Es celebra una trentena d’anys a la preservació de la capa d’ozó

16 setembre 2019 Notícies

Avui se celebra el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó. Aquest gas constitueix una part molt petita de l’atmosfera, però amb una presència vital pel benestar humà: protegeix la terra dels efectes nocius dels rajos ultraviolats del sol. La utilització de químics com els clorofluorocarburs (CFC), halons, halocarburs i hidroclorofluorocarburs, entre d’altres substàncies que esgoten la capa d’ozó (SAO) la van malmetre provocant l’anomenat forat.

Cal destacar que enguany se celebren més de 3 dècades de cooperació internacional per a la seva recuperació amb el Conveni de Viena i el Protocol de Montreal. Segons les dades del recent estudi de Nacions Unides, “Scientific evaluation of ozone depletion: 2018” es confirma que el forat de la capa d’ozó s’està reduint. Les previsions apunten a que el 2030 l’hemisferi nord podria estar recuperat i l’Antàrtida pel 2060. Aquest progrés és un exemple del que es pot arribar a aconseguir amb acords globals.

El Conveni de Viena va ser aprovat i signat per 28 països el 22 de març de 1985 per impulsar a la comunitat internacional a establir un mecanisme de cooperació per prendre mesures i protegir la
capa d’ozó, posteriorment, es redactaria el Protocol de Montreal signat per 155 països el 16 de setembre de de 1987. Es tracta d’un acord ambiental internacional que va aconseguir per primera vegada la ratificació universal per protegir la capa d’ozó de la terra, amb la meta d’eliminar l’ús de substàncies que esgoten la capa d’ozó, són responsables de l’esgotament de la mateixa.

L’ozó és una forma especial d’oxigen amb la fórmula química O3. La majoria de l’ozó resideix a la zona superior de l’atmosfera, l’estratosfera, entre 10 i 40 km sobre la superfície terrestre. Aquesta molècula absorbeix part de la radiació ultraviolada del Sol, la qual és biològicament nociva. No obstant això, la utilització durant anys de certs productes químics la van danyar, posant en perill la nostra pròpia existència i la de la resta d’éssers vius del planeta.

Aporta el teu granet de sorra!

Des de Formació i Treball treballem en un projecte de reciclatge tèxtil basat en el triple impacte: social, facilitant l’accés del producte a les persones que tenen aquesta necessitat no coberta, mediambiental, ja que recuperem la roba, reutilitzant-la i fomentant la reducció del residu i econòmic, promovent llocs de feina per a persones vulnerables.

A banda de reduir l’ús d’aerosols que continguin fluorocarburs pots realitzar una campanya de sensibilització sobre la roba usada. Arriba el moment del canvi d’armari un gest tan senzill com donar la roba que ja no fem servir pots ajudar a reduir l’emissió de químics.

A més ajudes a donar feina a persones en risc d’exclusió social. Les donacions de roba ens permeten generar llocs de treball que provenen de la feina de recollida, tria i reciclatge que en fem. A més, aquesta roba cobreix les necessitats de famílies amb escassos recursos econòmics a través dels nostres programes d’entrega social que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS