Formació i Treball celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus

15 novembre 2024 Projectes

La Fundació Formació i Treball se suma un any més a la celebració de la 16a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus que enguany se celebrarà del 16 al 24 de novembre. Durant tota aquesta setmana, la Fundació realitzarà diverses accions de sensibilització sobre el tema principal d’enguany: la lluita contra el malbaratament alimentari. 

En aquest sentit, l’Entitat es compromet a dur a terme diferents activitats, tant internes com externes, sobre com lluitar contra el malbaratament alimentari. L’acció principal que es durà a terme de manera interna a totes les seus de l’entitat, és un concurs de receptes de malbaratament: una activitat transversal a tota l’organització, en la qual cada equip, des del seu territori, organitzarà una jornada per compartir plats preparats a partir de receptes de reaprofitament alimentari o que valorin la recuperació d’aliments. L’objectiu final de l’activitat és crear un àlbum digital que es compartirà amb tothom i es presentarà a la línia gastronòmica de l’entitat, D’ins Escola – Restaurant, per avaluar la possibilitat d’aprofitar algunes de les receptes. 

A més, en aquesta línia, i també de manera interna, el Taller Sant Isidre (taller prelaborals que la Fundació gestiona a Badalona amb la col·laboració de la Fundació Roca i Pi) participarà en un taller de cuina sostenible on aprendran tècniques de cuina creativa que els ajudarà a reduir el malbaratament alimentari i a optimitzar recursos. 

De manera externa, l’escola de restauració D’ins posarà en marxa un menú especial per posar en valor la lluita contra el malbaratament alimentari, una lluita que D’ins executa des de fa més de 10 anys a les seves cuines. Aquest menú es publicarà i serà accessible al bar cafeteria de la UPC Diagonal – Besòs i de la UPC Terrassa per apropar aquesta conscienciació a tota la comunitat educativa. 

Finalment, Formació i Treball farà dues xerrades a Tarragona sobre com, a partir de restes de fruites i verdures de temporada, fem créixer planters que ens donaran nou menjar. 

A banda de les accions que s’enfoquen en el tema principal de la setmana, el malbaratament alimentari, la Fundació continuarà amb la seva tasca de sensibilització sobre el residu tèxtil i realitzarà, tallers de recuperació tèxtil de manera externa a les festes veïnals de Cornellà de Llobregat, on es mostrarà com fer d’un residu, una oportunitat per crear un producte nou com clauers o arracades. A més, es faran diferents visites presencials a les diferents seus de Formació i Treball, tant tècniques, com educatives, on es mostrarà el model d’economia circular de l’entitat. 

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la Fundació durà a terme altres activitats relacionades amb la gestió de residus, com per exemple, formacions per aproximar el reciclatge de residus, participacions en conferències per presentar les iniciatives que proposa l’entitat en la classificació de residus, així com diferents col·laboracions amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per donar a conèixer els nous avenços en preparació per al reciclatge tèxtil que ara mateix investiga l’entitat. Finalment, Formació i Treball també ha preparat una sèrie d’activitats dinàmiques amb l’objectiu de descobrir com donar una segona vida a un residu a través de la creació d’un altre producte, i la participació en fires interescolars i familiars per mostrar jocs fets amb materials recuperats. 

La importància d’evitar el malbaratament alimentari

Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra en la lluita contra el malbaratament alimentari. Durant l’any 2011 es va publicar l’informe de la FAO “Pèrdues i malbaratament d’aliments al món”, en què es va informar que cada any, un terç dels aliments es produeixen per al consum humà es perden o es malbaraten. S’estima que els impactes de les pèrdues i el malbaratament alimentari al món equivalen a rebutjar 750.000 milions de dòlars, a emetre 3.300 milions de tones de Co2 i a utiltizar 1.400 milions d’hectàrees suposant el 28% de la superfície agrícola mundial i a malgastar 250 km3 d’aigua (FAO, 2013). 



VEURE TOTES LES NOVETATS