Desde Formació i treball impulsem el projecte “Escola de Compost amb Valors”, una iniciativa que combina la protecció del medi ambient amb la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió. El projecte aposta per consolidar el compostatge comunitari com a model d’economia circular al territori i s’estén a centres educatius, entitats i administracions locals.
Aquesta actuació compta amb la col·laboració i subvenció de la Diputació de Tarragona i està dirigida a Centres Especials de Treball, entitats titulars de Centres Especials de Treball d’iniciativa social i empreses d’inserció, per la conservació i millora d’espais naturals. Es troba dins de la Línia 1-Protecció i Millora del medi ambient i l’import concedit és de 21.925,48 euros.
El projecte, parteix de la nostra experiència prèvia en la gestió de la planta de compostatge situada al Parc de la Torre d’en Dolça. Aquest espai, antic abocador municipal, s’ha transformat en un centre de referència en sostenibilitat i formació ambiental.
L’Escola de Compost amb Valors té com a objectiu oferir formació especialitzada a persones en situació vulnerable, que posteriorment treballaran tant en la gestió de restes orgàniques com en la mentoria a centres escolars que vulguin implementar o reactivar el seu sistema de compostatge.
FITEI ha detectat que molts centres educatius disposen de compostadors, però no aconsegueixen completar el procés amb èxit. Amb aquest projecte, es pretén acompanyar les escoles amb formació, manteniment i activitats pedagògiques com l’”Escape Doom” o el concurs “Campions del Compostatge”, amb l’objectiu de sensibilitzar infants, docents i famílies sobre la importància de la separació de residus i el reciclatge de la matèria orgànica.
El projecte inclou també la prospecció de nous col·laboradors i la promoció de la replicabilitat del model en altres municipis. Ja s’han produït sinergies amb centres educatius de Tarragona i es preveu ampliar l’impacte a altres zones del Camp de Tarragona.
A través d’aquesta iniciativa, es treballen diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com la fi de la pobresa (ODS 1), el treball digne (ODS 8), la reducció de les desigualtats (ODS 10) i l’acció climàtica (ODS 13), entre d’altres.
Amb una previsió de processar entre 15.000 i 20.000 kg de restes orgàniques anuals i l’acompanyament a una desena de centres escolars, l’”Escola de Compost amb Valors” es presenta com un exemple real de sostenibilitat, innovació social i economia circular, posant Vila-seca i el seu entorn al capdavant d’un canvi necessari cap a un futur més verd i inclusiu.
Amb la col·laboració: