Canvi climàtic o Emergència Climàtica?

09 agost 2019 Notícies

El terme “canvi” segons el diccionari és una modificació que tant pot ser positiva com negativa, per això recentment s’està començant a fer servir el concepte d’Emergència Climàtica o Crisis climàtica ja que reflecteix en major contundència les conseqüències als augments de temperatura globals. Ara ens cal replantejar com denominem la situació actual.
La crisis climàtica és un fenomen global que afecta àmpliament la vida urbana. L’Increment de les temperatures mundials fa que el nivell del mar augmenti, també el nombre d’esdeveniments meteorològics extrems, com ara inundacions, sequeres i tempestes
Tot això té impactes costosos en els serveis bàsics de les ciutats, la seva infraestructura, el seu habitatge, els seus mitjans de vida i la seva salut. Al mateix temps, les ciutats són un factor clau en el canvi climàtic, ja que les activitats urbanes són fonts principals d’emissions de gasos d’efecte hivernacle ja que el transport i els edificis es troben entre els principals emissors de CO2.
L’Emergència Climàtica és un repte mundial que no respecta fronteres. Per enfortir la resposta global, països van adoptar l’Acord de París a la COP21, que va entrar en vigor al novembre de 2016. En l’acord, tots els països van acordar treballar per limitar l’augment de la temperatura global a menys de 2 graus centígrads .
És un problema que requereix que la comunitat internacional treballi de forma coordinada i precisa perquè les nacions avancin cap a una economia baixa en carboni. Per tant, és essencial que les ciutats formin part integral de la solució per combatre la crisis climàtica.

Algunes ciutats ja estan posant en marxa recursos com energia renovable, regulacions o incentius per limitar les emissions industrials. La reducció d’emissions reduirà la contaminació local, millorant així la qualitat de l’aire urbà i la salut dels habitants de les ciutats.

Barcelona en concret és una d’aquestes ciutats que es preocupa pel medi ambient per tant l’1 de gener de 2020 es declararà l’emergència climàtica a la ciutat i, per fer-hi front, el Govern municipal activarà aquesta tardor un paquet de mesures urgents acordades a la primera Taula per l’Emergència Climàtica, el primer acte es va realitzar el passat 10 de juliol, en què participen més de dues-centes entitats, experts i representants de les administracions .

Formació i Treball és una de les entitats membre de la Taula d’Emergència Climàtica. D’aquesta Taula en sortirà el Pla d’acció que la ciutat seguirà per aconseguir ser una ciutat més sostenible i respectuosa pel medi ambient, en acord amb els objectius de desenvolupament sostenible i amb el Pla Clima, que es compromet a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle un 40% al 2030 en relació al 2005 i augmentar 1,6 km2 de verd urbà com a mesura d’adaptació.

De ben segur sorgiran diferents iniciatives en els propers mesos com la de La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que va declarar el passat 7 de maig l’estat d’emergència climàtica, gràcies a la iniciativa que van liderat estudiants del Consell de l’Estudiantat de la UPC. Aquesta decisió s’emmarca dins del moviment global contra el canvi climàtic Fridays for Future, i respon a un doble objectiu: per una banda introduir el debat de l’escalfament global a l’agenda política, i per l’altra servir d’exemple perquè altres institucions facin el mateix. Es tracta d’un gest pioner arreu de l’estat espanyol, ja que és la primera universitat que ha fet el pas.
Hem de ser conscients com a ciutadans que hem sigut una part del problema però ara estem en un moment crucial d’emergència, on tenim la responsabilitat de ser part de la solució. Per un mon millor i més sostenible!



VEURE TOTES LES NOVETATS