Durant el 2018 hem realitzat més de 64.000 menús amb un 63% d’aliments reaprofitats

13 agost 2019 Notícies

La donació d’aliments o el reaprofitament alimentari forma part de l’estratègia de lluita contra el malbaratament d’aliments, recuperant aquell àpats que ja no tenen sortida dins del canal de comercialització. Des de la línia alimentària de la Fundació Formació i Treball hem entregat 64.209 menús amb ànima donant cobertura a persones amb necessitats alimentàries no cobertes; el 63% de la matèria primera utilitzada per elaborar aquests menús, prové de processos de reaprofitament alimentari. El lliurament d’aquests àpats es fa mitjançant els serveis de càtering social que realitza D’ins a menjadors socials i centres de refugiats, les beques menjadors que es proporcionen a l’alumnat i la gestió del nostre menjador social a Tarragona

És imprescindible fomentar una nova consciència social davant de la situació de crisi dels darrers temps. A la nostra fundació, junt amb altres entitats socials, treballem per reduir i ajudar a cobrir les necessitats alimentàries dels col·lectius més vulnerables; alhora que impulsem noves solucions efectives i sobretot inclusives per abordar la lluita contra el malbaratament alimentari. Necessitem un pla de conscienciació social perquè es reverteixi l’excedent actual de menjar de 262.000 tones generades anualment a Catalunya.

El malbaratament alimentari es pot analitzar com un ús inadequat i mala gestió de l’abastiment d’aliments que es tradueix en que cada individu malbarata cada any prop de 35 kg de menjar. Segons un estudi sobre aquest tema, realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2018, es constata que a Catalunya es consumeixen uns 3,74 milions de tones d’aliments sòlids, i se’n descarta 1,18 milió en forma de residus alimentaris.

Unes xifres molt alarmants si a més, observem que el 24,7% de la població del nostre país viu per sota el llindar de la pobresa i pot ser víctima de malnutrició. Del total dels aliments que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços al detall de Catalunya, es malbarata el 7% el que equival a nodrir més de 500.000 persones durant un any.

 

Què fem? Triple Impacte!

El nostre objectiu fonamental és en primer terme generar un impacte econòmic, creant més de 30 llocs de feina dirigits a persones en situació de vulnerabilitat. Un impacte social, cobrint una necessitat social, en la què 64.209 menús han estat lliurats a 2.439 famílies. I finalment generant un impacte mediambiental recuperant una sèrie d’aliments i reduint el residu orgànic amb un 63% de la matèria prima que prové de reaprofitament alimentari.

Aquestes actuacions queden recollides dins de la línia alimentària del Programa d’Entrega Social a Entitats (PES) que, gràcies al suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, aconsegueixen donar resposta a una part dels col·lectius que tenen insuficientment coberta l’alimentació diària.

A més, el treball en xarxa es una tasca imprescindible per promoure aliances i desenvolupar conjuntament en benefici del reaprofitament alimentari i tot l’impacte positiu que això suposa.

Col·labora! Si vols formar part de la nostra xarxa de donants alimentaris, escriu-nos a: donacions@formacioitreball.org i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible!

 



VEURE TOTES LES NOVETATS