>>El 2024 el Centre Social El Roser va servir en el seu menjador social amb una mitjana diària de 129 àpats, a 566 persones
>> El Rebost Social, ha atès el 36% de les 4.705 persones derivades als 14 punts d‘entrega de la Xarxa de Distribució d’Aliments de la ciutat de Reus
Reus, 4 de març de 2025– El 2024 el servei d’alimentació del Centre Social El Roser, gestionat per la UTE (Unió Temporal d’Empreses) entre Formació i Treball Empresa d’Inserció (FITEI) i Arada Empresa d’Inserció, ha continuat sent un dispositiu clau de la ciutat de Reus, com a menjador social i com a punt d’entrega de la Xarxa de Distribució d’Aliments impulsada per l’Ajuntament de la ciutat.
El passat 2024 el Centre Social El Roser va servir en el seu menjador social 47.085 àpats, amb una mitjana diària de 129 àpats. Les persones que hi han arribat, 566 en tot l’any, han estat derivades dels diferents serveis socials de la ciutat de Reus i han gaudit d’aquest servei en les seves 3 modalitats: la presencial, a la qual s’hi han prescrit 300 persones i s’han servit 17.707 àpats, per emportar, amb 234 persones prescrites i 12.223 àpats servits, i a domicili, amb 63 persones prescrites i 14.965 àpats servits. A aquestes dades s’hi sumen els àpats no prescrits, que són aquells que s’ofereixen a persones que estan a l’espera de ser ateses pels Serveis Socials. Aquests sumen un total de 1.460 àpats servits en modalitat presencial, i 730 àpats servits per emportar.
En el mateix espai d’El Roser, es desenvolupa també el servei del Rebost Social, un dels 14 punts ‘entrega d’aliments de la Xarxa de distribució d’aliments (XDA) de la ciutat. Durant l’any 2024 van ser derivades als diferents punts de distribució d’aliments un total de 4.705 persones, 1.682 de les quals prescrites al Roser, agrupades en 1.700 famílies, 617 de les quals al Roser. D’aquest total de persones derivades, el 36% ha estat atès pel Rebost social.
Les tres modalitats de lliurament d’aliments del menjador social (presencial, per emportar i a domicili), i el seu rebost social, constitueixen un dispositiu capaç de donar resposta personalitzada a les necessitats dels diferents col·lectius que s’hi atenen.
El Centre Social El Roser es va inaugurar l’any 2022 com a equipament municipal amb serveis residencials i d’alimentació per a persones en situacions de precarietat i alta vulnerabilitat. Més enllà d’un servei assistencial, la iniciativa va néixer amb la voluntat de fomentar també la integració i l’empoderament de persones en processos d’inserció, a més de dignificar l’entrega i garantir una confluència de públics, defugint l’estigmatització de les persones receptores de suport alimentari promovent espais de convivència com la seva cafeteria oberta al públic general.
L’equip que gestiona els serveis alimentaris del Centre Social el conformen 28 persones, 8 de les quals amb contracte d’inserció. L’experiència professional a El Roser enforteix els seus perfils, tant pel que fa a competències tècniques com transversals. Arada i Formació i Treball tenen una llarga experiència en l’acompanyament de persones en situacions de vulnerabilitat cap a la millora de la seva ocupabilitat. Aquest és un dels elements clau de la proposta endegada per l’Ajuntament de Reus, crear un espai que multipliqui el seu impacte social des de diferents àmbits, sent un d’ells la inserció sociolaboral.
Sobre la Fundació Formació i Treball
La Fundació Formació i Treball (www.formacioitreball.org), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona al 1992, neix amb els objectius de formar i inserir laboralment a persones que es troben en risc d’exclusió social, així com gestionar l’entrega de roba, mobles i altres equipaments de la llar a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. La Fundació, a través del seu model col·laboratiu, impulsa 5 empreses d’inserció i es consolida com a organització referent en la creació de llocs de feina dirigits a persones en risc d’exclusió social. Formació i Treball treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant a les persones i a les seves necessitats al centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per a que accedeixin al mercat laboral.
Sobre Arada, Empresa d’Inserció
Càritas Diocesana de Tarragona va crear, l’any 2021, l’empresa d’inserció Arada Empresa d’inserció Càritas Diocesana de Tarragona S.L., amb l’objectiu de promoure la inserció laboral al seu territori d’actuació. Càritas Tarragona disposa d’una àmplia experiència en l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat i programes de formació social, ocupacional i d’inserció laboral. Arada gestiona els serveis de menjador i rebost del Centre Social El Roser de l’Ajuntament de Reus, les botigues de roba Moda re- a Tarragona i Reus, i una xarxa de recollida de roba de segona mà a l’àmbit de la Diòcesi de Tarragona. Des de la seva creació, han passat per Arada una trentena de persones, de les quals més d’una vintena han estat treballadors/es d’inserció. A principis d’aquest any, Arada ha incorporat com a soci a la Fundació Formació i Treball, entitat catalana amb més de 30 anys d’experiència en el sector de la inserció laboral.