Reinagurem Taula Amiga, molt més que un menjador social

04 octubre 2017 Notícies
taula amiga

Taula Amiga ha obert la seves portes amb una nova imatge que canvia el concepte del menjador social.

L’objectiu és que venir a Taula Amiga sigui el més semblant a menjar en un restaurant o  fer la compra en un supermercat.

 

 

Després de gairebé quatre anys en funcionament gràcies al conveni de col·laboració amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, el menjador social Taula Amiga s’ha renovat amb l’objectiu de donar més valor afegit i dignificar encara més el servei.

L’acte de reinauguració ha tingut lloc el passat divendres 29 de setembre i ha comptat amb la presència, entre d’altres, del senyor Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, la senyora Ana Santos, consellera de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona i la senyora Marina Arnau, directora de la Fundació Formació i Treball a Tarragona. Tots ells han volgut destacar la tasca del menjador per no estigmatitzar les persones més necessitades de Tarragona. La consellera Ana Santos ha afegit que “a diferència d’altres menjadors socials, Taula Amiga destaca pel servei de repartiment de menjar fresc a famílies derivades de Serveis Socials”. “El servei d’aquest menjador social implica, a més, poder crear tres llocs de feina per a persones en risc d’exclusió social”, ha puntualitzat Marina Arnau.

Molt més que un menjador social

Des del principi a Taula Amiga s’ha apostat per una imatge el més integradora possible. Ara amb aquesta remodelació s’ha volgut buscar encara més l’estètica de restaurant, amb cambrers uniformats, taules per a quatre comensals, paraments, i tota una imatge corporativa clara i actualitzada.

A banda dels canvis a la part del menjador, Taula Amiga també compta ara amb un magatzem on es reben les donacions d’aliments i des d’on s’atenen les famílies de Tarragona derivades des de Serveis Socials perquè s’emportin menjar fresc per cuinar a casa. També en aquest espai s’ha buscat donar una imatge el més normalitzada possible, organitzant el menjar com un supermercat i donant a les famílies les racions en els seus propis carros o en bosses sense etiquetar. L’objectiu és que la recollida d’aliments sigui el més normalitzada possible per als membres de la família.

Durant aquests anys, a més, des de la Fundació Formació i Treball, s’ha  treballat per donar a Taula Amiga un valor afegit desenvolupant projectes vinculats com ara: un Hort urbà per usuaris/àries, el projecte Alimentem Somriures (finançat per la Fundació Port Aventura), la donació d’aliments frescos a famílies, xerrades d’interès o el PES (Programa d’Entrega Social, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya). Totes aquestes iniciatives tenen com a eix principal l’apoderament dels usuaris/àries.

Cada dia mengen a Taula Amiga gairebé 65 persones i es donen aliments frescos a més de 40 famílies cada setmana (la majoria amb fills a càrrec); unes xifres que any rere any augmenten. Al 2015 vam iniciar el servei de donació d’aliment fresc per cuinar a casa amb 4 famílies, ara mateix són ja 44 les famílies vulnerables de Tarragona que venen cada setmana.

Aquest resultat ha estat possible gràcies a la gran quantitat de donacions que ha rebut Taula Amiga durant el darrer any i a les sinèrgies que des de Formació i Treball hem anat sumant amb diferents ens del territori. De manera conjunta a la subvenció anual de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, que permet repartir 65 menús diaris, cada cop són més les empreses, entitats i fins i tot particulars que col·laboren amb el nostre projecte social.  Entre elles trobarem la implicació del Banc dels Aliments, el Mercat Central de Tarragona, Mercadona, Consum, Aldi, l’AMPA del Serrallo i molts altres que de manera anònima fan donacions setmanals o puntuals.

Una altra dada a ressaltar és l’augment de voluntaris: comptem amb un equip de 20 voluntaris en actiu, xifra que no ha parat d’incrementar des de l’obertura de Taula Amiga. Aquest fet demostra una major consciència ciutadana i coneixement del servei entre els veïns i veïnes de Tarragona.

El servei de repartiment de menjar

L’horari de menjar és de 12 a 14.30h tant per a aliments dins del centre com per a la recollida de menjar per emportar. Els diumenges i festius s’obre de 12 a 13 i es prepara menjar per emportar a la carmanyola.

El servei d’entrega d’aliments frescos per a famílies té un horari diferent, és a les 11. És just aquest servei el que s’ha multiplicat i és també molt important per a nosaltres, ja que considerem que el repartiment de menjar per poder cuinar a casa dignifica encara més l’activitat.

Els beneficiaris de Taula Amiga venen derivats del Punt d’Atenció al Sense Sostre, Serveis Socials i la Fundació Bona Nit i per tant molts d’ells no són fixes sinó que arriben al menjador amb una temporalitat variable, en funció de les necessitats detectades. El perfil d’usuari és, doncs, molt heterogeni i amb realitats diverses. Per a tots ells volem ser millors i per a tots ells continuarem millorant.

 VEURE TOTES LES NOVETATS