Botiga Amiga, més que una botiga de roba

23 juny 2020 Notícies

La cadena d’establiments Botiga Amiga / Moda Re-, vinculada al projecte tèxtil que desenvolupa la Fundació Formació i Treball, ja ha obert totes les seves botigues després d’uns durs mesos de crisi sanitària. Adaptar-nos a una nova normalitat ha estat possible gràcies a la implementació d’exigents protocols de neteja, desinfecció i control d’accessos per garantir la seguretat de la clientela i les persones treballadores. 

Ara toca entre tots afrontar una reconstrucció social. Viure amb consciència social i que aquesta repercuteixi en el consum. La pandèmia de la COVID-19 podria alterar de forma permanent el comportament dels consumidors i causar canvis estructurals en les indústries de productes de consum i retail. Així ho constaten els resultats d’una enquesta realitzada per Accenture a més de 3.000 consumidors en 15 països, entre els quals es troba Espanya. La investigació, realitzada entre el 2 i el 6 d’abril després que molts països hagin activat plans de confinament per a la població, revela que els consumidors ja han començat a modificar les seves prioritats de compra. La crisi també està provocant que aquests prenguin més seriosament l’impacte que les seves compres tenen en la salut i el medi ambient.

La crisi sanitària ha colpejat durament als col·lectius més vulnerables que atenem. Fins i tot persones que no havien necessitat mai ajuda s’han trobat fent cua per rebre bosses d’aliments. Les persones que compren a Botiga Amiga / Moda Re- ajuden a aquests col·lectius a poder sortir d’aquesta crisi. És una manera de contribuir a la reconstrucció social que ens tocarà fer entre tots. Cal una aposta ferma pel consum amb consciència social, cal posar-se en la pell de l’altre, ja que podries haver estat tu la persona que necessita ajuda. La crisi ens ha permès redescobrir valors com la cura, l’escolta, la gratitud, la humilitat, la solidaritat, la paciència, la cooperació intergeneracional, la generositat i l’entrega, valors que estranyament ocupen un lloc rellevant en la nostra societat. 

També s’ha constatat el mal que fa l’ésser humà al medi ambient. Això pot provocar una tendència a que la gent compri roba de segona mà, més per qüestions ètiques que per necessitat econòmica. Una aposta per recuperar el que es pot reutilitzar que faria disminuir els ritmes de producció actuals. Aquest canvi de consciència podria fer reformular l’actual model de fast fashion que imperava vers una alternativa més sostenible. Parlem d’un canvi de paradigma que fomenti el consum responsable i l’economia circular en benefici del medi ambient. 

A més, gràcies al projecte ‘ZERO WASTE, la roba nova té vida’ de l’Agència de Residus de Catalunya es vol donar una segona oportunitat a béns considerats residus tèxtils procedents d’empreses que descarten part d’aquesta producció perquè no reuneixen les condicions òptimes dels estàndards de qualitat que es marquen per a la seva producció o creuen que el producte pot no tenir sortida suficient al mercat.

El Programa d’Entrega Social s’amplia a més botigues 

Recentment hem ampliat el Programa d’Entrega Social per Entitats a més establiments de la nostra cadena Botiga Amiga / Moda Re-. La iniciativa, que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, té per objectiu cobrir les necessitats bàsiques de roba de famílies que es troben en risc d’exclusió social. El valor diferencial d’aquest projecte és el seu doble impacte, per una banda apostant per aquest model de bescanvi digne i per altre, pel treball en xarxa (un dels valors clau de l’entitat). 

El programa funciona a partir del lliurament de xecs socials al conjunt d’entitats participants. Aquestes, són les responsables de repartir els xecs entre les famílies que atenen, d’aquesta manera, són les famílies les que directament accedeixen a la nostra xarxa de botigues solidàries Botiga Amiga / Moda Re- a realitzar la compra de roba. A Barcelona es podran bescanviar a les botigues de Sant Antoni, Gràcia i Raval, que se sumen a que ja participaven en el programa: Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Tarragona i Reus. 



VEURE TOTES LES NOVETATS