Aliança i participació en l’impuls de nous ecosistemes: Clúster de Residus de Catalunya

10 febrer 2023 Notícies

El passat 18 de gener la Fundació Formació i Treball va assistir a la presentació oficial del Clúster de residus, una iniciativa de l’Agència de Residus de Catalunya i ACCIÓ, Agència per a la competitivitat de l’empresa. La Fundació és una de les organitzacions impulsores en tant que operadora de residus i referent en reciclatge tèxtil amb una trajectòria de més de 30 anys. El Clúster té l’objectiu d’agrupar empreses i agents d’entorn de tota la cadena de valor del sector. Això implica anar des de l’origen del residu, passant per la seva gestió i arribar fins al seu final de cicle de vida o al client final de la matèria primera secundària.

En aquest context el projecte social de Formació i treball esdevé també una part important en la creació de valor. El 2022, més de 350 persones en situació de vulnerabilitat van treballar vinculades a tot el procés de gestió del residu tèxtil (recollida de tota la xarxa de contenidors, classificació i tractament a la nostra planta de Sant Esteve Sesrovires, i posterior valorització a través de la nostra cadena d’Establiments Botiga Amiga on es fa la venda responsable i l’entrega social). Tot plegat amb l’objectiu que les persones acumulin una experiència laboral que els permeti posteriorment fer el salt cap al mercat de treball ordinari.

Entre les accions organitzades pel Clúster el 2022, la Fundació va participar en un viatge a Dinamarca i Suècia junt amb 17 empreses catalanes, acompanyades de representants de l’Agència de Residus de Catalunya i ACCIÓ.  La finalitat del viatge era conèixer entorns de gestió de residus de Països nòrdics, conèixer pràctiques innovadores en matèria d’economia circular, visitar empreses, instal·lacions i agents del sector i inspirar a les empreses catalanes per encarar conjuntament el futur. Al llarg del viatge es van visitar projectes reals de simbiosi industrial, projectes d’incineració de residus al centre de Copenhaguen alhora que es van establir contactes amb altres clústers similars per cercar sinergies amb les empreses catalanes.

La Fundació ja ha establert relacions amb altres empreses per avançar conjuntament en la baula del procés de reciclatge tèxtil, no sols en el reciclatge mecànic sinó també en models eficients de reciclatge químic del tèxtil. En el marc d’aquestes relacions Formació i treball incorpora visites tècniques a la planta de Sant Esteve Sesrovires amb altres empreses del sector del reciclatge per donar a conèixer la tecnologia Fibersort que permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba postconsum.



VEURE TOTES LES NOVETATS