Formació i Treball col·labora amb IKEA per crear “Verdaderos Hogares” per a famílies en risc d’exclusió social

08 juliol 2022 Notícies
Featured Video Play Icon

Una llar veritable és aquella en la qual les persones viuen i conviuen en armonia i dignitat. Sota aquesta premissa, la Fundació Formació i Treball i IKEA han col·laborat amb la finalitat de fomentar la igualtat d’oportunitats, cobrir primeres necessitats habitacionals i millorar la qualitat de vida de les persones dins de la llar amb el projecte “Verdaderos Hogares”. En aquest sentit, la posada en marxa del projecte ha generat una alta conciència “del fort impacte que ha tingut la pandèmia en certs col·lectius de la nostra societat, i que ha aguditzat i accentuat encara més les desigultats”, comenta Carolina Alegre, tècnica del projecte “Verdaderos Hogares” per part d’IKEA. La iniciativa, que posa el focus a redissenyar, habilitar i moblar llars de persones en situació de vulnerabilitat, ha donat cobertura a més de 100 famílies de tot Catalunya des de setembre de 2021 (data en què va començar el projecte”. “Pensem que totes les persones mereixem una llar de vertitat i estem treballant per aportar el nostre granet de sorra per fer realitat aquest dret”, afegeix Carolina.

La Entrega Social desenvolupada per la Fundació Formació i Treball 

La Fundació Formació i Treball, amb una llarga trajectòria en programes d’obra social, és l’entitat encarregada de gestionar les entregues de mobles al projecte “Verdaderos Hogares”. Per la seva banda, des d’IKEA, que va escollir com a col·laborador a Formació i Treball per la seva “trajectòria d’ajuda als col·lectius més vulnerables”, consideren “una acció sumament emocionant”, treballar conjuntament per “una societat més justa i igualitària”, segons explica Alegre. El punt en comú de totes les famílies que reven el mobiliari, derivades dels diferents Serveis Socials municipals del territori i altres entitats col·laboradoras, és “la seva situació d’alta vulnerabilitat econòmica”, segons explica la tècnica de programes socials de Formació i Treball, Nubia Loayza. Els casos més freqüents que s’han gestionat han sigut per falta de recursos, trasllats de domicili per algun tipus de violència i/o desallotjament, arribada d’un nou membre a la llar o inclús per patir plagues a la llar.

Com arriben els mobles a aquestes persones vulnerables?

L’operativa del projecte que s’inicia des de Formació i Treball una vegada l’entitat rep les sol·licituds d’ajuda per part dels Serveis Socials. Posteriorment, la Fundació informa a IKEA sobre els mobles que aquestes persones necessiten perquè el seu equip prepari la comanda; llest el material, personal de Formació i Treball recull el mobiliari i contacta amb les famílies per portar-lo al seu domicili així com, si es requereix, realitzar el montatge del mobiliari.

Amb aquest projecte, la Fundació pretén “dignificar les entregues socials i donar la possibilitat a les persones usuàries d’accedir a mobiliari nou i de qualitat, que perduri en el temps”, tal i com indica Loayza. Es treballa des de fa temps amb persones i famílies en situació d’alt risc d’exclusió social, i en aquest sentit, afirma que és “molt complicat canviar les seves vides o eliminar els seus problemes, però sí que es pot millorar la seva situació”.

Persones beneficiàries com Claudia B. o Jennifer C. asseguren estar molt satisfetes amb l’entrega rebuda i la rapidesa del procés. Ambdues necessitaven un llit: “Ara tinc una preocupació menys, ja que puc dormir en un llit de vertitat, quan feia anys que no podia dormir bé”, declara Claudia. Jennifer, per la seva banda, senyala que havia d’escollir entre comprar un llit nou o donar de menjar als seus fills i que, obviament, va escollir la segona opció: “Necessitava un llit nou, no dormia bé, però no podia permetre’m un, ja que havia de donar de menjar als meus fills. […] Ara dormo millor, puc donar de menjar als meus fills i sóc més feliç”, conclou. Tal com afirma Nubia, “amb l’entrega de mobles millorem la seva llar, fem que sigui un lloc més agradable i que, per tant, no sigui una font de preocupacions”. Gestionar aquestes entregues “ha suposat un pas molt important en la dignificació de les donacions, afavorint l’adquisició de productes nous que responen perfectament a les carències presents. Fins ara, el projecte d’entrega social ha funcionat gairebé en exclusiva mitjançant la recuperacuió de mobiliari de segona mà, pel que la tipologia de productes ja estava determinada i en alguns casos anava en detriment de cobrir amb exactitud la necessitat expresada; per exemple seleccionar mobiliari per a pisos de petites dimensions.

Una aliança de doble impacte

Per últim, i com a valor afegit al programa, “Verdaderos Hogares” a més d’ajudar a persones en situació de vulnerabilitat a construir llars en millors condicions, dignes i segures, amb la seva col·laboració amb Formació i Treball també fomenta i impulsa la creació de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en risc d’exclusió social, ja que part de la gestió del projecte (la recollida, el trasllat i el montatge del mobiliari) es realitza per persones que estan desenvolupant itineraris sociolaborals a la pròpia Fundació. Aquests itineraris, denominats “contractes d’inserció” els realitzen organitzacions sense ànim de lucre com Formació i Treball amb la finalitat de preparar a les persones vulnerables, millorar les seves competències, adquirir hàbits i coneixement per a que, una vegada completat el programa, puguin incorporar-se al mercat laboral el més aviat possible. En concret “Verdaderos Hogares” a Catalunya permet a Formació i Treball mantenir 5 llocs d’inserció laboral.

En línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El projecte “Verdaderos Hogares” contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Aquesta col·laboració és exemple de com les aliances i el treball en xarxa afavoreixen l’aportació de valor i generen un impacte amb esforç multiplicador.

Cal destacar que la Fundació Formació i Treball posa especial èmfasi en Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball idgne per a tothom (OD8); Reduir la desigualtat en i entre els països (OD10); Garantir modalitats de consum i producció sostenibles (OD12); Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest (OD13); Enfortir els mitjans per a implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible (OD17).VEURE TOTES LES NOVETATS