IKEA, Formació i Treball i Cáritas Valls s’uneixen per crear verdaderos hogares per a col·lectius vulnerables a Catalunya

20 octubre 2021 Notícies

Formació i Treball, Cáritas Valls i IKEA han arribat a un acord que permetrà redissenyar, habilitar i moblar llars de col·lectius vulnerables, amb especial atenció a la infància i a les famílies, a persones grans, a dones i col·lectius LGTBIQ+ derivats per Serveis Socials. La donació, valorada en més de 100.000€, s’impulsarà des de les botigues IKEA de Catalunya i el magatzem de distribució IKEA Valls per donar resposta a demandes especialment dirigides a productes vinculats amb espais de dormitori i menjador. A més, els especialistes en la vida a la llar d’IKEA contribuiran amb la seva feina a redissenyar els espais per convertir-los en llars de debò per a aquests col·lectius en risc d’exclusió.

Aquesta col·laboració s’emmarca dins de la iniciativa “Verdaderos Hogares” que està portant a terme IKEA a Espanya sota el propòsit “tots mereixem una llar de debò”, des del qual la companyia treballa per fomentar la igualtat d’oportunitats creant espais i llars transformadores que ajuden a les persones en risc d’exclusió social a créixer i tenir noves oportunitats a les seves vides.

“A IKEA som conscients del fort impacte que està tenint la pandèmia en aquells col·lectius més vulnerables de la nostra societat i que està agreujant la seva situació, que ja era complicada. Per això, des del nostre propòsit com a companyia, estem treballant per ajudar a fer realitat el dret de tots a tenir una llar de debò”, explica en Valerio Valenti, cap d’àrea del Mercat d’IKEA a Catalunya.

La Fundació Formació i Treball impulsa des de fa més de trenta anys programes de lliurament social en col·laboració amb Serveis Socials de diversos ajuntaments de Barcelona ciutat i àrea metropolitana, amb la finalitat de cobrir de manera digna carències de mobiliari domèstic de famílies en risc d’exclusió social. L’instrument de dignificació s’executa mitjançant el model de lliurament: en un establiment comercial, allunyat de l’assistencialisme que acostumen a rebre aquest tipus d’espais i on les persones i les famílies poden triar en funció de les seves necessitats, però també segons els seus gustos i preferències, aquells mobles que s’adapten millor a la seva demanda. A més, l’espai també està obert a la societat civil en general, per això aquesta “compra” simbòlica s’executa amb confidencialitat i des de l’anonimat, en una plena convivència de públics. La col·laboració amb IKEA facilitarà una resposta àgil i de qualitat a les demandes socials que pateixen aquests col·lectius vulnerables, per beneficiar d’aquesta manera més de dos centenars de famílies de les comarques del Barcelonès, del Vallès i de l’Alt Camp.

Cáritas és una organització sense ànim de lucre que funciona a través del voluntariat, actualment a Valls són 62 voluntaris, els quals es dediquen a proporcionar aliments, roba i altres articles de primera necessitat a famílies vulnerables. A Valls hi ha més de 100 associats, que mitjançant quotes anuals ajuden a sustentar part de l’organització, la qual també rep donacions d’empreses, altres particulars puntuals, el Banc d’Aliments i la Unió Europea. També tenen un conveni amb l’Ajuntament de Valls que col·labora en diversos temes (microcrèdits, compra d’electrodomèstics, subministraments, lloguers d’habitatge social, etc.) Tenen en marxa diversos tipus de programes com ara:

  • Ara al teu costat: dedicat a les persones grans.
  • Orientació laboral: l’últim any s’han atès unes 490 persones i s’han aconseguit 80 contractes laborals.
  • Filigrana: que subministra peces de roba. El 2020 es van lliurar més de 9.900 peces de roba i es van atendre més de 1.800 famílies.
  • Formació: es fan formacions en les llengües pròpies aproximadament a un centenar de persones. I es donen ajudes per a la formació postobligatòria juntament amb la fundació Ciutat de Valls i l’Ajuntament de Valls.

Actualment Càritas Interparroquial de Valls té 5 pisos tutelats i en aquests moments i gràcies a la col·laboració d’IKEA estem fent un projecte de remodelació d’un habitatge amb gran capacitat per acollir-hi 5 famílies vulnerables.

El valor afegit d’aquest projecte, a més del d’aportar béns de primera necessitat a col·lectius vulnerables, és que permet a la Fundació crear i mantenir llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social en tota la cadena implicada, des de l’atenció a la Botiga Amiga Fòrum fins a la logística i la gestió administrativa del projecte. En aquest sentit, el projecte “Verdaderos Hogares” permet tancar un cercle on, d’una banda es reflecteix com persones que fan un itinerari sociolaboral s’integren a la societat, no se senten excloses i formen part d’un tot (portant a terme una feina que ajuda altres persones i que suposa un bé comú), i de l’altra les persones i famílies beneficiaries coneixen una realitat on hi ha possibilitat de sortir d’aquesta situació d’alta vulnerabilitat a través de la feina.



VEURE TOTES LES NOVETATS