Formació i Treball reedita el projecte Avancem juntes per apoderar les dones d’empreses d’inserció que han patit violència masclista

25 novembre 2021 Notícies

La Fundació Formació i Treball torna a reeditar el projecte Avancem Juntes, adreçat a dones que viuen o han viscut violència masclista i que treballen a les empreses d’inserció del Grup.  La iniciativa, que és finançada pel Departament de Treball de la Generalitat, es desenvolupa des d’una doble perspectiva, la prevenció i la sensibilització de totes les persones treballadores de les empreses d’inserció amb relació a la violència de gènere i la intervenció integral amb les dones per tal de millorar el seu itinerari d’inserció sociolaboral.

 

Tallers i acompanyament per vèncer els efectes de la violència masclista

Existeixen diversos factors derivats de les experiències de violència que dificulten enormement l’evolució de les dones en el seu pas per l’empresa d’inserció. Sovint, les dones presenten sentiments de tristesa i culpa, estrès i dificultats de concentració.  Moltes vegades es donen baixes mèdiques relacionades amb ansietat o quadres depressius, així com un augment d’absentisme i aïllament. Tot plegat, pot derivar en un abandonament abans de finalitzar el contracte. L’atenció integral pretén superar aquests esculls i reforçar els Itineraris d’inserció d’aquestes dones per tal que puguin finalitzar-los amb èxit i facilitar la posterior incorporació al mercat de treball. 

La intervenció integral engloba diverses accions: itinerari d’inserció individualitzat amb una figura de seguiment de tot el procés de la dona dins del Centre de Treball i fora, en col·laboració amb els Serveis que l’atenen, i un acompanyament grupal, mitjançant tallers d’autoestima, apoderament i ocupabilitat. Ambdós abordatges volen assolir incrementar la xarxa i els espais de relació de les dones participants, augmentar les seves capacitats i competències laborals, disminuir la taxa d’absentisme i promoure el treball en xarxa i la coordinació amb agents, entitats, organismes i empreses del territori.

Les participants en el projecte provenen de Serveis Socials Municipals i compleixen una sèrie de requisits. Totes han patit o pateixen violència de gènere, en el moment de la derivació ja no mantenen convivència amb la persona maltractadora i compten amb una ordre de protecció i/o allunyament. Un altre element clau és haver manifestat el seu compromís a treballar i a iniciar un Itinerari d’inserció sociolaboral. 

Aquest  2021/2022 es preveu atendre unes 20 dones. El darrer trimestre del 2021 es realitzen tallers a la seu de Sant Adrià de Besòs en què hi participen 5 dones i el 2022 es faran a les delegacions de Sant Esteve Sesrovires, Vilanova i la Geltrú i Tarragona. 

 

Prevenció i Sensibilització a l’empresa d’inserció

Un element clau per afavorir un bon itinerari sociolaboral és la sensibilització i la formació de totes les persones treballadores de les empreses del Grup, tant personal d’inserció com personal d’estructura. La transformació d’àmbit laboral és una part essencial, ja que les relacions en aquest entorn no estan exemptes d’actituds i mentalitats masclistes. 

En aquest sentit, el projecte Avancem juntes ja ha realitzat diverses accions i en té d’altres planificades pels mesos vinents. L’equip de Serveis, una de les línies econòmiques de la Fundació, està fent una formació sobre violència masclista i micromasclismes. També s’ha preparat una xerrada amb els mossos d’esquadra sobre assetjament sexual per personal d’inserció i per a estructura, la mateixa es replicarà a la resta de delegacions del Grup. A partir de 2022 es preveu una formació d’Igualtat d’Oportunitats, a través d’aplicatiu Snackson més una sessió presencial i una formació d’Igualtat a càrrec de Barabara Educació adreçada a  encarregats/des de taller i unitats productives.

Els espais físics també compten amb diverses exposicions de l’Institut Català de la Dona que han d’arribar a la majoria de treballadors i treballadores del Grup, més enllà dels equips productius i de serveis. Entre elles hi ha “Feminismes de Feminal”, sobre la primera revista de caràcter feminista a Catalunya, “Dones Supervivents”, que visibilitza processos de recuperació de dones supervivents de violències masclistes, i “Simone de Beauvoir”, un trajecte per la vida i l’obra de la filòsofa i escriptora.

 

L’impacte del projecte el 2021

L’edició de 2021 es va tancar amb una evolució de les dones participants molt positiva, on van poder establir vincles amb altres dones, compartir vivències que sovint queden molt amagades i connectar amb la part més forta i competent d’elles mateixes, cosa que va millorar les seves relacions i competències laborals. També es van iniciar accions de prevenció amb part del personal de les empreses d’inserció i es va donar a conèixer el Protocol d’Actuació davant l’Assetjament Sexual i el Pla d’Igualtat de la Fundació. Després d’aquesta primera edició les relacions amb els Serveis Social també va avançar per assolir una atenció a la dona integral i millor coordinada.

 

  



VEURE TOTES LES NOVETATS