Com fomentar la diversitat i inclusió laboral a través de la formació?
En un mercat laboral cada vegada més divers, la inclusió és una responsabilitat social i una estratègia que beneficia al personal i a les empreses. Adoptar pràctiques inclusives crea un ambient de feina enriquit i obre oportunitats als qui enfronten barreres d’accés. La formació és clau en aquest procés, proporcionant a les persones candidates habilitats pràctiques i de comunicació per a afrontar els processos de selecció amb confiança. Empreses com iTalenters, especialitzada en selecció IT, donen suport a aquesta missió amb programes de formació i capacitació que ajuden persones en risc d’exclusió a millorar les seves competències i augmentar les seves oportunitats laborals.
La importància que les empreses promoguin la diversitat i la inclusió laboral
Promoure la inclusió laboral és un pas estratègic que aporta diversos beneficis a les empreses. Els equips que són diversos acostumen a ser més innovadors, creatius i resilients, elements que impulsen el creixement. A més, la inclusió projecta una imatge positiva de l’empresa, millorant la seva reputació en la societat i entre la clientela. Per a aconseguir una veritable inclusió, les empreses han de plantejar processos de selecció que facilitin l’accés a l’ocupació a persones amb diverses capacitats i contextos. Això pot incloure des de la flexibilització dels requisits inicials en els processos de selecció, fins a la implementació de programes de mentoria i l’ajust d’entorns de treball per a fer-los més accessibles. Així, les empreses no sols compleixen amb un deure social, sinó que també accedeixen a talents diversos que poden enriquir els seus equips.
Formació en entrevistes per a persones en risc d’exclusió laboral
La Fundació Formació i Treball, juntament amb iTalenters, han desenvolupat programes de formació en entrevistes per a ajudar persones en risc d’exclusió a enfrontar-se amb èxit als processos de selecció. En aquesta col·laboració, els i les participants no sols adquireixen habilitats tècniques, sinó que també treballen en habilitats toves i de comunicació, claus en qualsevol entrevista. La formació inclou aspectes com a preparació prèvia, pràctiques de comunicació, i tècniques per a reduir l’estrès. Aquesta aliança entre la Fundació Formació i Treball i iTalenters ajuda a desenvolupar les competències necessàries per a accedir a oportunitats laborals amb major seguretat i confiança. Això els permet competir en igualtat de condicions i accedir a oportunitats laborals que d’una altra manera els serien difícils d’aconseguir.
A continuació, detallem cadascun dels components clau d’aquesta preparació:
-Preparació: Una bona entrevista comença molt abans del primer contacte. Les persones candidates aprenen la importància d’una preparació prèvia sòlida que les ajudi a destacar durant l’entrevista. Els principals passos d’aquesta preparació inclouen:
-Escenari: La creació d’un ambient adequat és clau perquè una entrevista sigui reeixida, especialment en un context virtual. S’aporten consells sobre com optimitzar l’espai per a projectar una imatge professional i evitar distraccions.
Ajustar la il·luminació i a evitar fons amb elements personals que puguin distreure o afectar la seva imatge professional.
-Eines: L’equipament adequat pot marcar la diferència en una entrevista virtual per a causar una bona impressió en aquests entorns.
-Vestimenta: La presentació personal té molt impacte en la percepció de l’entrevistador/a, fins i tot en entrevistes virtuals. En aquest aspecte, es realitzen una sèrie de recomanacions sobre com vestir-se per a causar una bona primera impressió.
-Tècniques: Controlar els nervis ajuda a expressar-se amb claredat i projectar una imatge segura. S’entrenen en diverses tècniques
-Eines per a reduir l’estrès i millorar la comunicació: La comunicació efectiva és una altra de les habilitats fonamentals en qualsevol entrevista. En aquest aspecte, s’ofereix formació sobre com millorar tant el llenguatge verbal com no verbal.
Històries reals de persones que van trobar feina gràcies a la formació
Gràcies a la col·laboració entre la Fundació Formació i Treball i iTalenters, moltes persones en situació de vulnerabilitat han aconseguit integrar-se al mercat laboral. Aquests programes de formació en entrevistes han estat determinants en l’èxit de persones que, amb el suport necessari, han guanyat la confiança i habilitats requerides per a enfrontar-se a entrevistes de feina. Aquestes històries d’èxit reflecteixen el poder transformador de la inclusió laboral i d’una formació adaptada a les necessitats de col·lectius amb dificultats.
A mesura que avancem cap a un mercat laboral més inclusiu, les empreses han de continuar desenvolupant programes de formació i selecció que facin costat a col·lectius vulnerables. La inclusió laboral no és una tendència, sinó un compromís a llarg termini per part de tots que requereix esforç i adaptació.
Entre els principals desafiaments actuals, es troben els biaixos inconscients i la falta de recursos per a implementar programes inclusius reeixidament. No obstant això, iniciatives com les de la Fundació Formació i Treball i iTalenters demostren que, amb la col·laboració adequada, és possible superar aquests obstacles i construir un mercat laboral més just i accessible per a tots.