El cuiner de D’ins restaurant, Christian Valencia, guanya el Premi Social Lladonosa de cuina

13 maig 2024 Notícies

Enguany s’ha celebrat la quarta edició dels Premis Lladonosa,  un concurs gastronòmic dirigit als alumnes de les escoles d’hostaleria i turisme de Catalunya en homenatge al cuiner català i reconegut xef Josep Lladonosa i Giró (1938). El seu programa compta amb tres categories, el Premi de cuina, el Premi de sala i el Premi social,  obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l’àrea de serveis socials. En aquest darrer, hi han participat tres alumnes de l’escola d’hostaleria D’ins, de la Fundació Formació i treball, la Michelle Chivarra, l’Álvaro León i el Christian Valencia.

L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcookings -, més una altra prova per al Premi Social, inspirats en el format ‘masterxef’. Hem parlat amb el Christian Valencia, el guanyador d’aquesta edició en la categoria de cuina , que ens ha explicat com ha estat l’experiència de principi a fi. L’entrada al concurs va venir de la mà d’uns plats de presentació típic del seu país, Colòmbia, anomenat “cassola de mariscs” amb què va combinar sabors mediterranis i tocs de la cuina llatina. La proposta va convèncer el jurat i el van escollir per participar. 

El plat que va servir per avaluar la destresa dels cuiners va ser un caneló a tall d’aperitiu. Els participants van rebre el llistat dels ingredients i a partir d’aquí havien de fer una versió pròpia. En Christian, junt amb el cap de cuina del restaurant D’ins, van elaborar la proposta d’un caneló de bolets. El Christian ho explica així: “Què van valorar més? Que les tècniques que vaig utilitzar van ser molt diferents de les tradicionals. No vaig fer una beixamel i ficada al forn, que és com tothom el fa: beixamel, caneló, beixamel, formatge. En el meu cas va ser un caneló amb una beixamel de trompetes de la mort amb un cruixent de formatge, però la beixamel només anava per sobre, no a la base. Si ho comparaves amb la resta era molt diferent no tenia la capa de baix però estava molt cremós per dins”.

 

Els joves participants van defensar els seus plats davant d’un jurat encapçalat  pels germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, i altres cuiners de referència com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L’Antic Molí Ulldecona), Ferran Cerro (Reus) o Xavi Benet (Hostal Benet Les Borges Blanques). Els 9 joves van cuinar en directe i van explicar quines tècniques havien fet servir. Al caneló hi van sumar l’elaboració d’una fideuada com a plat fort en què el Christian va poder aplicar una tècnica que li va permetre assegurar la cruixentor dels fideus a base de fumet i una lleuger enrrossit. . 

El jove cuiner valora l’experiència com a meravellosa i recomanable per a qualsevol persona que es vulgui dedicar a ofici. Des del punt de vista de l’aprenentatge el Christian valora el concurs com a quelcom més enllà d’aconseguir un premi. “Aporta experiència, tindràs l’oportunitat d’enriquir-te, la teva mentalitat i el teu esperit, et motivaràs. Ja veient simplement el primer dia com és estar en una cuina de veritat i sentir-te per almenys un dia com l’elit de la restauració. Li ho recomano a qui s’estigui formant, si té l’oportunitat de participar no solament en els premis Lladonosa sinó en qualsevol altres premis. Mai saps qui t’està veient i potser hi ha algú que té tres estrelles Michelin en un restaurant i diu, a aquest xaval li veig potencial i crec que amb mi podria creíxer”. “El meu consell és també humilitat i gaudir, passar-ho bé i aprendre tots els dies i donar el màxim de cadascun”. El premi social de cuina inclou tres mesos de pràctiques en un restaurant d’estrella Michelin, en aquest cas el restaurant Deliranto del xef Pep Moreno, on també s’ofereix un menjar per a conèixer quins tipus de cuina es fa. A l’estiu podrà començar aquesta nova experiència que espera poder aprofitar per poder traslladar el coneixement adquirit a les cuines en les quals treballi.

Els Premis Lladonosa els convoca l’Ajuntament de Les Borges Blanques en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. El Premi Social està coorganitzat i recolzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. VEURE TOTES LES NOVETATS