La Garriga ja compta amb nous contenidors de roba usada recollits i gestionats per Formació i Treball

15 juliol 2024 Notícies

La Garriga compta des d’aquest estiu amb 12 punts de recollida de roba usada en contenidors en superfície (Cáritas) gestionats per la Fundació Formació i Treball. Així s’ha acordat en el conveni de col·laboració signat entre Formació i Treball i l’Ajuntament. Als contenidors vermells es pot deixar tot tipus de peces de roba, calçat i complements i també roba de la llar. Una aposta per millorar la gestió del residu tèxtil municipal i sumar-se al canvi de paradigma que esdevé la industria de la moda, la segona més contaminant del món.

Amb aquest conveni, l’Ajuntament de La Garriga s’incorpora al compliment de la posada en marxa de la nova Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sóls contaminats per una economia circular, que obliga als estats membres de la Unió Europea a la recollida selectiva de residus tèxtils, abans de l’1 de gener de 2025. 

El projecte tèxtil que desenvolupa Formació i Treball és una iniciativa de recuperació tèxtil, basada en un model d’economia solidària i circular, que permet generar ocupació sostenible en el temps per a les persones en situació d’exclusió social o en risc de vulnerabilitat.

Després de la recollida dels contenidors la roba passa a la planta de Sabadell amb 28.000 m2, el centre de tractament més gran i avançat de tot el sud d’Europa de reciclatge textil, gestionada per la pròpia entitat, per iniciar un procés de selecció i classificació en funció de l’estat i la tipologia de les peces. El 63% del textil gestionat per la Fundació es recupera i canalitza per a la seva reutilització  a través de punts de venda de la marca Moda re-, propis (35) i de tot l’Estat (160), per a la comercialització solidària o la donació a famílies en situació de risc d’exclusió social. Així com per exportació internacional, per la seva alta capacitat d’acceptació de la roba de segona mà. Per altra banda, l’Entitat promou processos de preparació pel reciclatge de peces de roba post-consum que no estan en condicions per a ser reutilitzades, destinant-se a la producció de noves fibres que derivaran en nous productes tèxtils, o per a la producció per a la indústria de l’automòbil, aïllament tèrmics, acústics, etc. Aquests processos de reciclatge post-consum suposen el 31% del material tèxtil que gestiona la Fundació. 

En definitiva, residus que es converteixen en recurs a través de la seva gestió: en oportunitats laborals per a persones en situació de vulnerabilitat que fan possible aquesta gestió, en vida als barris i carrers tornant al mercat comercial aquesta roba per la seva reutilització, en matèria primera post-consum per a la creació de nous productes reciclats i fins i tot en fibres per a la recerca i la investigació

 

Els contenidors es podran trobar a:

  •  Carrer Moranta cantonada amb passeig Congost, pàrquing del Pavelló de Can Noguera, carretera Nova 38 (darrera parada autobús de la Sinia), carrer Santa Maria del Camí 34, carrer Pere Ballús 4, plaça can Violí, carretera Nova 131, pàrquing de la Fournier, àrea d’aportació de Tremolencs 2 (carrer Tagamanent, 30), àrea d’aportació Montserrat Roig (carrer Conxa Sisquella), àrea d’emergència del costat de la deixalleria i deixalleria.

Una col·laboració amb l’Ajuntament de La Garriga en l’àmbit dels ODS

L’aportació de Formació i Treball amb la inclusió laboral de persones en situació de vulnerabilitat social està compromesa amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que s’emmarquen dins l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Es tracta d’un pla d’acció perquè els governs, empreses i societat civil cooperin en cadascun dels objectius específics. Els objectius específics en els quals treballa Formació i Treball van en la línia dels següents ODS: eradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (OD1); promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (OD8); i enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’aliança mundial pel desenvolupament sostenible (ODS 17).

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS