El projecte SIRCLES ultima la seva posada a punt

17 febrer 2022 Notícies

El Projecte SIRCLES, liderat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i finançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med, ha celebrat aquest dimecres la presentació del projecte a Vila-seca en un acte sota el nom “Oportunitats de treball i inclusió social dins l’economia circular”. L’organització de l’esdeveniment ha estat a càrrec de Formació i Treball Empresa d’Inserció (FiTEI), socis de SIRCLES i coordinadors de les formacions i contractacions de formadors del projecte.

L’acte s’ha celebrat a la Sala Plenària Harvard del PortAventura Convention Centre i ha comptat amb la presència del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, que ha volgut mostrar el seu compromís amb aquesta iniciativa posant en valor no tan sols la vessant de gestió de residu sino també la vessant social. “Aquest projecte canviarà la vida i l’autoestima d’aquestes persones en risc d’exclusió social i ajudarà a canviar la visió del tractament de residus i millorarà el medi ambient”, ha declarat Peraire. Per la seva banda la oficial de programa d’ENI CBC Med, Joumana Sweiss, ha destacat que el projecte Sircles contempla el component social “que permet la inclusió de joves i dones que no han tingut bones oportunitats laborals i formatives fins ara.” La codirectora de la Fundació Formació i Treball, Marina Arnau, ha explicat que la formació en compostatge es farà en un entorn de treball real amb un acompanyament integral de les persones participants i que es vol “aprendre i replicar aquest projecte en altres llocs del territori”. El regidor de Serveis Generals de l’Ajuntament de Vila-seca Josep Toquero, ha tancat els parlaments destacant que aquest projecte “ha de portar cap a un camí en què aconseguim una economia circular que permeti millorar el medi ambient i a la vegada formi a les persones en una feina de futur.”

Després d’aquestes intervencions, s’ha realitzat una taula rodona moderada per Itxaso Euba, Project Manager de FiTEI, i amb la participació d’Enric Aguilar, professor de la Universitat Rovira i Virgili; Joan Colon, investigador del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic; el doctor en Biologia Ramon Plana, expert en compostatge comunitari; i Francesc Giró, director de Planificació Estratègica de l’ARC.

Finalment, els assistents han pogut visitar l’àrea de compostatge comunitari de la Torre d’en Dolça, on han vist in situ l’espai on es durà a terme bona part de la implantació de la iniciativa.

Noves oportunitats laborals per a col·lectius de risc d’exclusió social

SIRCLES és un projecte que explora noves oportunitats d’ocupació adreçades a col·lectius en situació de vulnerabilitat aplicant un model d’economia circular en l’àmbit del compostatge. Hi col·laboren un total de 10 socis de 7 països diferents, on es treballa per crear nous projectes pilot d’àrees de compostatge o millorar-ne les existents.

D’aquesta manera, s’ha construït una nova àrea de tractament de fracció orgànica a la zona de la Torre d’en Dolça, a Vila-seca. Paral·lelament, FiTEI organitza dos cursos de selecció de restes orgàniques i gestió del compost per a 12 persones cadascun. El primer es durà a terme de l’1 de març al 7 d’abril, del qual sis alumnes seran seleccionats i contractats per treballar a l’àrea de compostatge durant sis mesos. Al juny es repetirà el procés amb un altre curs per 12 persones i se’n contractaran sis més. La formació està adreçada prioritàriament a joves que ni estudien ni treballen i a dones en risc d’exclusió social.

El projecte SIRCLES i els seus socis generaran llocs de treball als territoris on s’implanta la iniciativa, tot promovent l’emprenedoria entre col·lectius de risc d’exclusió social i oferint-los formacions en una activitat emergent com és la gestió de bio- residus. A més, la contractació d’una tècnica per la planta generarà un tretzè lloc de treball.

Amb la implicació del teixit empresarial i les administracions públiques

La implantació del projecte SIRCLES, que durarà fins a l’agost de 2023, servirà també per generar coneixement aplicable a futures polítiques en l’àmbit de l’economia circular. Per aconseguir-ho, es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila- seca, que cedeix els terrenys, i la cadena hotelera H10 i Port Aventura World, que faran les aportacions de matèria orgànica necessàries per a poder fer-ne compost.

7 projectes al voltant de la Mediterrània

El projecte SIRCLES té un abast de tota la Mediterrània, i és que, a més del de Vila- seca, s’estan duent a terme quatre projectes pilot a l’illa d’Andros (Grècia), Bizerta (Tunísia), Biblos (Líban) i Aqaba (Jordània); d’altra banda, a la Pulla (Itàlia) i a Ramallah (Palestina) s’està millorant l’efectivitat de plantes ja existents dins del marc de la mateixa iniciativa.



VEURE TOTES LES NOVETATS