D’ins celebra els seus 10 anys d’activitat

30 març 2023 Projectes

El projecte de gastronomia inclusiva i solidària de la Fundació Formació i Treball, D’ins, celebra 10 anys de passió i inclusió darrere els fogons. L’Escola – Restaurant que la Fundació va promoure el 2013, en ple auge pel món de la restauració, celebra el seu desè aniversari amb èxit i complint el seu objectiu principal: oferir oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables dins d’un entorn modern, professional i competitiu. 

L’any 2012 la Fundació, entitat sense ànim de lucre que es dedica a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables, va apostar per la línia de la restauració després d’uns anys dedicats a la hosteleria. Va ser el 2013 quan D’ins, el restaurant ubicat a la seu de Sant Adrià de Besòs, va obrir les seves portes al públic. Poc a poc, el projecte es va anar consolidant com a una de les línies formatives i productives més importants de Formació i Treball. Amb menys d’un any d’actuació, D’ins es va obrir un camí en el món de la restauració que s’ha anat consolidant en aquests deu anys, com una peça important per l’activitat productiva de la Fundació i com a instrument imprescindible per a generar llocs de feina dirigits a persones en risc d’exclusió social.

El creixement progressiu de D’ins

Poc després dels seus inicis, l’any 2014, es va obrir el menjador social de Tarragona, que va començar a gestionar D’ins iniciant així un pas més cap a la creació de llocs de feina i l’ajuda a col·lectius vulnerables amb la dignificació de l’entrega d’aliments, com de les persones usuàries del menjador social, on cada dia se serveixen àpats inclusius i saludables per a persones vulnerables. En poc temps es un dels menjadors socials més importants gestionats per D’ins i va ser l’inici del servei de col·lectivitats que posteriorment es va instaurar en la línia alimentària de la Fundació. 

 

En aquest sentit, entre el 2015 i el 2019 D’ins va anar creixent en la gestió de diferents serveis de col·lectivitats i en l’obertura de nous restaurants gràcies a les licitacions, dirigides a mercat reservat, que va oferir la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tant a al Campus Diagonal – Besòs com al de Terrassa. Amb aquests anys, els diferents restaurants es van anar consolidant fins a formar part del gran engranatge de D’ins. En total són 7 els restaurants amb els quals ja compta D’ins: D’ins Escola – Restaurant, ubicat a la seu central de Formació i Treball a Sant Adrià de Besòs i el primer en obrir; D’ins Campus ubicat al Campus Diagonal-Besòs de la UPC; D’ins Residència Xior, ubicat al mateix campus Diagonal-Besòs de la UPC; D’ins Campus ubicat a la UPC de Terrassa; D’ins Campus SJD ubicat al campus Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat; D’ins MiCampus, ubicat a Sant Adrià de Besòs a la residència universitària MiCampus; i finalment, aquest 2023 amb la recent inauguració de D’ins Activa, ubicat a l’edifici de Barcelona Activa de Nou Barris.

A més, des del 2017 D’ins va començar a gestionar serveis de càtering per a empreses i particulars, i cada vegada hi ha més persones que confien en el servei social que ofereix D’ins. En aquest sentit, un dels catering més importants que es realitza des del 2018 és el del Festival Primavera Sound. El servei de l’any passat va comptar amb 60 persones, les quals van elaborar i servir més de 5.000 picnics i 7.000 menús per l’equip tècnic del festival. 

Va ser el 2020 amb l’arribada de la pandèmia a Catalunya quan D’ins va haver de buscar la manera de reformular-se del tot i evitar les conseqüències de la crisi sociosanitària que va provocar la Covid-19, adaptant-se a la nova situació en que els bars i restaurants van romandre tancats durant una llarga temporada. En aquest sentit D’ins va estar al peu del canó cuinant àpats per a persones vulnerables a través del servei de col·lectivitats, un fet que va consolidar al 100% aquest servei. Un servei inclusiu, de qualitat i responsable amb el medi ambient en la línia dels propis restaurants D’ins. Actualment, un dels serveis de col·lectivitats més destacat, és el repartiment d’àpats a domicili per a persones grans a Sant Adrià de Besòs. 

El valor diferencial de D’ins

El valor diferencial de D’ins és el de crear ocupació per a col·lectius en risc d’exclusió social a través d’una professió tan vocacional com és la restauració i posant les persones al centre de l’activitat dels restaurants gestionats. D’ins té per objectiu la formació de professionals de la restauració en un entorn real de treball real. El repte diari és el d’oferir la millor professionalitat amb la màxima qualitat de servei. En aquest context d’aprenentatge, s’apropa a l’alumnat a la seva posició futura en el mercat laboral ordinari però en un espai segur, de complicitat, suport i reconeixement mutu. 

Amb la seva línia educativa i productiva, D’ins està vinculat als valors de la Fundació Formació i Treball i té com a propis la dignitat cap a les persones, perquè puguin ser autònomes i puguin avançar en seu projecte de vida; la sostenibilitat a través del reaprofitament alimentari i evitant el malbaratament de recursos; la proactivitat buscant oportunitats d’innovació i impulsant activitats econòmiques; la cultura de l’esforç per millorar el nostre benestar; la passió per impulsar projectes i trajectòries professionals i vitals; i el treball en equip fomentant la confiança, la comunicació, la responsabilitat i el suport mutu. 

Durant el 2022 D’ins va donar feina a 119 persones en risc d’exclusió social, emmarcats dins els “contractes d’inserció”. En aquest sentit cal destacar que el 70% de la plantilla del projecte gastronòmic prové d’itineraris d’inserció sociolaboral, un fet que marca la diferència respecte a la resta de restaurants. 

L’objectiu dels contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, i per tant, de les empreses d’inserció, és el d’especialitzar a les persones en una professió per accedir a un lloc de feina. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop la persona fa el salt al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari. 

D’altra banda, D’ins va elaborar i servir 620.821 menús durant el 2022 i va dirigir 1.300 menús diaris a col·lectius vulnerables, tancant així al cercle i fent que els mateixos col·lectius vulnerables que treballen a D’ins puguin ajudar a persones en situacions similars a les seves. 

La lluita contra el malbaratament alimentari i el quàdruple impacte

La lluita contra el malbaratament alimentari i la recuperació d’aliments és un dels objectius principals de la línia alimentària de la Fundació Formació i Treball. D’ins crea llocs de feina sostenibles amb el temps, però també rep donacions d’aliments que s’haguessin malmès i que són totalment aptes pel consum humà. En aquest sentit, D’ins recupera 344.993 kg d’aliments, contribuint a l’estalvi de 120,16 tones de Co2. Un clar exemple d’economia circular en la qual D’ins treballa dia rere dia amb esforç i rapidesa la transformació de producte fresc oferint a la seva clientela una forma de consum responsable amb les persones i amb el medi ambient. 

En aquest sentit, D’ins, com totes les línies productives de la Fundació, treballa sota un model d’economia circular i solidària de quàdruple impacte: social, cobrint una necessitat insuficientment coberta com és l’alimentació dels col·lectius vulnerables de la societat; mediambiental, reduint la generació de residus mitjançant la recuperació d’aliments; econòmic, creant llocs sostenibles en el temps i dirigits a persones en risc d’exclusió social; i comunitari, perquè la creació de llocs de feina es fa al territori i des del territori. 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS