Formació i Treball revalida el seu lideratge en la creació d’ocupació per a persones vulnerables i en la creació de projectes de millora social

02 juny 2025 Notes de premsa

Un model d’èxit, basat en l’atenció i formació personalitzada, que després de més de trenta anys de trajectòria s’ha convertit en referent mostrant el seu funcionament en països com Colòmbia, Àustria o Finlàndia.

  • El 2024, l’organització catalana ha augmentat el nombre de les persones acompanyades en la millora de la seva ocupabilitat, sumant 3.678. D’elles, més de 1.600 han iniciat un procés laboral, 782 han estat contractades per l’organització com a part del seu itinerari i 871 han accedit al mercat laboral en empreses ordinàries.  
  • Les seves empreses i projectes, pioners en el camp tèxtil, alimentari i de serveis, continuen amb la seva expansió i evolució per a adaptar-se en temps real a les noves necessitats de la societat.
  • Les aliances estratègiques han estat clau en aquest exercici per al creixement exponencial del Taller de Mobles o per al desenvolupament de la seva divisió tèxtil, on destaca l’obertura d’una nova planta de reciclatge a Sabadell, de les més avançades en el sud d’Europa, i a més gestionada per una entitat social.
  • La Fundació ha continuat treballant per a assegurar i millorar la dignificació de l’entrega social d’aliments, roba i mobles.

Barcelona, 2 de juny de 2025.La Fundació Formació i Treball, organització líder al nostre país en la creació de llocs de feina dirigits a persones en situació de vulnerabilitat, presenta avui els resultats de l’últim exercici. Un any marcat per l’augment de persones ateses, més de 3.600, la incorporació laboral de més de 1.600, la implantació de nous programes especialitzats per a col·lectius amb necessitats específiques, l’obertura a Sabadell d’una de les majors planta de reciclatge tèxtil del sud d’Europa i el ferm compromís per la cura del medi ambient, acompanyat sempre de campanyes de sensibilització dirigides a tota la societat.

La Fundació Formació i Treball és un projecte d’ànima social i esperit empresarial, amb més de tres dècades d’experiència, que lluita per trencar les barreres de la vulnerabilitat a través de l’oportunitat laboral, la formació en diferents sectors i la dignificació de l’entrega social. La seva missió és acompanyar les persones cap a un futur millor, una oportunitat real per a reconstruir el seu camí, no sols oferint una feina, sinó obrint una porta real cap a l’autonomia i la integració. Una iniciativa que busca ajudar a qui més ho necessita, generant espais pròxims d’aprenentatge, creixement i experiència en un entorn protegit.

El seu procediment de treball se centra a dibuixar itineraris personalitzats de formació i d’inserció laboral, bé en empreses ordinàries o en les pròpies, més de trenta, pertanyents al sector tèxtil, serveis i alimentació. Un model en constant evolució per a adaptar-se als canvis, pioner i d’èxit que s’ha convertit en referent mundial. Amb una mitjana de 250 visites registrades a l’any, tant d’administracions com d’altres organitzacions i col·lectius, països com Colòmbia, Finlàndia o Àustria, entre altres, han implantat el seu sistema empresarial, organitzatiu i d’atenció amable.

NOUS REPTES

El 2024 la Fundació ha assumit nous reptes en treballar amb perfils d’extrema vulnerabilitat, àmbit on destaquen principalment dos projectes.

Un d’ells és SEQUOIA, finançat per la Unió Europea a través del departament d’Igualtat i Feminisme, on la Fundació ha acompanyat a 99 dones en situacions de violència masclista, de tràfic de persones o d’explotació sexual, per a ajudar-les a recuperar l’autonomia personal i la independència econòmica. Mitjançant un itinerari d’acolliment, formació i acompanyament a la inserció de 400 hores, s’ha potenciat la seva ocupabilitat, aconseguint un 46% de dones inserides en el mercat laboral.

El segon és ALIMENTA, de l’Institut de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i que dona resposta a les necessitats alimentàries de persones en situacions de màxima precarietat. La iniciativa combina dues actuacions, l’impuls a una alimentació sostenible i dignificada i l’acompanyament sociolaboral. La Fundació ha aportat la seva experiència en tots dos camps: els itineraris d’inserció i el servei de gastronomia inclusiva D’ins. El programa es desenvolupa en D’ins Activa, restaurant situat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa en el districte de Nou Barris. Aquest espai s’ha consolidat com un referent per la seva diversitat de públics, on les persones participants del programa comparteixen taula amb altres comensals del restaurant, trien el seu menú i gaudeixen d’una experiència digna, sense estigmes.

DIVISIÓ TÈXTIL: LA MODA QUE VOLEM

L’estratègia d’aquesta divisió ha estat preparar-se per a convertir-se en un agent clau dins del nou mercat legislatiu europeu, que preveu la implementació d’un Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) per als residus tèxtils. Una normativa que, a més, obliga a tots els estats membres de la UE a realitzar recollida selectiva de residus.

L’obertura enguany a Sabadell de la nau més gran i avançada del sud d’Europa gestionada per una entitat social permetrà a la Fundació assumir un major volum de roba, treballant activament per a reduir l’impacte ambiental de la indústria de la moda, i continuar liderant la transformació de la roba en noves fibres. Aquest nou centre incorpora processos de preparació per a la reutilització i el reciclatge, i està equipat amb tecnologies d’última generació i Intel·ligència Artificial aplicada al reciclatge tèxtil a tèxtil.

El 2024, la Fundació ha processat 29.337 tones de roba i complements usats, 8.626 van ser recollides directament per l’entitat, gran part a través dels seus 1.947 punts de recollida, i ha lliurat aproximadament 60.000 peces a més de 7.000 famílies. En total, 497 persones amb contracte han format part d’aquesta divisió.

D’altra banda, ha aconseguit els 36 punts de venda Moda re- a Barcelona i Tarragona, espais on és possible comprar roba de segona mà i a més es dignifica l’entrega social. En ells, persones en situació de vulnerabilitat poden accedir a peces i complements en un espai comercial com qualsevol altre client.

DIVISIÓ ALIMENTÀRIA: CUINA AMB SENTIT

Des de la línia de gastronomia inclusiva, la Fundació ha continuat lluitant contra el malbaratament alimentari, recuperant 316.063 kg d’aliments i cuinant 333.058 àpats, dels quals 294.553 s’han destinat a persones en situació de vulnerabilitat.

El 2024, l’ampliació del servei d’àpats per a esdeveniments i col·lectivitats ha permès potenciar significativament els contractes d’inserció, arribant a ser 119. En aquest camp, destaca la col·laboració amb el festival Primavera Sound o la implantació dels àpats a domicili i adaptats de Barberà del Vallès, la majoria adreçades a persones grans derivades pels serveis socials i en situació de molta precarietat.

La peça angular d’aquesta divisió continua sent l’Escola-Restaurant D’ins. Un lloc de formació dins dels itineraris i la cuina principal on es classifiquen i transformen els aliments recuperats.

DIVISIÓ DE SERVEIS: ECONOMIA VERDA

L’àrea d’iServeis de la Fundació ha consolidat la sostenibilitat ambiental com a eix de la seva activitat, impulsant projectes d’economia circular per a reduir la generació de residus i fomentar la reutilització. Un compromís que també genera oportunitats d’inclusió sociolaboral per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Enguany, 166 persones amb contracte d’inserció han format part de la divisió.

Les aliances amb institucions, administracions públiques i empreses han permès impulsar enguany projectes innovadors, com el COM NOU, l’objectiu del qual és allargar la vida útil dels objectes en bon estat de les deixalleries de la Mancomunitat del Penedès-Garraf per a serveis d’intercanvi i préstec. Un treball conjunt que ha permès incorporar aquests últims 12 mesos 3.590 productes i atendre 1.555 persones.

Destaca també el servei de recollida, gestió i recuperació de mobles a través del Taller de Mobles de la Fundació, situat també en la seu principal. Peces que una vegada preparades s’ofereixen per a la seva venda al públic general o al Programa d’Entrega Social per a famílies amb pocs recursos. Un servei consolidat i ampliat el 2024 gràcies a acords clau, com els signats amb IKEA o el Gremi d’Hotels. Enguany s’han lliurat més de 7.700 mobles a 2.814 persones en situació de vulnerabilitat.

FORMACIÓ I TREBALL EN XIFRES: RESULTATS 2024

  • 3.678 persones acompanyades en la millora de la seva ocupabilitat
  • 782 persones contractades en les seves pròpies empreses d’inserció
  • 871 persones contractades en empreses ordinàries
  • 752 persones formades en accions de professionalització
  • 31.969 persones ateses en programes d’entrega social
  • 8.626 tones de roba de segona mà recollides
  • 58.929 peces lliurades a 7.545 famílies
  • 6.520 persones ateses en programes d’entrega d’aliments
  • 316.06 kg d’aliments recuperats
  • 294.553 menjars servits a persones en situació de vulnerabilitat

Resultats memòria 2024

Descarrega la nota de premsa 

Descarrega vídeos 

Descarrega imatges 



VEURE TOTES LES NOVETATS