Nou projecte per empoderar dones que han patit violència de gènere

13 març 2020 Notícies

ODS 5. Avancem juntes és un projecte de la Fundació Formació i Treball adreçat a dones treballadores de les empreses d’inserció que han patit violència de gènere. El seu principal objectiu és proporcionar un suport emocional a les dones i oferir-los eines per desenvolupar-se en l’àmbit professional i personal. La iniciativa, finançada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, neix arran d’identificar un augment de dones amb experiències de violència i les dificultats que aquesta problemàtica genera en el desenvolupament dels seus itineraris d’inserció.

Està previst realitzar tallers de vuit sessions en tres delegacions de la Fundació, on participaran una vintena de dones. Les activitats se centraran en l’empoderament i el reforç de l’autoestima d’aquestes dones, que podran compartir les seves experiències en un entorn segur, generar vincles entre elles i obtenir recursos i eines per enfortir el seu desenvolupament laboral, especialment dintre de les empreses d’inserció. Una de les idees clau dels tallers és canviar la mirada que tenen les dones cap a elles mateixes per poder projectar cap al futur.

El projecte també treballa des d’una perspectiva individual reforçant els itineraris d’inserció i la coordinació amb els serveis socials. En la mateixa línia, vol reforçar el treball dels tècnics d’inserció ampliant el seu coneixement sobre el procés en què es troben les dones, per entendre millor les seves fases i adaptar-hi les accions d’acompanyament.

Un objectiu paral•lel del projecte és prevenir i sensibilitzar d’aquesta problemàtica a les persones treballadores de les empreses d’inserció de tot el grup. En aquest sentit s’han organitzat xerrades i una campanya interna amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb exposicions sobre la violència masclista en la parella, amb la difusió del protocol d’assetjament i del pla de conciliació de la Fundació.

Com es treballen les temàtiques? A través de l’expressió plàstica, la lectura i activitats més vivencials, exercicis de relaxació com a eina per gestionar emocions en qualsevol àmbit de la seva vida. En un inici, la resposta de les dones convidades a participar ha estat de dubte i reticència, explicaven que no volíem reviure certes situacions ni a perdre el seu anonimat en el context de treball. Un cop superada aquesta barrera, la resposta ha està sent molt positiva.

 

Els mites sobre la violència de gènere i els seus impactes en l’acompanyament

Sandra Ruiz, Cap de l’Àrea acompanyament a les persones treballadores de les empreses d’inserció, parla de la funció social dels mites que recauen sobre les dones que han patit violència de gènere i els homes maltractadors. Aquestes creences arrelades en l’imaginari sovint minimitzen l’abast del problema, estigmatitzen les víctimes o desculpabilitzen l’agressor.

Alguns d’aquests mites els va recollir l’associació TAMAIA en un estudi anomenat Vincula’t. De les dones maltractades es diu, entre altres coses, que són mestresses de casa sense recursos ni cultura, que provoquen la violència, no saben viure d’una altra manera, són passives, no es deixen ajudar o busquen homes violents. Sobre els maltractadors es diu que són alcohòlics, que no tenen cultura, pertanyen a grups marginals, estan fets a l’antiga, són homes separats que han perdut els seus drets o no tenen feina ni diners.

Sandra Ruiz explica com aquests mites i estereotips impacten significativament en la relació professional que el personal tècnic i de producció estableix amb la dona maltractada. En l’acompanyament a la inserció, abordar la situació de la dona maltractada des d’aquestes creences pot tornar a victimitzar-la. Sovint es volen fer canvis massa ràpids en les seves vides sense tenir en compte el procés en què es trobem. La identificació i la revisió d’aquests mites ajudarà a millorar l’atenció a les dones.

Amb el suport:



VEURE TOTES LES NOVETATS