Innovem processos, reaprofitem més roba!

24 gener 2022 Projectes

L’empresa d’inserció Roba Amiga, de la Fundació Formació i Treball, va realitzar durant el 2020 i el 2021 el projecte Innovem processos, reaprofitem més roba!, amb el suport de l’Agència de residus de Catalunya. Entre els objectius del projecte destaca el de contribuir a reduir el residu tèxtil, mitjançant la implantació d’una nova línia de tria anomenada Summer mix, un nou producte que és una barreja de diferents categories de roba eminentment d’estiu. Aquesta tria és més simplificada en el seu procés si la comparem amb la tria de roba que veníem fent i a més, suposa la creació d’un nou producte valoritzable. Aquest producte resultant s’envia a països en vies de desenvolupament, generant allà noves oportunitats a través d’un nou producte de selecció i classificació de la roba que s’envia.

En aquest sentit, el projecte ha aconseguit recuperar 4650 tones de residus tèxtils, superant així la previsió de recuperació establerta abans de l’inici del projecte que era de 3380 tones de residus tèxtils. A més, el projecte ha permès reactivar les visites a la nostra planta tèxtil de Sant Esteve de Sesrovires, on s’ha dut a terme el projecte de reciclatge.

D’altra banda, el projecte ha aconseguit reduir la petjada ambiental de la indústria tèxtil aconseguint que 116.250 tones de CO2 es deixin d’emetre a l’atmosfera. A més, ha generat llocs de feina a 23 persones en risc d’exclusió social que han treballat en la tria de roba, generant d’aquesta manera un doble impacte: el mediambiental, ja que es reutilitza i es recicla bona part de la roba que es recull, i el social, ja que generem llocs de feina contractant a persones en risc d’exclusió social. A més, el projecte ha aconseguit sensibilitzar a la població sobre els processos de reducció del residu tèxtil i la valorització de la roba de segona mà amb la visita de 250 persones a la nostra planta tèxtil.

Aquest sistema de recuperació i revalorització de la roba ha superat de llarg les dades que havíem plantejat en un inici quan vam fer el disseny del projecte. La línia ha estat capaç de processar més roba de la que havíem previst i això ha suposat una millora en la pràctica totalitat dels indicadors inicials, donant una segona vida a la roba i reduint el seu impacte mediambiental. A més, el projecte ha contribuït a la generació d’oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió social i promoure una cultura de la reutilització i la solidaritat entre la ciutadania, afavorint la donació de roba i altres articles.

 VEURE TOTES LES NOVETATS