A Catalunya, l’atur actual se situa sobre el 7%, una xifra en millora si observem dades dels darrers 5 anys. Així i tot, quan no ens quedem en una lectura generalista i analitzem amb més detall trobem que l’atur al col·lectiu jove és del 21%, al col·lectiu de més de 45 anys és del 57%, en dones sense estudis és del 22%, a l’estat l’atur de persones migrades és del 28%… Si continuem analitzant amb més detall les eines estadístiques autonòmiques i estatals ens evidencien la desigualtat persistent en el mercat laboral, sota aquest marc la nostra Fundació pren mesures i fa partícips a totes les parts implicades directament, posant un especial èmfasi en la responsabilitat de les empreses.
Per nosaltres el paper d’aquestes és fonamental; la seva Responsabilitat Social Corporativa (RSC) no ha de ser un concepte abstracte ni un exercici de màrqueting, sinó una eina real de transformació social. Les empreses tenen el poder i la responsabilitat d’afavorir una societat més justa, promovent la igualtat d’oportunitats i la inclusió laboral de col·lectius vulnerables.
Una de les missions de la nostra Fundació és apropar el mercat de treball a les persones que atenem, contribuint així a la seva inclusió social. La màxima expressió d’aquest compromís és la inserció laboral i, per fer-la efectiva és essencial la col·laboració estreta amb les empreses. Quan aquestes assumeixen la RSC de manera autèntica contribueixen a reduir la desigualtat, alhora que es beneficien d’un accés directe a persones preparades, amb objectius laborals definits i amb un bagatge competencial treballat, ric i divers.
Parlem, doncs, d’una relació circular en la qual les empreses es converteixen en agents actius dins de l’ecosistema de projectes engegats per la Fundació. La RSC representa una opció ètica i, a més, és una eina que millora la competitivitat, l’atracció de talent i la reputació corporativa. La societat exigeix a les empreses un major compromís amb valors reals i inclusius, i aquelles que integren la RSC com a part fonamental del seu model de negoci esdevenen referents en el seu sector.
El nostre repte present i futur és acompanyar les empreses en el desenvolupament d’una RSC real, compromesa i holística. Des de la nostra àrea d’Intermediació Laboral, treballem per implicar activament les empreses en cada fase dels itineraris de les persones que atenem. Només així aconseguirem que la relació entre persona, empresa i entitat sigui circular, justa i responsable. Només així la precarització laboral es desdibuixarà. I potser, només així, arribarà el dia en què podrem parlar d’un mercat laboral equitatiu, on les oportunitats no entenguin de gènere, origen, o edat sinó de talent i capacitat.