Barcelona, 14 de març de 2024– La Fundació Formació i Treball celebra els seus 30 anys d’història en una jornada commemorativa en el Cercle d’Economia de Barcelona, una jornada en què s’han posat de manifest els reptes aconseguits però, també ha estat un espai de reflexió en el qual compartir els desafiaments i reptes que el futur ofereix en el tercer sector.
L’obertura ha estat a càrrec del Sr. Jaume Guardiola, President del Cercle d’Economia, que conjuntament amb el Sr. Xavier Puig Vidal. Codirector General de la Fundació Formació i Treball, el Sr. Juan-José López Burniol, Vicepresident de Fundació “la Caixa” i el Sr. Enric Vinaixa i Bonet. Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, de la Generalitat de Catalunya han donat el punt de partida a l’esdeveniment. Tots ells han coincidit en posar de manifest un augment de les desigualtats i un creixement del risc de la marginalitat a causa de la reducció de la classe mitjana. “Cal anticipar-se als canvis del mercat de treball i de la societat. Tant de bó no fes falta però en aquest context es imprescindible treballar en aliança amb empreses, entitats i institucions públiques i privades”, ha assenyalat el Xavi Puig, codirector de la Fundació Formació i Treball.
Després de tres dècades d’activitat ininterrompuda, el que va començar sent un taller de selecció de roba s’ha convertit en el que avui dia és el grup d’empreses socials líder a tot l’Estat en ocupació dirigida a persones en situació de vulnerabilitat, i creixement econòmic i sostenible. Passant d’una seu central a obrir set delegacions en la darrera dècada, aquestes inclouen tres àmbits funcionals territorials: Metropolità de Barcelona, Camp de Tarragona i Comarques Centrals (aquest darrer inaugurat el 2022). A més, des del 2020 amb presència a la comunitat de Madrid. Aquesta expansió ha permès atendre 46.843 persones al llarg d’aquests més de 30 anys amb una mitjana de 4.000 persones ateses anualment durant l’última dècada. S’han atès tant homes com dones, però, en els darrers anys, la tendència ha canviat: si bé el 2004 el 60 % de les persones ateses eren homes i el 40 % dones, el 2022 va canviar la tendència passant a un 46 % d’homes i un 54 % de dones.
La feina com a eina per sortir de l’exclusió social ha estat una de les missions de la Fundació, i sota aquest compromís, actualment és l’empresa d’inserció de referència en l’àmbit espanyol, acumulant 5.133 contractes d’inserció, 2.500 dels quals en els darrers cinc anys. Un creixement nascut de la transformació, la proactivitat i la cocreació amb una xarxa activa d’entitats i agents del territori. Pren especial rellevància, des del 2000, l’especialització en l’acompanyament cap al mercat de treball de col·lectius migrants en situació irregular. Del 2000 al 2022 s’ha ajudat a regularitzar 479 persones, la major part en els últims 10 anys.
A través de programes i projectes educatius de diferents àmbits, Formació i Treball ha impulsat la inserció de persones en risc d’exclusió social en el mercat laboral ordinari, prioritzant l’aprenentatge com a eina clau. En aquestes més de tres dècades, 10.105 persones han estat formades a l’entitat, 775 durant 2023, el 43% de les quals s’han incorporat en el mercat laboral. El 1992 va néixer l’oferta formativa per adquirir competències. A la formació en taller de roba, mobles i confecció, s’hi va anar afegint una variada llista tot adaptant-se a les demandes del mercat laboral i el punt més àlgid va arribar a finals de 2012 amb la creació de D’ins, l’escola d’hostaleria. Després del punt d’inflexió es van incorporar formacions vinculades a sectors professionals emergents com la logística, el comerç, l’atenció sociosanitària, la instal·lació i manteniment, i l’economia verda i circular. Actualment, també compten amb formacions vinculades a sectors emergents, com el tecnològic.
Al llarg d’aquests anys, l’Entitat no només s’ha centrat a fer centenars de formacions adaptades a les exigències del mercat de treball sinó que ha engegat activitats econòmiques en el marc de l’Empresa d’Inserció, la millor eina cap a l’empresa ordinària. Durant aquests més de 30 anys, Formació i Treball ha impulsat més de 25 activitats econòmiques organitzades en 3 grans divisions: Tèxtil, la més històrica, esdevenint exemple d’una oportunitat per generar llocs de feina, un espai protegit per aprendre un ofici i conèixer un entorn laboral. Divisió que ha anat evolucionant i creixent fins a esdevenir l’operador més gran de residu tèxtil de l’Estat. Amb presència de 1.748 contenidors situats en tot el territori i 32 punts de venda de roba de segona mà a Catalunya, generant el 2023, 423 llocs de feina dirigits a persones vulnerables. Alimentària, des del 2012, el seu creixement és fruit de la seva diversificació comercial: primer escola, després 7 restaurants, competitius serveis de càtering i de gestió de col·lectivitats, que es complementen amb alta sensibilitat cap a la recuperació i el reaprofitament alimentari. La divisió alimentària dona servei els 365 dies de l’any. Serveis, activitat que s’ha consolidat com a imprescindible per a la missió, integrant els impactes del projecte fundacional. En els darrers tres anys el creixement de la línia ha estat exponencial ampliant el seu històric ventall de neteja i reformes, a impulsar una bugaderia industrial, una planta de tractament de compostatge, neteges forestals així com gestionar punts per a la preparació i reutilització i serveis paqueteria verda, entre d’altres.
L’essència de les empreses d’inserció. Avui dia Formació i Treball continua fidel a aquest model on l’aprenentatge es fa en un entorn de treball real que aporta un valor afegit a les seves formacions, sempre orientades als sectors més actius de l’economia. La trajectòria de l’entitat ens diu que ha estat capaç d’acompanyar a més de 9.000 persones al mercat laboral.
En aquest context d’anàlisis, durant la jornada s’han portat a terme dues taules rodones que han comptat amb diversos especialistes amb l’objectiu de reflexionar sobre com avançar per evitar la marginalitat, persones expertes en les diferents matèries que han creat un interessant debat sota els títols:
Moderada per Sr. Pablo Sánchez Hernando soci director de CEO de R4S Roots for Sustainability, en la qual han col·laborat com a ponents la Sra. Sara Berbel Sánchez, Doctora en Psicología Social, formadora i escriptora, la Sra. Misericòrdia Borràs Cabacés, Advocada laboralista, i Vicepresidenta de la Fundació Formació i Treball i el Sr. Genís Roca i Verard, President de la Fundació.cat.
Moderada per Sra. Marina Arnau Olivé. Codirectora General de la Fundació Formació i Treball, en la qual han intervingut el Sr. Albert Alberich i Llaveria, Director Moda re- de Cáritas Española, el Sr. Enric Canet Carpeta de l’Equip Casal dels Infants Acció Social als Barris, el Dr. Josep Moya i Ollé, Metge psiquiatre i psicoanalista -President del Comitè Organitzador del VIII Congrés català de salut mental de la infància i l’adolescència (març 2024) i el Sr. Josep Ramoneda Molins, Periodista, filòsof i escriptor.
Sota aquest debat, Formació i Treball ha celebrat aquest trenta aniversari, en la seu del Cercle d’Economia, que sempre ha estat un espai d’acollida per a l’entitat sent, a més, diverses les persones que han assumit responsabilitats rellevants en ambdues entitats. Així, per concloure la jornada s’ha rendit homenatge a Manuel Ribas, promotor i president del patronat de Formació i Treball i soci fundador del Cercle i a Fortunato Frias, president del consell assessor de Formació i Treball i secretari general del Cercle. En nom dels quals s’han atorgat uns reconeixements pel trenta aniversari a la:
Empreses i representants del tercer sector que al llarg dels anys han demostrat el seu compromís i col·laboració a treballar en aliança en pro d’un canvi social necessari i emergent.
Durant la cloenda de l’esdeveniment han intervingut l’Hble. Sr. Carles Campuzano i Canadès, Conseller del Departament de Drets Socials que ha destacat que “tot i que les dades de l’atur ha baixat no pas les de la pobresa severa”. En aquesta línea, l’Ilma. Sra. Maria Eugènia Gay Rosell, Segona Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, ha agraït la gran labor de la Fundació Formació I Treball reflectides als seus 30 anys de trajectòria i ha destacat que ”siguem entre tots i totes més humans i humanes”
Per acabar, el Sr. Jordi Alberich, Director de la Fundació Formació i Treball ha posat de relleu que la feina al costat de l’habitatge i la salut són claus per evitar una marginalitat que pot ser irreversible.