Innovació per a la nova economia del plàstic

23 agost 2018 Notícies

Cada minut, l’equivalent a un camió d’escombraries ple de plàstics arriba al mar i cada any, fins a 12 milions de tones de plàstic acaben en els nostres oceans causant greus danys. Està clar que necessitem canviar aquesta situació i que necessitem alternatives.

La majoria dels envasos de plàstic s’utilitzen només una vegada. A més, el 95% del valor del material d’embalatge de plàstic, amb un valor d’entre 80 mil milions de dòlars i 120 mil milions de dòlars anuals, es perden per a l’economia.

New Plastics Economy, una iniciativa de la Fundación Ellen MacArthur, reuneix els principals actors en els processos d’innovació i producció per repensar i redissenyar el futur dels plàstics, començant amb l’embalatge.

La idea bàsica és convertir l’economia lineal del plàstic, d’ús i rebuig, en una circular, en la qual el plàstic pot reutilitzar-se o reciclar-se.

Un dels principals projectes de la Fundació Ellen MacArthur és el Premi a la Innovació en l’Economia de Nous Plàstics de 2 milions de dòlars. El premi es divideix en dues parts: The Circular Design Challenge, per a projectes sobre com canviar la forma en què es dissenyen els envasos, i el Circular Materials Challenge, per impulsar projectes per reemplaçar el plàstic amb altres materials.

Un dels guanyadors en innovació de materials és el Centre de Recerca Tècnica VTT de Finlàndia, amb un envàs que té propietats com el plàstic, però està fet de fusta. És un material multicapa compostable procedent de subproductes agrícoles i forestals, que podria utilitzar-se per envasar productes com muesli, nous i formatge. En teoria, aquest tipus d’embalatge podria reemplaçar fins al 15% del mercat actual de film plàstica.

La companyia Avani Eco, amb seu a Bali, ha creat una borsa completament degradable i compostable.

Fuente: weforum.org

També la contribució dels bioplàstics representa una aportació a aquest context d’innovació en Packaging; perquè estan fets a partir de matèria primera que permeten la biodegradabilitat dels productes fets a partir d’ells.

Segons les previsions actuals, la capacitat de producció mundial de bioplàstics augmentarà en un 47% per al 2021.

Les empreses, els responsables polítics i els inversors hem d’avançar amb un objectiu comú en assumir compromisos clars i col·laborar cap a una economia circular per als plàstics.

Impulsar recerca i innovació amb un enfocament en materials, disseny circular i envasos innovadors.

 

Miquel Vidal

Coordinador Economia Circular Fundació Formació i TreballVEURE TOTES LES NOVETATS