En José, una de les 41 persones de Badalona que ha aconseguit un contracte d’inserció a Formació i Treball

19 maig 2023 Notícies

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, va donar feina a 705 persones durant el 2022 a través d’itineraris d’inserció sociolaborals per a persones en risc d’exclusió social dins les empreses d’inserció del Grup; de les quals 27 persones van iniciar un procés de regularització. Aquesta xifra suposa un 25% més respecte el 2021, passant de 564 a 705. Un augment que no para de crèixer en els últims anys a l’Entitat fent que any rere any sigui l’empresa d’inserció referent al sud d’Europa. 

Concretament, a Badalona, on la Fundació té una de les seves 7 delegacions, aquesta amb la col·laboració amb la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Formació i Treball ha donat feina a 41 persones en situació de vulnerabilitat al territori, el doble que el 2021, on va donar feina a 10 persones. 

Una d’aquestes 41 persones que va aconseguir iniciar un itinerari d’inserció sociolaboral a la Fundació a la seva seu a Badalona, va ser en José, un home de 51 anys, español, que va arribar a barcelona fa 8 anys. En José fa un any que va iniciar el seu itinerari a la Fundació i que abans d’aconseguir aquesta oportunitat, es va haver de veure en situacions que mai hagués imaginat, com per exemple la de dormir al carrer. Gràcies a l’oportunitat que fa un any li va brindar Formació i Treball el josé ha aconseguir una habitació per poder viure i ha pogut estabilitzar una mica la seva vida. 

En José treballa al Punt Verd de Collserola, gestionat per treballadors i treballadores d’inserció de la Fundació. “M’encanta la meva feina, se’m passen les hores molt ràpid i em sento realitzat i útil, a més de tenir l’oportunitat de cuidar del planeta”, explica el José sobre la seva feina al Punt Verd. A més, el José destaca que el seu objectiu és poder “aconseguir els anys de cotització que li manquen” per poder-se jubilar amb tranquilitat i no haver de viure les males experiències que li va tocar viure en el passat. “Abans d’entrar a Formació i Treball estava cobrant la renta mínima garantida i anava a un centre de dia per poder menjar i carregar el mòvil”, explica. El José portava des del 2019 sense trobar feina i assegura que es trobava en una “situació psicològica i de consum molt dolenta”.Tenir feina m’ha canviat, és un luxe, em sento bé, útil i psicològicament m’ha ajudat molt”, afirma el José. 

En José realitza, com tots i totes les treballadores d’inserció, formacions a mida derivades pels seus tècnics i tècniques d’acompanyament, per aconseguir que surtin al mercat laboral ordinari amb la màxima formació i experiència possible. 

Les xifres ens parlen d’una millora del mercat laboral: 

De les 705 persones que van ser contractades per l’empresa d’inserció durant el 2022, 284 van finalitzar el contracte d’inserció a les diferents empreses del Grup Formació i Treball, i el 59% d’aquestes, van trobar feina a empreses ordinàries, sobretot en els sectors de neteja, restauració, atenció al client i logística. 

Pel que fa a Badalona, de les 41 persones que van ser contractades per l’empresa d’inserció durant el 2022, 14 van finalitzar el contracte d’inserció. D’aquestes persones, el 71% ha trobat feina a empreses ordinàries, sobretot en els sectors de la neteja, la logística i l’atenció al client. 

Del restant de persones que no han aconseguit feina pel que fa a tot el Grup Formació i Treball, destaca que el 18% està en cerca de feina i l’altre 23% no busca feina per diferents causes com poden ser la salut o el retorn al país d’origen. Pel que fa a la delegació del Barcelonès Nord, ubicada a Badalona, destaca que de les persones que no troben feina (que representa un 7,14% del total de persones que finalitzen l’itinerari), el 75% està en recerca de feina. 

A més, cal remarcar que el nombre de persones que treballen en contractes il·legals ha disminuït en un 61% respecte el 2021, un fet que demostra que cada vegada menys s’opta per aquest tipus d’il·legalitats i permet als usuaris i usuàries de Formació i Treball seguir regularitzant les seves situacions laborals. 

Així mateix, les dades genèriques com a Grup ens demostren que un 45% de les persones que troben feina, ho fan amb contractes indefinits, gràcies a la reforma laboral que el govern espanyol va instaurar a principis del 2022. Els contractes indefinits de les persones que troben feina han augmentat un 350% passant d’un 6% el 2021, a un 27% el 2022. Però tot i així, segueixen existint els contractes temporals que, malauradament, són més elevats en dones; perfil que continua sent la cara de la fragilitat. 

En el cas de Badalona, la temporalitat es manté en un 70% de la contractació, ja que els sectors de major col·locació al mercat laboral ordinari en aquesta delegació, són sectors tradicionalment molt lligats a la temporalitat de les seves tasques. 

A més, Formació i Treball ha augmentat la taxa d’inserció al mercat laboral ordinari en un 16% respecte el 2021, a més de consolidar el seu creixement anual de contractes d’inserció d’un 20% des de l’inici de la pandèmia. 

D’altra banda, la Fundació ha dedicat 15.806 hores, un 60% més que el 2021, a formar a les persones, i ha dedicat 3.481 hores d’acompanyament a aquestes persones. En el cas de Badalona, Formació i Treball ha dedicat 287 hores a formar a les persones que estan realitzant un itinerari d’inserció sociolaboral a l’entitat, i ha dedicat 278 hores a l’acompanyament individual d’aquestes persones. 

Les dones, els joves i la mitjana edat, els més castigats pel sistema: 

Segons el “Primer informe sobre formació i inserció laboral” elaborat per la Fundació amb motiu del seu 25è aniversari, pel que fa al nivell d’inserció diferenciat per gènere, cal destacar que les dones tendeixen a tenir un nivell més baix d’inserció al mercat laboral ordinari. Tot i que l’accés a la feina és similar, les dones, en relació als homes, tendeixen a treballar en un 43% més sense contracte i perceben un sou inferior en un 39% dels casos. A més, treballen menys temps anualment que els homes, i són acomiadades més sovint, un fet que es relaciona directament amb la conciliació familiar que les dones han de gestionar. 

D’altra banda, s’observen les mateixes tendències de dificultat d’inserció laboral del mercat ordinari per rang d’edat: les persones joves (<30 anys) i les de mitjana edat (>50 anys) són les que tenen un nivell d’inserció més baix. Les persones joves en l’actualitat treballen menys i quan treballen, ho fan durant menys temps anual que les altres persones, un fet que es relaciona directament amb la temporalitat dels contractes per a la gent jove, que sovint són contractats per cobrir vacances o baixes laborals.

Els contractes d’inserció, una eina pont per fer el salt al mercat laboral

Els contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, permet a les persones usuàries especialitzar-se en una professió per accedir a un lloc de feina. A més, els permet recuperar hàbits socials i laborals per incorporar-se al mercat de treball en una empresa ordinària. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop la persona ingresa al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari. 

En aquest sentit, Formació i Treball se situa un any més com a referent pel que fa a la creació de llocs d’inserció a Espanya i una de les més rellevants del sud d’Europa. Amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica, el respecte pel medi ambient i afavoreix propostes de proximitat al territori, la Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral.VEURE TOTES LES NOVETATS