Formació i Treball obre una nova via de reaprofitament alimentari, emmarcada dins l’economia verda i circular amb alt impacte comunitari

14 juliol 2022 Notícies

  • El projecte, que neix conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, pretén recuperar 7.000 quilos de fruita i verdura que haguessin anat a l’abocador. 
  • Reprofit és un projecte en línia amb l’Agenda 2030 i encabit dins la campanya Som Gent de Profit impulsada per la Generalitat. 
  • La proposta va plenament dirigida a la ciutadania local i té com a finalitat d’assolir la recuperació de 3 quilos de fruites i verdures per ciutadà/ana. 
  • El projecte permet mantenir dos llocs de feina dirigits en exlusiva a persones en risc d’exclusió social.

La Fundació Formació i Treball, juntament amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, ofereixen una nova via de reaprofitament alimentari en format de cistelles de fruites i verdures en el marc del projecte Reprofit. 

Les cistelles ofereixen 3 quilos de fruites i verdures recuperades, ja que són aliments aptes pel consum humà que han sigut descartats en qualsevol de les fases de la cadena alimentària i han acabat esdevenint residus. El projecte pretén, doncs, donar aquests aliments una segona vida, ja que són totalment aptes pel consum humà en ser productes de primera qualitat. 

Reprofit s’emmarca dins la campanya “Som Gent de Profit” contra el malbaratament alimentari i s’espera que gràcies a la col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat, es puguin recuperar 7.000 kg d’aliments que haguessin anat a l’abocador. 

Una de les principals característiques d’aquestes cistelles és que poden variar en funció de la temporada i disponibilitat de producte. Això representa un valor diferencial, que les fa úniques. Un altre element atractiu del producte és el seu preu, tenen un cost de 6,50€.

Origen dels aliments

Formació i Treball fa més de trenta anys que es dedica a la recuperació i reutilització de productes, especialment de tèxtils i complements. No obstant, des del 2012, s’introdueix també la línia alimentària com a eix estratègic de recuperació. 

En aquest context, l’origen de la recuperació alimentària son les minves i excedents procedents distribuïdors (cadenes alimentàries, hoteleres i/o de restauració) que són estrictament tractades (mantenint la cadena de fred) fins a arribar a les cuines centrals de Formació i Treball.

En molts casos, productes peribles que han de ser tractats d’una manera àgil que permeti transformar el seu estat per tal d’estendre el seu període d’existència hàbil pel consum. Fins ara, l’Entitat ha evitat aquest malbé a partir de l’elaboració d’àpats dirigits a serveis de col·lectivitats (específics per a persones vulnerables) així com serveis específics de càtering (dirigits al reaprofitament alimentari); en el darrer any produint 167.322 àpats (un 8% més que el 2020). No obstant això, era necessari trobar i testejar noves solucions per als aliments a mesura que s’ha anat incrementant el volum de donacions alimentàries recepcionades. 

La necessitat de recuperar aliments 

L’any 2010 a Catalunya es malbarataven 260.000 tones anuals de menjar al sector minorista, la restauració i les llars. Davant d’aquestes xifres, la Generalitat va reaccionar i entre el 2019 i el 2020 es va posar en marxa el primer Pla d’acció per la prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food. Amb aquest pla es vol avançar en la prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya, posant en valor els aliments, potenciant la prevenció en origen i incrementant l’aprofitament. Les cistelles que ofereix Formació i Treball compleixen amb els reptes acordats en aquest Pla d’acció en què se sensibilitza sobre la importància de no malbaratar aliments, sent també una acció directa per lluitar contra el malbaratament alimentari. 

En aquest sentit, des de Formació i Treball fa anys que treballem en un model de gastronomia inclusiva amb la nostra escola-restaurant D’ins, oferint oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables dins d’un entorn modern, professional i competitiu. Ja sigui pels restaurants, pels serveis de càtering o pels projectes per a col·lectivitats, sempre elaborem menús saludables amb productes de proximitat i afavorim l’ús d’aliments recuperats. 

A més, i en línia amb la visió mediambiental del projecte, la Fundació també participa al projecte europeu SIRCLES que, a través d’una àrea de compostatge a Torre d’en Dolça (Vila-seca), explora noves oportunitats d’ocupació adreçades a col·lectius en situació de vulnerabilitat. A través del projecte, es vol canviar la visió del tractament de residus i millora del medi ambient mitjançant l’economia circular de recuperació de bioresidus per a la fabricació de compost i la posterior comercialització d’aquest. D’aquesta manera, cerquem una sortida a les restes orgàniques que tornaran al seu origen per crear nous aliments, i també sensibilitzem a la població respecte a la importància del reciclatge de residus orgànics per reduir l’impacte mediambiental. 

Treballem en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 

Amb el projecte Reprofit contribuïm als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. En concret l’elaboració i distribució de cistelles alimentàries recuperades ens permet impulsar l’ocupació sobre col·lectius vulnerables a través dels primer i vuitè ODS: Fi de la pobresa (OD1) i Treball decent i creixement econòmic (OD8). I gràcies a la reutilització d’aquests aliments als quals donem una nova vida, lluitem per complir el dotzè ODS: Producció i consum responsables (OD12).



VEURE TOTES LES NOVETATS