Més de 40 entitats han participat en el Programa d’Entrega Social de roba aquest 2017

12 març 2018 Notícies

Primer, les persones. Elles són la nostra raó de ser. Així, i empesos per l’afany d’ajudar aquells que més ho necessiten, des de la Fundació Formació i Treball, gràcies al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, estem executant un programa d’Entrega Social per a les entitats des del gener de 2017 fins al desembre de 2018.

Passant per l’equador del programa, fem una mirada enrere a què s’ha fet, l’impacte que s’ha generat i quines són les properes actuacions per continuar desenvolupant el programa.

La roba és la base de les nostres entregues i transformar la lògica assistencialista en la promoció de l’autonomia de les persones és el nostre model d’actuació. L’adquisició digna d’aquest recurs i l’empoderament de les persones és com aconseguim trencar també amb l’estigmatització existent en el moment de rebre un recolzament que, al final, tothom pot necessitar en algun moment donat de la vida.

En aquest sentit, des de la Fundació Formació i Treball dignifiquem l’entrega de la roba mitjançant xecs socials a les entitats per a que aquestes ho reparteixin de la forma que considerin més oportuna entre les persones amb les quals treballen. D’aquesta manera, una persona pot anar a la Botiga Amiga i pot escollir la peça de roba que se li adequa més d’acord amb les seves necessitats. Així, tothom és client, un client més, ja que són els i les beneficiàries els qui escullen els productes que desitgen. Perquè totes tenim els nostres gustos i preferències i defensar-los és fonamental per viure de forma digna. Amb aquest model de lliurament i amb la participació d’una xarxa de més de 40 entitats socials, hem aconseguit que es beneficiïn del programa de roba fins a 3.772 persones.

Entitats com SaóPrat, la Fundació Trinijove o el Casal d’Infants han estat beneficiàries d’aquests xecs socials i les seves persones han pogut venir a fer el bescanvi a la Botiga Amiga de Sant Adrià del Besòs. També, entitats com ara la Fundació Pere Mata o la Fundació Intermèdia han pogut proporcionar, a les seves persones, els xecs socials per bescanviar a la Botiga Amiga de Tarragona i Reus.

Cal afegir que l’impacte social generat va molt més enllà de l’entrega que es realitza ja que tot el procés de recuperació de roba que gestiona la Fundació (recollida i triatge tèxtil, així com el funcionament de les botigues) ha permès contractar fins a 100 persones en processos de inserció laboral. Per tant, l’acció de donar roba per part d’una empresa o particular, no només cobreix unes necessitats sinó que també genera i consolida llocs de feina sempre enfocats als col·lectius vulnerables. És el que coneixem com a model de doble impacte, un model d’economia circular sota el qual promovem impacte social (creant ocupació pel col·lectiu i ajudant a cobrir una necessitat) i mediambiental (reduint la generació de residu tèxtil).

L’objectiu del programa és arribar a les persones. Volem continuar treballant per a la inclusió social dotant a aquests col·lectius dels recursos, facilitant la seva l’autonomia i creant llocs de treball. Per fer-ho, cal continuar creixent i teixint aquesta xarxa d’entitats col·laboradores en el programa d’entrega social. Així, com més entitats participin, més gran serà l’impacte i més ampli serà el perfil de persones que se’n beneficiïn.



VEURE TOTES LES NOVETATS