‘Formació en alternança’ una aposta socioeducativa per a joves

18 maig 2020 Projectes
Featured Video Play Icon

Formació i Treball desenvolupa el projecte d’intervenció ‘Formació en alternança’ adreçat a joves tutelats des de l’Àrea de Suport al Jove de la DGAIA. La iniciativa, que va arrencar a principis de març, consisteix en oferir en un únic projecte formació que combina processos d’aprenentatge i d’experiència laboral. L’objectiu és assolir la integració sociolaboral d’aquest col·lectiu, mitjançant el desenvolupament d’un model de formació en alternança que aplica noves metodologies didàctiques i que es desenvolupa mitjançant el desenvolupament d’itineraris individuals i grupals encaminats a assolir l’autonomia dels i les joves.

La metodologia estipula que cada participant ha de realitzar un curs formatiu de 150 hores d’ajudant de cuina com a pas previ al desenvolupament a la resta d’accions previstes. Amb la declaració de l’Estat d’Alarma aquesta part pràctica no va poder començar i es va decidir fer seguiment amb els joves a distància,  via missatgeria mòbil. S’han proposat diverses activitats com per exemple realitzar un tutorial de cuina d’una recepta senzilla  ides de casa seva o el centre en el que hi viuen i ho compartissin amb el grup, redactar un diari o realitzar entrevistes de feina online. En alguns casos, han comptat amb el suport i la col·laboració de les educadores amb qui conviuen.

L’itinerari està encaminat al retorn als sistemes regulars de formació alhora que es formen en competències bàsiques i transversals i reben formació en un context laboral. Pel que fa a les competències bàsiques es desenvolupen accions d’aprenentatge basat en projectes i aprenentatge-servei i en relació al context laboral es treballen les competències tècnic-professionals  prioritàriament de l’àmbit hostaler. 

Duran t l’any 2020 hem estat reconeguts al Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES) com Centre Socioeducatiu Diürn, pel desenvolupament del  projecte Formació en Alternança,  que realitzem en coordinació amb la DGAIA i que rep el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (convocatòries COSPE i IRPF).

La iniciativa està finançada pel projecte ‘No t’aturis’ de la DGAIA i pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Més informació del projecte. VEURE TOTES LES NOVETATS