La restauració, una passió que ajuda a superar qualsevol repte

23 març 2023 Notícies

La restauració pot ser una eina d’inclusió i pot ser una passió que ajuda a superar qualsevol repte. Reptes de superació personal i professional que ajuden al creixement i l’experiència de les persones que hi formen part. Reptes que se superen dia rere dia a les cuines de D’ins Escola – Restaurant, el projecte de gastronomia inclusiva de la Fundació Formació i treball, on l’alumnat aprèn cada dia a superar les seves pròpies barreres, però sobretot, aprèn a superar la més important: la dificultat d’accedir al mercat laboral ordinari

En aquesta línia i des de fa ja dos anys els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa celebren una versió social dels seus mítics premis. Uns premis que posen en valor la tasca que realitza el tercer sector en el món de l’hosteleria i com aquesta pot esdevenir una passió i una vocació per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Els premis són una experiència completa que ajuda als nois i noies de les diferents entitats participants a superar moltes barreres. Barreres com per exemple la pressió, en tenir un temps limitat per elaborar un plat, la vergonya a l’exposició, el treball en equip i el més important, aprendre a guanyar, però també a perdre. 

La Fundació Formació i Treball col·labora amb els Premis Lladonosa des de fa dos anys cedint l’espai de l’Escola – Restaurant de D’ins per a la celebració del concurs. Enguany, el concurs s’ha celebrat aquest dimecres 22 de març amb la participació de la Fundació El Llindar, el Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona i la Fundació Formació i Treball, i s’ha concursat en dues categories: cuina i sala. 

Les tres entitats amb escoles d’hostaleria han presentat un total de 16 alumnes, 8 de sala i 8 de cuina. Els i les 8 alumnes de cuina han hagut d’elaborar una recepta amb bacallà i han tingut dues hores per fer el plat i presentar-lo al jurat. Les de sala han fet un còctel, el servei a taula i el servei de cafè per als membres del jurat. La Fundació Formació i Treball ha presentat a tres dels seus millors alumnes de cuina: Oussama Alakrafli, Abdelhaq Machichi i Nabil Boujarmounel. Per la seva banda, la Fundació El Llindar ha presentat a Angie Puget, Sergio Omar i Mohamed Oubwoid a la secció de cuina, i a Laura Rocío Ramos, Aaron Moisés, Jeremie Elie, Iker Ramos, Andres Valentín, Miriam Doya, Noemia Scarlet Montalban i Nicolas Delpino a la categoria de sala. Finalment, el Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona ha presentat a Mariam El Hamodouni i a Nafy Fall a la secció de cuina. El concurs s’ha celebrat durant tot el matí a les instal·lacions de Formació i Treball i a les 16h de la tarda s’ha fet públic el veredicte del jurat anunciant les persones guanyadores del concurs. 

Tot i que la Fundació Formació i Treball no ha pogut obtenir el primer premi, ha obtingut una segona posició que els i les membres del jurat van decidir atorgar a Nabil. La primera posició se l’ha endut la Fundació El Llindar amb Angie Puget i la tercera Mariam El Hamdouni del Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona. En la categoria de sala, el primer premi ha sigut per Miriam Doya, seguida de Jeremie Elie i Aaron Moisés, de la Fundació El Llindar. 

El Nabil ha explicat què va suposar per ell participar al concurs, i és que al Nabil li agrada cuinar i li agrada la cuina, i es pren la seva professió com una manera d’aprendre cada dia més, i el concurs “era una nova manera d’aprendre coses noves i de competir amb més gent, perquè de tot en treus una lliçó”. I és que de la seva segona posició també n’ha tret una bona lliçó que de ben segur farà que avanci cap al camí de l’èxit laboral i personal. A més, la directora de D’ins, Olga Ochoa, assegura que els alumnes han treballat i s’han preparat molt pel concurs i que han après els valors de la restauració i que per això, “han après a perdre i a guanyar, perquè en aquesta vida es perd més del que es guanya”. 

Els altres dos participants, l’Oussama i l’Abdelhaq, asseguren que tot i no haver obtingut cap premi estan molt contents pel seu company i que seguiran treballant per millorar les seves habilitats a la cuina. Del concurs, s’emporten l’experiència, la relació amb companys de la mateixa professió i les ganes de seguir aprenent cada dia més. 

                                                                      

Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró, una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions -com la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana. 

D’ins és el projecte de gastronomia inclusiva i solidària que promou la Fundació Formació i Treball, entitat sense ànim de lucre que es dedica a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables. Des de fa 10 anys, D’ins ofereix oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables dins d’un entorn modern, professional i competitiu. 

 

 

 VEURE TOTES LES NOVETATS