Reconnecta’t redueix la bretxa digital dins les empreses d’inserció

06 juliol 2021 Notícies
Featured Video Play Icon

 

La Fundació Formació i treball, en aliança amb la Fundació PINNAE, ha endegat el projecte “RECONNECTA’T: millora de les competències digitals a la feina” dirigit a les persones treballadores de les empreses d’inserció a la delegació de Garraf. La iniciativa vol millorar l’ocupabilitat dels treballadors i treballadores facilitant coneixements tecnològics per gestionar amb èxit la recerca de feina i l’impuls dels seus perfils professionals.

 

El programa Reconnecta’t implementa tot un seguit d’activitats i plataformes virtuals que  faciliten l’aprenentatge pràctic en competències tecnològiques. El programa es desenvolupa en 12 mesos i té previst atendre unes 40 persones. En aquest període les persones participants reben aproximadament 30 hores de formació digital, tenen accés a un “Portal Individual del treballador/a”, implementat a l’empresa d’inserció,  on poden gestionar la seva documentació contractual així com comunicar-se amb l’entitat.  D’aquesta acció se n’ha fet seguiment i s’ha treballat a les tutories. També s’ha fet una prova pilot amb un espai d’aprenentatge en línia o classroom. El tècnic d’inserció i formació del projecte, Marcos Huertos, explica els coneixements claus i la seva rellevància en els itineraris d’inserció. “Considerem fonamental que sàpiguen fer servir els entorns bàsics personals de qualsevol mòbil o ordinador, entorns d’escriptori, creació de carpetes, saber com guardar la seva  informació personal. I també entorns d’internet on poder accedir a informació que els sigui vàlida per al seu objectiu, per exemple la recerca de feina en un futur, a resoldre tràmits laborals relacionats amb l’administració pública o bé buscar formacions que els puguin donar un perfil major en el futur”. 

 

El mercat de treball i les relacions laborals sorgides de la crisi sociosanitària de la COVID 19 han posat de manifest les mancances de certs sectors de la societat quant a coneixements d’entorns virtuals i a l’ús sistemàtic d’eines digitals. És el que anomenem la bretxa digital. La llarga experiència de la Fundació en l’acompanyament de persones vulnerables en els seus itineraris laborals ja havia permès detectar una mancança que, si bé feia més difícil l’accés al mercat laboral, no era un escull insalvable. Actualment, aquest desconeixement significa quedar-ne exclòs quasi definitivament. La coordinadora de l’Àrea d’Acompanyament a les persones treballadores de les empreses d’inserció i responsable del projecte ho explica així: “La iniciativa per posar en marxa el projecte Reconnecta’t va sorgir amb les necessitats que vam detectar arran de la pandèmia. Accedir als tràmits de l’administració era molt complicat per als col·lectius que nosaltres atenem, i la recerca de feina, tot i que ja feia anys que estàvem entrenant en aquestes competències digitals, s’ha tornat cada cop més complexa”.

 

Un cop finalitzat el programa s’espera que les persones, en enllestir el seu itinerari laboral a l’empresa d’inserció, hagin assolit uns coneixements i una autonomia que les facis més competitives en el mercat de treball, tant per accedir a una feina com per poder-la mantenir.

 

  VEURE TOTES LES NOVETATS