Entrevista a Marc Badia, tècnic d’inserció: “El millor de la meva feina és poder acompanyar a persones que estan passant per un moment delicat, en la consecució dels seus objectius.”

30 octubre 2024 Notícies

Marc Badia treballa com a tècnic del programa Reincorpora en la delegació de Tarragona des de fa 5 anys, el seu objectiu és acompanyar a persones privades de llibertat a refer la seva vida a través d’accions enfocades a facilitar la seva reinserció social i laboral.

Fins a la seva taula arriben perfils que tenen algun tipus de mesura penal, ja sigui que estan en fase final de la condemna com pot ser un 3r grau, o bé en llibertat condicional, però també poden ser persones amb alguna mesura penal alternativa o derivats de justícia juvenil.

De totes elles el percentatge d’inserció laboral de les persones que realitzen l’itinerari és del 60%.

Quina és la metodologia del programa Reincorpora

Treballem amb una metodologia d’enfocament integral, on no només es treballa la cerca de

feina, sinó que hi ha suport social i laboral, formació i col·laboració amb empreses. Per aconseguir-lo es dissenya un itinerari personalitzat, on es realitza un diagnòstic inicial, per descobrir les habilitats i competències, i poder treballar-les per tal de tindre més opcions d’aconseguir la inserció.

La metodologia consta de 3 fases:

Primera fase: formació i capacitació dels usuaris

Segona fase: formació de l’usuari i cerca de feina.

Tercera fase: col·laboració amb empreses, amb tècnics de prospecció Incorpora, seguiment

post contractació i avaluació de l’itinerari.

Cóm és el teu dia a dia com a tècnic d’inserció?

Sempre hi ha una organització prèvia de les setmanes, per tal de tindre temps per atendre als usuaris, i a partir d’aquí poder dur a terme les altres tasques, de seguiment i digitalització del transcurs dels itineraris.

Amb tot, la part principal de la nostra tasca són les tutories presencials amb les persones

participants en el Programa, a on realitzem orientació laboral i assessorament sobre el mercat de treball. També és l’espai per fer sessions de formació en competències transversals o de millora de les TIC als usuaris.

Per altra banda, tenim una planificació de reunions amb empreses o amb companys prospectors, a on fem diagnòstic de les ofertes laborals i de l’encaix amb els nostres usuaris.

Per últim, també fem tasques de coordinació amb companys i entitats, com per exemple, quan fem els APS (Aprenentatge i Servei), que sempre els duem a terme col·laborant ambduesentitats (FiT i Intermedia).

Què és el millor de la teva feina?

Poder aconseguir que persones, que estan passant per un moment delicat, i que tenen una necessitat i dificultat per incorporar-se al mercat laboral, poder-los acompanyar en la consecució dels seus objectius, per tal de poder millorar les situacions actuals dels nostres usuaris.

I el més complicat?

Que tot i posar tant els usuaris com els tècnics tots els esforços possibles, no poder aconseguir la inserció laboral dels nostres usuaris, i en aquells moments, a vegades, sembla que s’ha fet una feina en va.

Normalment com és la relació entre l’empresa i la persona usuària?

Amb la feina prèvia que han fet els nostres companys, prospectors, les empreses ja estan sensibilitzades, i tant elles com nosaltres ens adaptem a les necessitats específiques que puguin tenir tant usuaris com empreses, per tal de facilitar la mateixa feina.

 

 

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS