25 anys: El 69% de les persones que completen el seu itinerari d’inserció s’incorpora al mercat laboral ordinari en menys d’un any

05 abril 2018 Notícies

Responsabilitat
Formació, inserció i intermediació

Com sortim d’una situació vulnerable? Com fem front a un context familiar de pobresa? Com aixecar-se i aconseguir l’oportunitat de canviar un present no desitjat? Totes aquestes preguntes tenen en comú una resposta: amb formació. A través de programes i projectes educatius de diferents àmbits, hem impulsat la inserció de persones en risc d’exclusió social al mercat laboral ordinari, perquè considerem que l’aprenentatge és el millor camí.

Quina formació? Fa vint-i-cinc anys va néixer la nostra oferta formativa per adquirir competències. A la formació en taller de roba, mobles i confecció es va afegir a finals dels noranta, l’aprenentatge de soldadura, construcció, sabateria i auxiliar de la llar. Després van venir els cursos de fusteria, bugaderia, neteja, geriatria, magatzem i molts més. La llista va anar creixent –tot adaptant-se a les demandes del mercat laboral– i el punt més àlgid va arribar al 2013 amb la creació de D’ins, l’escola d’hostaleria. La formació de cuina, sala i neteja d’hotels van completar una àmplia oferta formativa que encara avui seguim incrementant per donar cobertura als màxims àmbits de treball possibles seguint el fil de formació ocupacional que oferim des de l’entitat. Si al 1999 eren 50 les persones que van rebre formació, al 2017 n’hem arribat a formar 909. I mentre aprenem a treballar, treballem. Una formació pràctica i orientada a desenvolupar-se al lloc de feina. Aquesta és la nostra premissa i, per aquest motiu, disposem d’un engranatge de programes i projectes que permeten que aquesta sigui la realitat a les nostres instal·lacions: cada dia omplen els passadissos de la Fundació persones que han decidit tornar a formar-se i adquirir més competències per obtenir una nova oportunitat laboral. Programes propis com Impulsa’t o d’altres en col·laboració amb altres entitats, programes com Incorpora o Làbora han apostat per oferir als nostres usuaris la possibilitat de fer un pas, el pas.

El pas cap a un futur digne, cap a una feina estable, cap a la dignificació que es mereixen. Quan finalitzen l’itinerari de formació, el nostre col·lectiu posseeix més competències i, en conseqüència, més ocupabilitat per fer front a una nova realitat. És en aquest punt en què treballem aferrissadament per oferir-los la sortida definitiva: l’entrada al mercat laboral ordinari a través d’una minuciosa tasca de prospecció i recerca de col·laboracions en l’àmbit de l’empresa privada. A vegades, per accedir a aquest món laboral, cal fer un pas previ durant l’itinerari passant per alguna de les nostres empreses d’inserció. Aquestes van néixer amb l’objectiu d’afavorir la inserció laboral de persones excloses socialment a través d’activitats econòmiques.

El nostre és un projecte empresarial que ofereix una àmplia oferta d’iniciatives amb impacte social, rendibilitat econòmica i visió mediambiental. És a dir, un marc laboral que permet a aquestes persones millorar el seu grau d’ocupabilitat d’una manera íntegra. Així doncs, des de Formació i Treball oferim un contracte estable, de mínim sis mesos, que permet a la persona recuperar o adquirir hàbits laborals i especialitzar-se en un ofici per accedir a un lloc de feina al mercat ordinari. D’aquesta manera, un cop la persona dóna el salt al món laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en situació de vulnerabilitat que inicia el seu itinerari laboral.

En dades, 332 persones han estat contractades per Formació i Treball en el darrer any; però la xifra important no és aquesta. L’indicador rellevant és que després de completar el seu itinerari d’inserció (és a dir, finalitzar el seu contracte amb Formació i Treball), el 69% d’aquestes persones s’incorpora al mercat laboral ordinari en menys de 12 mesos.  

La contractació d’aquestes 332 s’emmarca dins del programa d’accions per a la millora de l’ocupació i la inserció laboral dels col·lectius en risc o situació d’exclusió social està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i cofinançats pel Fons Social europeu segons l’ordre TSF/235/2017 de 13 d’octubre que abasta: a Formació i Treball Empresa d’Inserció a les línies 1, 2, 3 i 4; a Roba Amiga a les línies 1, 2, 3 i 4; i a Recibaix a les línies 1,2 i 4.

La suma és del tot enriquidora, però tot no queda aquí. A aquest 69% de persones que s’incorporen al mercat laboral un cop finalitzat el seu contracte d’inserció amb nosaltres, li hem de sumar la resta de participants d’altres programes i projectes (el projecte propi Impulsa’t, Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”, Làbora de l’Ajuntament de Barcelona…) que també han assolit el seu salt a l’àmbit professional. El resultats totals són espectaculars: 811 persones inserides en empreses externes durant el 2017. Estem satisfets de veure que persones, que creien que no hi havia més oportunitats laborals que els esperaven, han estat capaces de transformar la seva vida. Després de somiar amb ajudar encara més a inserir persones al mercat de treball, vam despertar amb un objectiu: crear la primera ETT especialitzada en la contractació socialment responsable de persones en situació de vulnerabilitat. No només és una via per aconseguir més inclusió, sinó que esdevé una proposta de valor per a una societat on encara queda molt camí per aconseguir que la consciència social sigui una realitat per a tothom.

 

 

Amb la col·laboració de:

              



VEURE TOTES LES NOVETATS