Moda re- i Formació i Treball apliquen la tecnologia d’última generació Fibersort en un projecte pioner al sud d’Europa

23 setembre 2021 Notícies

Moda Re- i Formació i Treball han posat en marxa un projecte pioner al sud d’Europa que consisteix en l’aplicació de la tecnologia denominada Fibersort que permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba. Aquesta tecnologia d’última generació, desenvolupada per Valvan, s’ha posat en marxa a la planta de tractament tèxtil de Sant Esteve Sesrovires, la de més capacitat del sud d’Europa.

La iniciativa respon a una necessitat, fins ara no coberta, dels operadors de reciclatge, els quals tenien dificultats en el reaprofitament de fibres provinents de peces de roba que ja s’han fet servir per no poder determinar la seva composició. La roba donada als contenidors sovint no té etiqueta de composició, ja que o bé s’ha tallat o és il·legible a causa dels rentats. Gràcies al Fibersort es podrà determinar amb una alta fiabilitat si les peces estan elaborades amb fibres naturals o sintètiques i les seves proporcions.

La tecnologia està basada en l’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR Spectroscopy) la qual permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba per així augmentar el grau de valorització de la fracció reciclable mitjançant la posterior fabricació de noves fibres. S’identifica l’acrílic, el cotó, el polièster, la llana, la viscosa o la poliamida entre d’altres i en determina el percentatge de presència de cadascuna d’aquestes fibres.

D’aquesta manera es poden classificar grans volums de peces de roba per composició, fet que permet reciclar-los i preparar-los per la fabricació de teixits nous i d’alta qualitat. Un cop classificats, aquests materials es converteixen en matèria primera fiable per a recicladors tèxtils que tornen a crear fibres que es poden convertir en noves peces de roba. Per tant, el Fibersort és una tecnologia clau que permetrà que els recursos tèxtils circulin repetidament per la cadena de subministrament i suposarà un punt d’inflexió per a una nova indústria tèxtil circular.

Una desena de treballadors i treballadores de la planta de Sant Esteve Sesrovires treballen ja amb aquest nou sistema, que ha permès al personal d’inserció tenir una formació en eines d’última generació. L’equip ja ha començat a treballar en les primeres produccions industrials de reciclatge.

 

Objectiu 2025

Segons l’estudi Análisis de la recogida de la ropa usada en España de Moda re-, la roba usada té un potencial d’aprofitament molt elevat ja que al voltant del 60% de la roba recollida es pot tornar a utilitzar per a la mateixa finalitat per la qual es va crear: la indumentària. Aquesta via de gestió allarga la vida útil del producte, estalviant l’elevat impacte ambiental que comporta el llarg procés de fabricació tèxtil que culmina amb peces de vestir noves. Aquesta nova tecnologia permetrà reduir aquest impacte amb la recuperació i reciclatge tèxtil de la roba provinent dels contenidors que ja no podia ser reutilitzada.

El mateix estudi apunta que la normativa europea (Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, del 30 de maig, sobre residus) estableix que abans de l’1 de gener de 2025, serà obligatòria la recollida separada de la fracció tèxtil dels residus municipals. També sembla imminent la prohibició de la destrucció dels excedents de producció de peces de vestir i el desenvolupament de les bases per a la implantació d’un règim de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per als tèxtils, seguint l’exemple de França i d’acord amb el que preveu el text esborrany de l’avantprojecte de Llei de residus i sòls contaminats (2020) que trasposarà la Directiva 2018/851 a la legislació espanyola.

 

Projecte: Implantació de la tecnologia Fibersort per a un millor reciclatge de les fibres tèxtils.
Subvencionat a la convocatòria de l’any 2021 per a la concessió de subvencions a projectes singulars generadors d’ocupació sostenible per a persones en situació o risc d’exclusió, o persones amb discapacitat, en centres especials de treball o empreses d’inserció (Resolució RESOLUCIÓ EMT/2215/2021, de 13 de juliol)
Amb el suport de:



VEURE TOTES LES NOVETATS