La Fundació Formació i Treball atén 1.474 persones vulnerables a través del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” durant un any

28 abril 2023 Notícies

La Fundació Formació i Treball renova un any més els convenis de col·laboració del programa Incorpora amb la Fundació “la Caixa” a: Sant Adrià del Besòs, Tarragona, Garraf (Vilanova i la Geltrú), Baix Llobregat (Cornellà) i Barcelonès Nord (Badalona).

Al llarg del 2022 s’han atès 1.474 persones i s’han aconseguit 773 insercions laborals. Els perfils als quals es dirigeix el programa són persones que pateixen vulnerabilitat sociolaboral: joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, parats de llarga durada i exreclusos, entre altres.

Amb aquesta renovació es compliran 12 anys des de l’inici de la col·laboració amb el programa Incorpora (des del 2011). Des de llavors s’han atès més de 12.000 persones, de les quals, s’han inserit en el mercat laboral 5.887 durant la seva participació.

Aquests resultats han estat possibles gràcies al treball transversal de les diferents línies del programa Incorpora que es treballen a les diferents delegacions de la Fundació. 

Intermediació Laboral: En aquesta línia s’ofereix un assessorament individualitzat, professional i curricular a persones vulnerables que es troben en recerca activa de feina. Paral.lelament és realitza la prospecció d’empreses i l’acompanyament d´aquestes, per tal d’afavorir la creació d´oportunitats d´inserció laboral dels usuaris mitjançant la detecció i la gestió de les ofertes d’empreses i institucions del territori. (Sant Adrià del Besòs, Tarragona, Garraf, Baix Llobregat i Barcelonès Nord).

Punts Formatius Incorpora: Es tracta de formacions gratuïtes que inclouen un programa de pràctiques no laborals dirigides a persones en risc d’exclusió. Duran 2022 s’han realitzat 6 accions formatives en els diferents territoris del Grup Formació i Treball (Auxiliar de comerç polivalent, 2 d’Auxiliar de cuina, Restauració col·lectiva i càtering, Auxiliar de comerç, Cambrer/a de pisos i bugaderia). 80 de les persones inscrites han finalitzat amb èxit les formacions amb una taxa d’inserció laboral en empresa del 63%.

Programa Reincorpora: És una iniciativa que des de la Fundació desenvolupem amb la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Departament de Justícia i el Ministeri de l’Interior, que ofereix a les persones privades de llibertat l’oportunitat de lluitar per un futur diferent per mitjà d’un itinerari personalitzat d’integració sociolaboral. En total, durant 2022 s’han atès 108 persones amb un percentatge d’inserció laboral global del 66,15%. Dintre d’aquest programa s’executen diferents línies d’actuació enfocades a la millora ocupacional dels i les usuàries (línia específica per usuaris d’Alta vulnerabilitat, o el Programa Avant-iniciativa per la millora de l’ocupabilitat dels interns que tenen prevista una progressió de grau).

Punt Autocupació Incorpora: Una línia d’autoocupació gràcies a la qual persones en risc d’exclusió social estan participant en una nova manera d’integrar-se en el mercat laboral. Les persones amb actitud i capacitat emprenedores poden desenvolupar un pla de negoci per a crear la seva pròpia empresa, amb el suport d’un itinerari personalitzat, formació i acompanyament facilitats pel programa. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han creat 34 nous negocis durant 2022 i 157 des que va començar la línia d’autoocupació.

Projecte APROP, Borsa de Treball Domèstic

Des de 2020 Incorpora forma part d’aquest servei d’intermediació laboral entre els i les participants de la Borsa i les Famílies que precisen integrar un/a treballador/a domèstica a la seva llar, realitzant tasques domèstiques de neteja i de cura de persones dependents.

Al llarg de l’any 2022 s’han atès un total de 142 persones i s’han gestionat 69 ofertes laborals a través de les famílies contractants, el 40,58 % de les  quals han estat cobertes amb èxit.

 

Mercat Actual

Les últimes dades que es desprenen del programa Incorpora reflecteixen la recuperació en sectors que van patir les conseqüències de la pandèmia i que avui tornen a ser un motor generador d’ocupació. En especial, els de logística i comerç, hostaleria i restauració, neteja i àmbit sociosanitari. 

Les noves necessitats sorgides en l’era digital han suposat una transformació en el mercat laboral, tant per a les empreses com per als clients. Per això, amb la finalitat de disminuir la bretxa digital en la cerca de feina, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Accenture han impulsat la formació «Treballant en digital» per acompanyar persones en situació de vulnerabilitat. L’objectiu és promoure la digitalització per afavorir la millora de les competències tecnològiques d’aquestes persones i aconseguir així la seva inclusió social i ocupabilitat.

 

 

 

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS