Maristes i Formació i Treball impulsen un projecte pioner que recupera gairebé 14.000 kg de roba i implica més de 27.500 persones

02 abril 2025 Notes de premsa

  • L’aliança entre educació i sostenibilitat impulsa un projecte de gran impacte ambiental i social.
  • Un éxit sense precedents: grup educatiu que aconsegueix per primera vegada recollir gairebé 14 tones de roba.

Barcelona, 1 d’abril de 2025. – La col·laboració entre Maristes i la Fundació Formació i Treball ha assolit un gran èxit amb la campanya de recollida solidària de roba de l’anomenat “Repte Manatí”. La iniciativa, amb un objectiu inicial de recollir 10.000 kg, ha aconseguit recuperar un total de 13.987 kg de roba, reforçant el compromís amb la sostenibilitat i la solidaritat. Aquesta col·laboració s’emmarca en el projecte tèxtil Moda re-, juntament amb Ecosol (Girona) i Troballes (Lleida).

Aquest projecte, més enllà de la recollida tèxtil, compta amb una forta vessant educativa. Des del seu inici, s’han format 105 docents dels Maristes en el projecte tèxtil de Formació i Treball, i un total de 1.650 infants, d’entre 10 i 13 anys, han participat directament en el programa educatiu. A més, la campanya solidària ha promogut la implicació de més de 27.500 persones, incloent-hi 13.000 infants i joves, les seves famílies i 1.300 professionals (entre equip docent i personal d’administració i serveis).

El programa educatiu vinculat a la campanya del “Repte Manatí” té com a objectiu sensibilitzar l’alumnat sobre la importància de la reutilització tèxtil i la sostenibilitat. Al llarg del curs 2024-2025, l’alumnat de 6è de primària i 1r d’ESO està descobrint el cicle de vida de la roba, els impactes ambientals de la indústria tèxtil i la necessitat de fomentar un consum responsable. En concret, i a partir de dues situacions d’aprenentatge, les noies i nois de 6è de tots els centres han desenvolupat campanyes de comunicació per implicar tota la comunitat en el repte de la recollida de roba, i els de 1r d’ESO duran a terme tallers de reutilització creativa per transformar peces tèxtils en desús i donar-los-hi un nou ús.

El “Repte Manatí” tindrà com a objectiu, cada curs, conscienciar i sensibilitzar sobre la importància de ser ciutadanes i ciutadans del món mitjançant accions pràctiques orientades a transformar positivament l’entorn. En aquesta edició, se centra en la millora de la gestió dels residus tèxtils. És, a més, un repte que combina les tres grans àrees d’acció marista: educació, pastoral i social.

Aquest curs ha comptat amb la participació de 17 centres de Barcelona, Badalona, Mataró, Malgrat de Mar, Igualada, Rubí, Santa Coloma de Gramenet, Girona, Llinars del Vallès i Lleida, i s’ha posicionat com exemple d’acció conjunta entre educació, sostenibilitat i inclusió social. Amb aquesta iniciativa, Maristes i Formació i reball refermen la seva aposta per la sensibilització en l’àmbit de l’economia circular i la importància de donar una segona vida a la roba; alhora, promou valors de responsabilitat social i ambiental entre les noves generacions.

La campanya: èxit solidari i educatiu
Durant dues setmanes, del 17 al 29 de febrer, les 10 escoles maristes, les 7 obres socials maristes de Catalunya, la casa de colònies Mogent (Llinars del Vallès) i els Serveis Centrals han esdevingut punts de recollida de roba. L’activitat ha mobilitzat infants, joves, mestres, docents i famílies, i ha generat consciència sobre la problemàtica dels residus tèxtils i la importància de la moda sostenible.

Formació i Treball, amb una trajectòria de més de 30 anys en la inserció laboral i la gestió responsable de residus, ha tingut un paper fonamental en aquesta iniciativa. L’entitat, en col·laboració amb Ecosol i Troballes, s’encarregarà de donar una segona vida a la roba recollida, prioritzant la reutilització i destinant a reciclatge aquelles peces que no es puguin recuperar. Aquesta acció no només redueix l’impacte mediambiental del sector tèxtil, sinó que també genera llocs de feina per a persones en risc d’exclusió social.

Un projecte educatiu amb tres fases clau
El “Repte Manatí” ha estat concebut com un iniciativa global que combina acció i aprenentatge desenvolupat en tres fases:

  1. Sensibilització: infants i joves maristes han treballat l’impacte ambiental i social de la moda, i s’han convertit en ambaixadores i ambaixadors de la moda sostenible.
  2. Recollida de roba: acció massiva de recollida i lliurament de peces a Formació i Treball per a la seva correcta gestió.
  3. Celebració final: el 17 de maig se celebrarà un esdeveniment on es compartiran els aprenentatges i es reconeixerà l’esforç col·lectiu.

Tot plegat, el “Repte Manatí” neix com una iniciativa anual amb l’objectiu de continuar treballant en favor dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta col·laboració entre Formació i Treball i Maristes Catalunya demostra que la unió entre educació i sostenibilitat pot generar un impacte real i positiu en la societat.



VEURE TOTES LES NOVETATS