La Fundació Formació i Treball dona feina a més de 700 persones en situació de vulnerabilitat durant el 2022

19 maig 2023

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, va donar feina a 705 persones durant el 2022 a través d’itineraris d’inserció sociolaborals per a persones en risc d’exclusió social dins les empreses d’inserció del Grup; de les quals 27 persones va iniciar un procés de regularització. Aquesta xifra suposa un 25% més respecte el 2021, passant de 564 a 705. Un augment que no para de crèixer en els últims anys a l’Entitat fent que any rere any sigui l’empresa d’inserció referent al sud d’Europa. 

Una d’aquestes 705 persones que va aconseguir un contracte d’inserció amb Formació i Treball és la Montse, una dona de 48 anys, d’origen espanyol, i mare de dues criatures, que va aconseguir l’oportunitat de formar-se i treballar en els itineraris d’inserció sociolaboral que ofereix l’Entitat. La Montse havia sigut mestressa de casa tota la vida, i quan es va divorciar del seu marit, es va trobar “amb dues bosses d’escombraries fora de casa”, explica. En aquell moment la seva vida va canviar completament: se’n va anar a viure a Barcelona, on la va acollir la seva tieta, i es va posar en contacte amb els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona per intentar trobar una solució a la seva situació. “En aquell moment em vaig adonar que a la vida no pots donar res per fet, perquè la teva vida pot donar un gir de la nit al dia”, explica la Montse. 

La Montse no trobava feina: l’edat i la seva falta d’experiència laboral en tasques que no fossin la cura de la casa li van dificultar l’accés a una feina digna, fins que es va arribar a plantejar altres maneres de buscar-se la vida, per poder alimentar els seus fills. Va ser en aquell moment, quan la seva treballadora social li va oferir l’oportunitat d’entrar a Formació i Treball. “Jo només volia treballar. Jo sempre deia que amb una feina ja aniria tirant, però quan vaig entrar a Formació i Treball em vaig adonar que necessitava molt més que una feina”, explica la Montse. 

En menys de quatre mesos des que es va divorciar del seu marit, la Montse va aconseguir una feina i un pis on poder viure sola. A Formació i Treball va estar-hi un any, en què va poder treballar, formar-se i el més important: fer un curs de celadora. Un curs que li ha permès començar a realitzar les pràctiques per, en un futur, poder-s’hi dedicar sense que 

l’exclusió social sigui una barrera per a ella. “El meu somni sempre ha sigut dedicar-me al món sanitari. I mentre treballava a Formació i Treball fent formacions diverses, vaig treure’m també per compte propi el curs de celadora. El meu tècnic d’acompanyament va oferir-me també altres cursos relacionats amb aquest ofici. Aconseguir aquesta oportunitat, ha sigut un somni fet realitat per mi”, assegura la Montse. 

I és que la Montse assegura que quan va entrar a l’Entitat estava “emocionalment destrossada” i després de diverses crisis d’ansietat va demanar ajuda per poder superar i aprendre a gestionar les seves emocions. “Aquí m’he sentit molt estimada i entesa. M’han donat l’oportunitat de trencar no només les barreres professionals, sinó també totes les barreres personals que tenia”, explica. “Surto motivada, amb ganes d’afrontar el futur que m’espera i sobretot, més forta que mai”, declara. La Montse assegura que de Formació i Treball es queda amb tot l’aprenentatge, l’oportunitat i les persones que aquí ha aconsegut i que dia rere dia l’han ajudat a tirar endavant, però que sobretot s’emporta l’aprenentatge més gran: “que si vull, puc”. 

Per la seva banda, el Javier també ha sigut una de les persones a qui Formació i Treball ha donat l’oportunitat d’iniciar un itinerari d’inserció sociolaboral durant el passat 2022. El Javier és un home de 43 anys, d’origen veneçolà i pare de dues criatures. A Veneçuela es va llicenciar en Servei Policial i va exercir durant uns anys fins al 2017, quan arran de les protestes que hi havia al país es va veure obligat a deixar de fer la seva feina per principis, i a emigrar dos anys més tard a Barcelona. “L’any 2017 vaig haver de sortir del cos policial per situacions lamentables arran de les protestes que va haver-hi en aquells anys. Ens obligaven a fer coses que no volíem fer”, explica el Javier sobre la seva experiència al cos policial veneçolà. 

Així doncs, el 2019 va arribar a Barcelona, on mesos abans havia arribat la seva dona i mare dels seus infants. Va venir amb l’esperança de trobar una feina digna i poder portar i mantenir els seus fills a Barcelona. Però l’arribada de la pandèmia va dificultar no només la cerca d’una feina digna, sinó la seva regularització administrativa. Arran d’un recurs humanitari, va aconseguir la regularització administrativa i Formació i Treball va oferir-li el seu primer contracte reglat a Espanya ara fa dos anys. El Javier treballa a la deixalleria de Sant Andreu, a Barcelona, on ha après a classificar els residus i s’ha convertit en una peça clau pel bon funcionament d’aquesta deixalleria que gestiona Formació i Treball. El Javier allà, s’hi sent com “en la meva segona casa perquè tinc armonia laboral, i empatia, i per mi això és estar al lloc perfecte”, explica. 

El Javier, com totes les persones que fan l’itinerari d’inserció a la Fundació, s’ha format en diferents cursos com de carretoner, d’atenció al client i de català. “Per mi el primer era adaptar-me a la cultura del país. A mi m’agrada menjar pa de pernil, però ara he de menjar pa amb tomàquet. M’havia d’adaptar, tenir el cap i el cos a Barcelona, i no el cap a Veneçuela i el cos a Barcelona”, explica el Javier. A més, assegura que durant els primers mesos a Formació i Treball va patir atacs de pànic i d’ansietat perquè “no tenia el cap a Barcelona. Ara, em sento Barcelona part de mi, i em sento molt bé aquí”, assegura. 

El Javier, que continua amb un contracte d’inserció, assegura que tot i que li agrada molt la seva feina a la deixalleria, li agradaria treballar en una botiga d’esports. “Formació i Treball m’ha donat la caixa d’eines per poder fer el salt al mercat laboral ordinari i construir una vida aquí a Barcelona”, explica el Javier. 

Les xifres ens parlen d’una millora del mercat laboral: 

De les 705 persones que van ser contractades per l’empresa d’inserció durant el 2022, 284 van finalitzar el contracte d’inserció a les diferents empreses del Grup Formació i Treball, i el 59% d’aquestes, van trobar feina a empreses ordinàries, sobretot en els sectors de neteja, restauració, atenció al client i logística. Durant el 2021, van trobar feina a empreses ordinàries en els mateixos sectors invertint l’ordre d’aquests sent logística el primer sector, seguit de neteja, atenció al client i restauració. 

Del restant de persones que no han aconseguit feina destaca que el 18% està en cerca de feina i l’altre 23% no busca feina per diferents causes com poden ser la salut, 1 de cada 3 persones i amb predomini de les dones, o el retorn al país d’origen. 

D’altra banda, 1 de cada 12 persones no cerca feina perquè decideix seguir formant-se, i 1 de cada 9 torna al seu país d’origen. A més, cal remarcar que el nombre de persones que treballen en contractes il·legals ha disminuït en un 61% respecte el 2021, un fet que demostra que cada vegada menys s’opta per aquest tipus d’il·legalitats i permet als usuaris i usuàries de Formació i Treball seguir regularitzant les seves situacions laborals. 

Així mateix, les dades ens demostren que un 45% de les persones que troben feina, ho fan amb contractes indefinits, gràcies a la reforma laboral que el govern espanyol va instaurar a principis del 2022. Els contractes indefinits de les persones que troben feina han augmentat un 350% passant d’un 6% el 2021, a un 27% el 2022. Però, així i tot, segueixen existint els contractes temporals que, malauradament, són més elevats en dones; perfil que continua sent la cara de la fragilitat.

A més, Formació i Treball ha augmentat la taxa d’inserció al mercat laboral ordinari en un 16% respecte al 2021, a més de consolidar el seu creixement anual de contractes d’inserció d’un 20% des de l’inici de la pandèmia. D’altra banda, la Fundació ha dedicat 15.806 hores, un 60% més que el 2021, a formar a les persones i ha dedicat 3.481 hores d’acompanyament a aquestes persones. 

Les dones, els joves i la mitjana edat, els més castigats pel sistema: 

Segons el “Primer informe sobre formació i inserció laboral” elaborat per la Fundació amb motiu del seu 25è aniversari, pel que fa al nivell d’inserció diferenciat per gènere, cal destacar que les dones tendeixen a tenir un nivell més baix d’inserció al mercat laboral ordinari. Tot i que l’accés a la feina és similar, les dones, amb relació als homes, tendeixen a treballar en un 43% més sense contracte i perceben un sou inferior en un 39% dels casos. A més, treballen menys temps anualment que els homes, i són acomiadades més sovint, un fet que es relaciona directament amb la conciliació familiar que les dones han de gestionar. 

D’altra banda, s’observen les mateixes tendències de dificultat d’inserció laboral del mercat ordinari per rang d’edat: les persones joves (<30 anys) i les de mitjana edat (>50 anys) són les que tenen un nivell d’inserció més baix. Les persones joves en l’actualitat treballen menys i quan treballen, ho fan durant menys temps anual que les altres persones, un fet que es relaciona directament amb la temporalitat dels contractes per a la gent jove, que sovint són contractats per cobrir vacances o baixes laborals.

Els contractes d’inserció, una eina pont per fer el salt al mercat laboral

Els contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, permet a les persones usuàries especialitzar-se en una professió per accedir a un lloc de feina. A més, els permet recuperar hàbits socials i laborals per incorporar-se al mercat de treball en una empresa ordinària. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop la persona ingressa al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari. 

En aquest sentit, Formació i Treball se situa un any més com a referent pel que fa a la creació de llocs d’inserció a Espanya i una de les més rellevants del sud d’Europa. Amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica, el respecte pel medi ambient i afavoreix propostes de proximitat al territori, la Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral.



VEURE TOTES LES NOVETATS