Presentem la primera ETT especialitzada per a persones en situació d’exclusió social

16 juny 2017 Notícies
amiga ett social

Més d’una cinquantena de persones han assistit aquest matí a la presentació d’Amiga ETT Social, la nova eina de contractació responsable, la primera especialitzada en persones en risc d’exclusió social. Han inaugurat l’acte Albert Alberich, director de la Fundació Formació i Treball i Sara Berbel, directora general de Barcelona Activa. Tot seguit, s’han portat a debat els reptes, les oportunitats i la realitat de les polítiques d’ocupació i del mercat laboral de la nostra societat, amb la intervenció de representants dels diferents agents socials.

Aquesta taula rodona ha comptat amb la intervenció de Javier Ibars, director de RRLL de Foment del Treball; Núria Gilgado, secretària de política sindical de UGT Catalunya; Llorenç Serrano, coordinador d’Economia Social, Treball Autònom i Persones a l’Atur de CCOO; i Nacho Travieso, responsable de l’àrea d’Integració i Diversitat de la Fundació PIMEC. El debat ha estat coordinat i moderat pel periodista Albert Closas.

Albert Alberich ha presentat la iniciativa Amiga ETT Social, fruit de la Fundació Formació i Treball, i la seva constant empenta i afany per inserir al mercat laboral a persones que es troben en situació de vulnerabilitat social. Alberich ha deixat clar que el fet diferencial d’aquesta eina de contractació és l’especialització en col·lectiu en risc d’exclusió.

Per la seva banda, Sara Berbel ha definit Amiga ETT Social com un gran repte i una gran oportunitat perquè es tracta d’una eina que se centra en les persones amb dificultats per entrar al mercat laboral: “Hem de posar ciència, rigor, estar molt a prop de les persones i deixar de parlar en termes quantitatius, perquè necessitem valorar la qualitat”. A més, la directora general de Barcelona Activa ha vinculat directament un nivell alt d’atur amb un deteriorament de la vida cultural, comunitària i política: “Les bosses d’atur provoquen un dèficit a la nostra democràcia”.

A continuació, han intervingut diferents agents socials vinculats directament al mercat ocupacional per debatre l’existència d’una nova ETT i la seva especialització en persones vulnerables. Javier Ibars, de Foment del Treball, ha estat el primer en participar i ha deixat clar la necessitat de plantejar-nos una nova normativa per al col·lectiu en exclusió social, com sí existeix per a persones amb discapacitat, atès que estem parlant de persones que es troben en situacions amb necessitats especials i que posseeixen una cultura de l’esforç que esdevé una millora de la competitivitat per a l’empresa.

Per la seva banda, Núria Gilgado, d’UGT Catalunya, ha manifestat que el naixement d’Amiga ETT Social respon a una necessitat social: “La creació d’aquesta eina de contractació reflecteix que tenim un dèficit en els serveis públics d’ocupació”. D’aquesta forma, Gilgado ha aprofitat per fer una crida a la urgència de què els serveis públics disposin de més elements materials i de personal. Una altra visió sindical ha estat l’aportada per Llorenç Serrano, de CCOO, que ha deixat clar que el procés no s’hauria de col·lectivitzar: “Cada persona viu una situació concreta i diferent i hauríem de crear un cistell d’eines que permetés que tothom pogués ser inserit al mercat laboral sense etiquetes”.

Per últim, Nacho Travieso, de la Fundació PIMEC, ha manifestat la voluntat de col·laboració amb Amiga ETT Social en la inclusió de persones que tenen dificultats per trobar feina: “Des de la Fundació PIMEC apostem per valorar els usuaris, per això treballem amb la persona a nivell psicològic i qualitatiu”.

Finalment, Albert Alberich ha conclòs l’acte deixant clar que eines com Amiga ETT Social ja existeixen en països com França i que la seva acceptació, regulació i situació és molt més favorable i normalitzada que no pas aquí. Cal apostar per la inclusió i adonar-nos de què les empreses haurien de comptar amb una plantilla de treballadors que traspués la realitat que vivim a la nostra societat.



VEURE TOTES LES NOVETATS