Roba Amiga revaloritza 66.000kg de materials impropis durant el 2020 amb el suport de l’ARC

31 desembre 2020 Notícies

L’empresa d’inserció Roba Amiga, del Grup Formació i Treball, va iniciar el 2019 el projecte Tot el que no és roba, també s’aprofita!, amb una primera subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya, en la convocatòria d’economia circular 2018.  Durant aquests dos anys s’han revaloritzat 66000Kg de material impropi. La iniciativa ha consistit a desenvolupar un sistema de selecció i valorització d’aquests tipus d’articles dipositats als contenidors de roba de segona mà, 1.050 contenidors ubicats a més de 240 municipis catalans,  susceptibles de ser tractats majoritàriament com a rebuig. Al vessant mediambiental del projecte, i en línia amb el model d’economia circular del Grup, s’hi suma el socioeconòmic, amb la contractació de persones en risc d’exclusió social per al desenvolupament de l’activitat. 

El projecte s’ha dut a terme a la planta de reciclatge de Roba Amiga, situada a Sant Esteve Sesrovires,  la més gran d’Europa en nombre de persones treballadores. En el procés de tria i classificació de la roba usada, hi ha una dada que representa el que s’anomena la fracció resta, és a dir,  el percentatge de material que no es pot revaloritzar.  El 2017, dos  anys abans de l’inici del projecte, aquest material impropi, consistent en joguines, motxilles, disfresses i altres, representava prop de 92.000 kg de potencials residus cada any. El 2020, ja rodat el sistema, s’han recuperat 66.000 kg d’impropis dels 72.000 kg seleccionats. Entre ells, 16000 kg de joguines, 12000 kg de peluixos, 5000 kg de maletes, 4000 kg de catifes,  1000 kg de bijuteria i 114,5 Kg d’ulleres.  Així doncs, l’activitat ha permès recuperar objectes que pel seu bon estat de conservació i per a les seves característiques tenen un potencial per a ser reutilitzats.

Aquest sistema de recuperació i revalorització ha assolit els principals objectius que es va marcar en un inici: reduir la fracció resta en què potencialment es poden convertir els articles impropis, preparar i canalitzar per a la seva reutilització aquells articles que estan en bon estat, contribuir a la generació d’oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió i promoure una cultura de la reutilització i la solidaritat entre la ciutadania, afavorint la donació de roba i altres articles.VEURE TOTES LES NOVETATS