El treball, motor clau per a la reinserció

22 febrer 2017 Notícies

Hi ha persones que durant un moment de la seva vida, fruit d’una mala decisió, un error en el camí… cauen en cometre una falta o delicte lleu. A aquestes persones, per afavorir que tornin a recuperar el seu recorregut, se’ls hi demana que acompleixin el que es denomina mesures penals alternatives. Aquest programa és una determinació judicial com a resposta penal davant del delicte i com a alternativa a l’ingrés penitenciari. L’objectiu principal és que aquestes persones no tornin a delinquir o a repetir allò que han fet, sempre tenint en compte la circumstància de la persona, i afavorint que continuï formant part de la societat.

En concret, a la delegació del Garraf, un dels programes que desenvolupa seguint aquesta via és Treball en benefici de la comunitat. Al llarg del 2016, 21 persones han estat executant aquestes mesures durant 4.681 hores dedicades a diferents serveis de l’Entitat com són la Recollida i tractament a la Planta de Cartonatge, la Deixalleria i la Bugaderia.

Les persones participants fan tot un itinerari laboral dins la nostra Entitat, amb el compromís de fer les hores assignades pel projecte, però a més, la seva consideració no és com a persona que compleix una condemna, sinó com a un/a treballador/a més de la Fundació, fet que facilita molt la seva integració. Disposen, a més de l’aprenentatge d’un ofici i/o rutina laboral, del seguiment individual de l’Encarregat/da del Servei corresponent de l’Entitat, així com de l’acompanyament per part del Delegat d’Execució de mesures penals alternatives del Departament de Justícia.

Estudis realitzats demostren que, un cop realitzades les mesures penals, el grau de reincidència d’aquestes persones és més baix o gairebé nul. Més de deu anys de treball sobre mesures penals alternatives a la Fundació avalen que, sigui quin sigui el seu passat, a vegades, les segones oportunitats són millors.

Aquest programa que ens permet contractar persones vulnerables està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i cofinançats pel Fons Social europeu, dins del marc de “subvencions a les empreses d’inserció per a la realització d’accions per a la millora de l’ocupació i la inserció laboral dels col·lectius en risc o situació d’exclusió social (TSF/235/2017, de 13 d’octubre)”, i abasta 4 línies aquest any: L1, L2, L3, L4.

 

        



VEURE TOTES LES NOVETATS