El nostre projecte de neteja forestal del municipi de l’Aleixar millora l’entorn de manera radical

15 novembre 2019 Notícies

Des de la delegació de la Fundació Formació i Treball de Tarragona continuem desenvolupant projectes de neteja forestal que millorin les condicions dels entorns naturals. Un d’ells és el que hem desenvolupat al Barranc del Colomer i a les antigues trinxeres de les Costes del municipi de l’Aleixar (Baix Camp). Aquest projecte ens ha permès crear 3 llocs de treball a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat social derivats pel departament local de serveis socials. La iniciativa ha estat dirigida per una responsable de projecte que ha coordinat la feina dels treballadors en aquest àmbit.

El projecte, amb una duració de 6 mesos, ha estat subvencionat per la Diputació de Tarragona i la Fundació Obra Social “La Caixa” dins del Conveni 2018. Durant aquest període, d’abril a octubre, amb un pressupost de 35.000 euros s’ha efectuat la neteja de totes les canyes, enfiladisses i herbes del barranc i la neteja de diverses zones que es van fer servir antigament d’abocador. També s’han recuperat els accessos de la zona de les trinxeres i s’ha aclarit i netejat tota la zona boscosa.

Segons la Laia Marbà, la nostra tècnica de projectes forestals, “el barranc estava ple de canyes, esbarzers, arítjol, entre d’altres. S’ha desbrossat completament i s’ha triturat tota la vegetació que anàvem traient. S’hi ha fet un tractament fitosanitari amb desherbant i cada 15 dies hem passat per sobre de les canyes noves que anaven apareixent, ofegant-les.” També ens va explicar que “el terreny es va aplanar amb una màquina, i tot el barranc s’ha transformat en camí, i ara s’hi pot accedir a peu, amb furgoneta o amb tractor.”

                                                     

S’han tret més de 700 Kg de deixalles entre vidres, plàstics, fustes, bidons metàl·lics, llaunes de beguda, roba, objectes de casa (somier i matalàs, cadires, nevera, paraigües, persianes, armari), sacs de menjar de gos, tubs de reg, ceràmica, entre molts altres.

Així mateix, la Laia Marbà va puntualitzar que “després de treure tota la brutícia, s’han desbrossat tots els antics abocadors, s’han alçat tots els arbres i s’han tret totes les enfiladisses que envaïen la vegetació.” A la zona de les trinxeres s’han refet tots els accessos netejant tots els forats que es van fer per atrinxerar-se durant la Guerra Civil. 

Visita de sensibilització!
Un treball en equip en què la neteja d’espais naturals es compagina amb activitats de sensibilització de la comunitat que viu a prop d’aquests entorns forestals. En aquest sentit recentment hem rebut la visita d’una desena d’alumnes de primària de l’escola Teresa Salvat Llaradó de l’Aleixar. Ha estat una jornada de conscienciació, de coneixement del territori i de protecció del medi ambient. A més s’ha aprofitat la sortida d’una hora i mitja per recollir totes les deixalles o escombraries que s’han trobat.

Els treballs desenvolupats han tingut una molt bona rebuda per part de la gent de la zona, els quals comenten que des de fa més de 40 anys no havia estat mai tan neta com ara. La brigada municipal de l’Aleixar s’ocuparà a partir d’ara del manteniment de la zona.

 

                  VEURE TOTES LES NOVETATS