El destí ètic de les mermes alimentàries

01 maig 2018 Notícies

Concebre les restes alimentàries com un recurs i no com un residu és un canvi de comportament social necessari per combatre i respondre a les carències dels col·lectius que tenen l’alimentació insuficientment coberta. Són moltes les persones que actualment no tenen una bona alimentació degut a la manca de recursos i són molts els canals que malbaraten els aliments i generen residu.

Actualment a Catalunya generem 262.000 tones anuals d’aliments, un malbaratament alimentari que equival a poder cobrir les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant l’any. Unes xifres molt impactants si a més, contemplem que  el 22% de la població del nostre país viu per sota el llindar de la pobresa i pot ser víctima de la malnutrició. Així mateix, la generació d’aquest residu comporta un impacte mediambiental molt gran, essent entre un 20 i un 30% de tots els impactes mediambientals de la UE segons dades de la Generalitat de Catalunya.

Des de la Fundació Formació i Treball tenim l’objectiu de replicar el model d’economia circular de la roba amb els aliments. Amb aquest model, aconseguim  un triple impacte, essent aquest un impacte social, donant cobertura a les persones, econòmic, generant llocs de feina per a persones vulnerables i mediambiental, reduint el residu orgànic.

Així mateix i amb la voluntat de donar resposta a la realitat actual i poder garantir una cistella equilibrada d’aliments, manipulem els productes procedents de les donacions amb la finalitat d’elaborar àpats cuinats per ser entregats a menjadors socials del territori. Tanmateix, tenim el nostre menjador social Taula Amiga a Tarragona, en el que s’atenen diàriament persones i famílies per cobrir les seves necessitats alimentàries i es proporcionen bosses d’aliments frescos de carn i peix. Aquestes actuacions queden recollides en el Programa d’Entrega Social a Entitats que, gràcies al suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, aconsegueixen donar resposta a una part dels col·lectius que tenen insuficientment coberta l’alimentació diària.  

Encara així, la recepció i el volum d’aliments rebuts és encara un repte per nosaltres, trobant-nos en una situació en la que estem abocats a fer esforços per cercar aliments. Degut a la tipologia d’aliments rebuts, majoritàriament aliments bàsics i productes secs, no es cobreixen les necessitats ja que ens cal una diversitat més àmplia de productes com són la fruita, la verdura, els làctics, la carn i el peix.

El destí ètic de les mermes alimentàries no només és responsabilitat de les iniciatives socials de promoure-les sinó que parlem d’una corresponsabilització entre les organitzacions donants i les organitzacions que promouen mesures, en aquest cas la Fundació Formació i Treball. Crear aliances i desenvolupar conjuntament un impacte social i mediambiental comunitari a curt termini ha de ser una forma en com, tan donants com receptors, puguem contribuir a fer un pas cap al malbaratament alimentari i tot l’impacte positiu que això suposa. En aquest sentit i gràcies al treball en xarxa amb altres entitats socials, també promovem jornades per conèixer diferents projectes i experiències sobre el reaprofitament alimentari. Així, la Fundació Formació i Treball impulsa, juntament amb Càritas Diocesana de Barcelona, Pont Alimentari, Nutrició Sense Fronteres i Rezero la jornada debonprofit! per exposar les experiències innovadores en l’aprofitament dels aliments a Europa el proper 9 de maig a Barcelona.



VEURE TOTES LES NOVETATS