d’alimentació saludable i s’han realitzat enquestes de satisfacció. Programes que han sorgit de Taula Amiga i que continuaran durant el 2017.

Enllaç permanent a aquest article: http://www.formacioitreball.org/taula-amiga-reparteix-mes-de-65-000-racions-de-menjar-a-tarragona-un-65-mes-que-lany-passat/

Leave a Reply

El teu email mai es publicarà.