La Fundació Formació i Treball arriba a un màxim històric de recollida de tèxtil: 6.500.000 de quilos en 6 mesos

04 novembre 2019 Notícies

La planta de reciclatge tèxtil de Sant Esteve Sesrovires ha rebut més de 6.500.000 quilos de roba durant el primer semestre de 2019, mentre que el primer semestre de 2018 el volum va ser 4.000.000 quilos. Aquestes dades suposen un increment del 63% en relació a l’any passat i un màxim històric en la recuperació de roba usada per part de Formació i Treball. L’augment de confiança i conscienciació ciutadana són dos dels factors determinants que permeten poder anar augmentar les xifres any rere any.

Respecte als usos i destinacions, un 63% es prepara per a la reutilització a Espanya i d’altres països; un 33% es prepara per al reciclatge en noves fibres i fils; i un 4% per a cogeneració elèctrica i calorífica.
La línia tèxtil es canalitza mitjançant més de 920 contenidors propis vinculats als projecte Moda Re de Càritas i Roba Amiga, que l’any passat van aportar 11.000 tones de roba a la planta de Sant Esteve Sesrovires, la més gran de tractament tèxtil del Sud d’Europa. La roba i complements també arriba a través de les donacions que realitzen empreses i centres educatius en el marc de les campanyes solidàries. Des de la Fundació es vol potenciar aquestes iniciatives sobretot en l’època de l’any en la qual toca fer “canvi d’armari”.

En el que portem de 2019 s’han recollit uns 14.000 kg de roba en campanyes solidàries. Els centres educatius són els més sensibilitzats a l’hora d’impulsar aquest tipus de recollides, bon exemple en són l’Escola Pía Balmes i l’Escola Túrbula de Sant Adrià de Besòs. Aquesta bona resposta per part d’escoles i instituts és necessària per poder instaurar uns hàbits mediambientals sostenibles tant a curt com a llarg termini. Pel que fa a les empreses cada cop en són més les que s’apunten a realitzar una campanya solidària, com els centres esportius DIR, Amazon i Olympus. En total són 91 els centres educatius i empreses que han participat en aquesta iniciativa de recollida de roba durant el que portem de 2019.

No llencis la roba, dona-la!
Segons dades de l’informe presentat aquest any per l’European Sustainable Business Federation el 73% dels materials utilitzats per a la roba s’envien a abocadors o s’incineren i actualment, menys de l’1% del material utilitzat per produir roba és reciclat. La nostra missió és donar-li la volta a aquestes dades, reutilitzant la roba alhora que generem oportunitats formatives i laborals a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat al nostre país.

En aquest sentit volem conscienciar a la població de la importància de donar roba i no llençar-la. Un petit gest pot donar molt, pot significar l’oportunitat de trobar una feina per a una família, fer una formació professionalitzadora o fins i tot aconseguir una regularització.

La roba que ja no es fa servir nodreix a la Fundació Formació i Treball per poder crear projectes socials inclusius. Des de la persona que recull la roba dels contenidors vermells o taronges, passant per les treballadores i treballadors de la nostra planta de Sant Esteve Sesrovires -que fan la selecció del tèxtil per separar entre aquella que es pot reaprofitar i la que no-, fins al personal de la nostra cadena d’establiments Botiga Amiga; totes són persones treballadores amb un contracte d’inserció.

Dones i homes que es trobaven en una situació de risc d’exclusió i que han pogut trobar una feina i fer un itinerari d’acompanyament per millorar la seva situació i poder incorporar-se després al mercat laboral ordinari. La roba que es troba en molt bon estat la canalitzem a través la nostra xarxa de botigues solidàries Botiga Amiga i els beneficis es reinverteixen en projectes socials en la lluita contra la situació d’exclusió social que viuen algunes persones. A més, en aquests establiments atenem persones derivades per serveis socials perquè puguin adquirir la roba que necessiten en un espai normalitzat on conviuen persones que compren roba de segona mà per convicció i aquelles que ho fan per necessitat. Una aposta per la dignitat en l’entrega social.

Més reciclatge, menys fast fashion
Justament, amb el canvi de temps comença una de les temporades altes en quan a la recollida, és el moment del “canvi d’armari” que cada any es viu tant a la primavera com ara a la tardor. Ara és més necessari que mai treballar per la conscienciació del reciclatge de roba. Els usos actuals que donem als productes tèxtils ha creat una indústria que produeix i destrueix a un ritme vertiginós i que afecta molt negativament el medi ambient. És el que es denomina com a fast fashion. De mitjana només ens posem una peça de roba entre 7 i 10 vegades abans d’oblidar-la al fons del nostre armari. El temps d’ús que li donem a cada peça de roba s’ha reduït un 36% en els darrers 15 anys i alhora en aquest període la producció mundial del tèxtil s’ha duplicat. Són dades del Banc Mundial, recollides a l’informe “A new textiles economy: redesigning fashion’s future” de la Fundació Ellen MacArthur i Circular Fibres Initiative.

Aquest panorama suposa un consum desorbitat d’aigua i genera tones d’emissions de CO2. Segons dades de l’informe de Global Fashion Agenda i Boston Consulting Group durant el 2015 la indústria tèxtil va ser responsable del consum de 79.000 milions de metres cúbics d’aigua i la generació 1.700 milions de tones d’emissions de CO2.

Som plenament conscients d’aquest impacte mediambiental. Per aquest motiu, una de les nostres fites prioritàries en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, és el consum i la producció responsable. En aquest sentit, a la nostra planta treballem seguint un procés de tractament de la roba amb el qual aconseguim un estalvi d’emissions de CO2 i de m³ d’aigua. A més, aconseguim que el 100% de la roba tractada, no generi cap tipus de residu.VEURE TOTES LES NOVETATS