La Fundació Formació i Treball ha gestionat 23.286 tones de tèxtil durant el 2022

16 març 2023 Notícies

  • La Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Moda re- i de la Cooperativa Roba Amiga, en l’actualitat és el major operador de residu tèxtil de l’Estat. 
  • El projecte tèxtil de la Fundació aposta per reutilitzar, reciclar i reduir el residu tèxtil: el 55% de la roba es reutilitza, el 40% del tèxtil gestionat es destina al reciclatge postconsum i el 5% restant és rebuig i impropis. 
  • La Fundació Formació i Treball aposta per la sensibilització de la ciutadania per aconseguir un dels objectius: la reducció del residu tèxtil. 
  • La divisió tèxtil de Formació i Treball ha aconseguit durant el 2022 la generació de 399 llocs de feina d’inserció per a persones vulnerables; el 56% de les quals són dones.

 

La Fundació Formació i Treball, membre de la Cooperativa Moda re- (impulsada per Cáritas) i de la Cooperativa Roba Amiga (impulsada per entitats sense ànim de lucre de l’àmbit català) ha gestionat 23.286 tones de tèxtil durant el 2022, un 10% més que el 2021, contribuint així a l’estalvi de 582.150 tones d’emissions de Co2. Tones que han estat recollides directament o en col·laboració amb Càritas de tot l’Estat, tractades per Formació i Treball en alguna de les seves 5 plantes. El triatge s’ha portat a terme especialment a la nau de Sant Esteve Sesrovires, la més gran i avançada tecnològicament del sud d’Europa.

En concret, el projecte tèxtil abraça un vessant social que, sota un model d’economia solidària, verda i circular aconsegueix generar llocs de feina sostenibles en el temps per a persones en situació de vulnerabilitat -impacte econòmic-, resol les necessitats poc cobertes de roba per aquestes persones -impacte social-, redueix la generació de residus -impacte mediambiental-, i alhora, afavoreix propostes de proximitat al i des del territori -impacte comunitari-. 

La circularitat en el món del tèxtil s’ha convertit en la gran esperança per a la indústria de la moda. La solució implica desafiar la forma lineal en què es fabriquen les peces de roba i ens relacionem amb elles, repensant tots els elements de la cadena de producció, per promoure un ús racional dels recursos i allargar el cicle de vida del tèxtil, reduint així l’impacte mediambiental de la segona indústria més contaminant del món. 

Les tres R: Reutilitzar, Reciclar i Reduir: 

El valor diferencial del projecte de Formació i Treball, a més de fomentar el reciclatge, la reutilització i la reducció d’aquest residu és convertint-lo en una oportunitat tant laboral per a persones en risc d’exclusió social, com per al medi ambient. És a dir, sota la cura de la “casa comuna”, sempre treballem pel benestar de les persones. 

D’altra banda, Formació i Treball destina el 55% de la roba que gestiona a la seva reutilització en el seu estat. A partir dels diferents controls de qualitat, aquesta roba es canalitza per a l’entrega social (dirigida a famílies vulnerables) i venda a 136 establiments de consum ètic per tota Espanya, així com a països en vies de desenvolupament. En el cas de Catalunya es distribueix mitjançant la vintena de comerços propis Botiga Amiga amb Moda re- i els set punts de venda als hipermercats Alcampo. Espais de venda moderns i competitius que trenquen l’estigma del consum de la roba usada alhora que gestionen l’entrega social per a persones vulnerables a través dels Programes d’Entrega Social que també impulsa la Fundació. Aquesta confluència de col·lectius aconsegueix dignificar les entregues i mantenir l’anonimat de les famílies ateses, donant així el dret a escollir la roba en funció dels seus gustos i preferències (més enllà de la necessitat), i normalitzant aquesta entrega com una compra més. 

Formació i Treball promou processos de reciclatge postconsum per a peces de roba que ja tenen un desgast excessiu i a les quals no se’ls pot donar una segona vida. Aquestes es destinen per a l’aprofitament de fibres en la filatura de nous productes tèxtils o producció per a la indústria de l’automòbil, aïllament tèrmics, acústics, etc. Aquests processos de reciclatge postconsum suposen el 40% del material tèxtil que gestiona la Fundació a les diferents plantes de tractament tèxtil.

En aquest àmbit, des de fa dos anys hem introduït una activitat d’alt valor afegit: la tecnologia Fibersort, implantada a Sant Esteve Sesrovires, amb la col·laboració de la Cooperativa Moda re-, i que permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba. La iniciativa respon a una necessitat, fins ara no coberta, dels operadors de reciclatge, els quals tenen dificultats en el reaprofitament de fibres provinents de peces de roba que ja s’havien fet servir (postconsum) per no poder determinar amb exactitud quina era la seva composició. 

Així doncs, la implantació d’aquest sistema ha permès augmentar el percentatge de teixit dirigit al reciclatge i participar en una seixantena de projectes d’investigació a nivell mundial o preparació de roba per al seu reciclatge amb la tecnologia d’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR), pionera al sud d’Europa. 

Del volum triat, un 5% són articles diversos entre els quals hi ha impropis, plàstic i paper, i tèxtil no reciclable. Una part d’aquest volum es classifica i reaprofita, mentre que un altra, que resulta residu, es dirigeix a processos de cogeneració elèctrica i calorífica. 

Finalment, Formació i Treball impulsa la reducció del residu tèxtil gràcies al projecte d’educació ambiental “Teixint un pensament sostenible” que realitza amb la col·laboració de la Cooperativa Moda re-. La sensibilització és la millor eina per aconseguir reduir la generació de residu tèxtil i despertar consciències entorn aquest àmbit. En aquest sentit, s’han elaborat 6 unitats didàctiques orientades a persones a partir dels tres anys fins a edats adultes, amb varietat de continguts i activitats per a cada etapa amb la finalitat de fomentar el compromís ambiental i social de l’alumnat; cal destacar que només durant el 2022 aquest material ha impactat sobre 1.300 persones. 

La cura del planeta: el benestar de les persones

El projecte de Formació i Treball, a més de reduir els residus, promou la justícia social en un context on la taxa d’exclusió afecta al 29,1% de la població, afectant directament a 2.258.000 persones (Informe FOESSA 2022). El tret diferencial de la nostra activitat és l’impuls de la creació de llocs de feina dirigits en exclusiva a persones en situació de vulnerabilitat. Persones que a partir de la seva contractació a l’empresa d’inserció, a més d’aprendre un ofici, desenvolupen una activitat de protecció i cura el planeta. 

La generació de llocs de feina sostenibles per al medi ambient fa que durant el 2022, 399 persones van realitzar un itinerari d’inserció sociolaboral a la línia tèxtil de la Fundació, des de la recollida de roba als contenidors, selecció i classificació d’aquesta, fins a la distribució en establiments comercials d’economia social i solidària. 

L’objectiu dels contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, i per tant, de les empreses d’inserció, és el d’especialitzar a les persones en una professió per accedir a un lloc de feina. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop la persona fa el salt al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en risc d’exclusió que inicia el seu itinerari. 



VEURE TOTES LES NOVETATS