“M’han ajudat a afrontar una situació nova, on de vegades et pots sentir perdut”

10 març 2021 Notícies

Joan (nom fictici) va obtenir el tercer grau a finals de 2020, això li suposa que durant el dia pot sortir del centre per fer accions per millorar la seva inserció, un pas imprescindible per a poder començar a treballar la inclusió social i laboral de les persones internes. Va ser llavors, durant el mes de novembre, quan va començar el seu itinerari a Reincorpora.

Reincorpora és un programa promogut per la Fundació “la Caixa” en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la integració social i laboral de les persones que es troben privades de llibertat i sota mesures judicials. Per arribar a assolir aquest objectiu, es disposa d’un acompanyament en un itinerari personalitzat durant un any amb la finalitat de millorar les competències transversals i professionals de les persones beneficiàries del programa.

Aquests itineraris estan guiats per un tècnic/a d’acompanyament i inclouen tutories, formació, projectes de  servei a la comunitat, orientació i intermediació laboral i seguiment. Per tant, no es centren només en l’àmbit laboral, sino que es fa una atenció integral a la persona que té en compte tots els aspectes que han provocat el procés d’exclusió. En tots aquests processos, sovint intervenen altres professionals per fer el treball en xarxa necessari, ja sigui des de la formació, prospecció o intermediació. Actualment la Fundació Formació i Treball desenvolupa aquest programa a Tarragona i a la seu de Sant Adrià del Besòs.

Durant el 2020 a Tarragona, malgrat la situació de pandèmia ocasionada per la Covid-19, el programa ha continuat endavant adaptant-se a les mesures de seguretat sanitària necessàries i a les demandes de l’actual mercat laboral, i han pogut participar un total de 20 persones, i d’aquestes, 10 s’han inserit laboralment.

Parlem amb en Joan per saber com ha anat la seva experiència amb Reincorpora:

-Com t’ha ajudat el programa i el tècnic d’acompanyament?

M’han ajudat a afrontar una situació nova, on a vegades et pots sentir perdut ja que et venen moltes coses de cop i costa posar-hi ordre per tal d’anar a complir objectius a curt termini i anar superant-los. M’han ofert serveis per trobar feina, per poder realitzar cursos, i poder millorar les competències per fer una entrevista de feina i per no notar tant la bretxa digital.

-Com ha estat el teu  itinerari a la Fundació Formació i Treball?

Jo vaig ser derivat al programa Reincorpora a finals del 2020. Jo ja tenia experiència de transportista i de mosso de magatzem, i volíem fer un curs d’aquesta temàtica per tal de reciclar els meus coneixements, i poder realitzar unes pràctiques que m’aproximessin a les realitats del mercat laboral d’avui dia. Però, per sort, al mes de desembre em va sortir una oferta laboral a través del programa Incorpora, de Fundació “la Caixa”, de transportista de mercaderies. I vaig estar-hi fins finals de gener. Ara torno està pendent d’altres ofertes laborals, i pendent de fer un curs de transport de mercaderies i d’auxiliar de mercaderies que encara no ha començat.

-Ara mateix en quina situació laboral et trobes?

Ara mateix estic sense feina, però gràcies a les ofertes laborals del programa vaig poder tindre una primera presa de contacte amb el món laboral després de molts anys, que és el que sempre costa més, ara espero poder tornar a treballar aviat.

-Com has viscut la crisi de la Covid-19? T’ha afectat nivell laboral i /o formatiu?

Crec que a nivell laboral ens ha afectat a tots ja que han baixat molt les empreses que busquen persones per treballar, ja que moltes tenen menys feina i moltes estan en ERTO, a part d’això a la zona de Tarragona que hi ha molt de turisme hi ha afectat especialment.

També ens trobem en que molts casos fan entrevistes amb videotrucada, i molts cops o no sabem del tot com funciona o podem no tindre els mitjans per fer-ho. Aquests aspectes també els treballem per no quedar-nos tan endarrerits.

-En resum, com descriuries el teu pas per la Fundació?

Tot i que porto pocs mesos en el programa, ja m’han ajudat a trobar una primera feina, que és el que més em pensava que costaria. I ara mateix estic pendent d’una altre entrevista de feina i de començar un curs en breus per millorar i reciclar les meves competències laborals. També he après a fer servir el dispositiu mòbil per ficar-me al dia.

 

 VEURE TOTES LES NOVETATS