La Fundació Formació i Treball, amb el suport del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del govern espanyol, i dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (ajudes a plans d’innovació i sostenibilitat en l’àmbit de la indústria manufacturera en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a l’any 2023), ha impulsat un projecte innovador per revolucionar el reciclatge tèxtil a Espanya i lidera la transició cap a una economia circular. Amb més de 30 anys d’experiència en la gestió de residus tèxtils, aquesta iniciativa busca optimitzar processos, incorporar tecnologies avançades i contribuir significativament a la sostenibilitat.
El projecte, denominat “El reciclatge tèxtil: mirant cap al futur”, i emmarcat dins la línia d’investigació, desenvolupament i innovació del projecte, sorgeix dels nous escenaris derivats de la normativa europea en relació a la gestió dels residus, que impliquen un augment de la recollida selectiva de roba, concretament de teixits de menor qualitat que podrien dificultar la reutilització directe. Per no incrementar els percentatges de valorització energètica, serà necessari incrementar el percentatge destinat al reciclatge de les fibres.
Per garantitzar el reciclatge en nova fibra per produir peces de roba noves, s’han de classificar els productes per tipologia de fibra i color. Un procès que, difícilment es pot fer de manera manual, ja que la identificacioó visual o pel tacte és molt dificultosa i genera un error del 30%. La tecnologia Fibersort, basada en l’espectroscòpia del infrarroig proper (NIR), permet la separació dels teixits no reutilitzables segons la composició de les seves fibres, afavorint així, el reciclatge d’aquestes. Amb aquesta nova tecnologia, Formació i Treball pot contribuir a tancar el cicle del reaprofitament de materials dins del mateix àmbit de la indústria tèxtil, contribuint així a l’economia circular.
Així doncs, el projecte té per objectiu incrementar la capacitat de recollida del residu tèxtil, establint rutes que passin per tots els contenidors, optimitzant les rutes amb la sensorizació d’aquests que informa del seu grau de capacitat. A més, es pretenen adaptar els processos productius per incrementar la capacitat de gestionar majors volums de residu tèxtil, així com adaptar aquests processos per poder oferir nous productes al mercat que puguin ser reciclats en una nova fibra tèxtil. Adaptacions que es realitzaran amb la implementació de la teconologia Fibersort que permetrà classificar per tipologia de fibra, eliminant els impropis, i aconseguint un tèxtil post consum com a matèria primera per filatures i productors. Finalment, el projecte analitzarà quines passes de les noves cadenes de valor i dels processos productius es poden internalitzar a la nostra planta, i es reduiran els transports de mercaderies entre magatzems optimitzant la cadena de subministrament.