Barcelona, 21 de febrer de 2025 – La cooperativa Roba Amiga ha recollit 15.300 tones de roba a Catalunya durant el 2024, a través dels 3.125 contenidors taronges i punts de recollida distribuïts als 472 municipis i empreses col·laboradores.
El valor del projecte va més enllà de la gestió del residu tèxtil: la roba dipositada als contenidors taronges es tradueix en oportunitats laborals per a persones en situació de vulnerabilitat. Per cada tona de roba recollida, es generen aproximadament 10 mesos d’un lloc de treball reservat per a itineraris d’inserció sociolaboral. En total, aquest projecte ha permès la creació de 367 llocs de treball d’inserció el 2024, un increment del 4% respecte a l’any anterior.
El projecte de Roba Amiga es basa en un model d’economia circular amb un alt impacte social. Les persones contractades mitjançant itineraris d’inserció accedeixen a una ocupació regulada per la Llei d’Empreses d’Inserció, amb contractes estables que els permeten recuperar hàbits laborals i adquirir experiència per accedir al mercat ordinari. Aquest cicle garanteix que un cop el treballador/a fa el salt al mercat de treball convencional, el seu lloc sigui ocupat per una altra persona en risc d’exclusió social, promovent un impacte social sostenible.
Gestió i tractament del tèxtil La Cooperativa Roba Amiga, integrada per set empreses d’inserció (ADAD-L’Encant, Andròmines, Engrunes, Formació i Treball, Recibaix, Solidança Treball, Treballs i Serveis Tapís), administra la xarxa de contenidors i la recollida de la roba usada. Després de la recollida, la roba es trasllada a les plantes de tractament tèxtil, on es classifica per a la seva reutilització o reciclatge.
Nova Llei de Residus: una oportunitat per a la gestió sostenible del tèxtil
El marc legal ha evolucionat amb la nova Llei de Residus, que estableix objectius més ambiciosos per a la recollida i gestió dels residus tèxtils. Roba Amiga defensa que aquest nou context ha d’anar acompanyat d’un model de recollida que prioritzi el valor social del residu tèxtil, apostant per sistemes de gestió que generin ocupació i consolidin un model d’economia circular justa i sostenible.
Les entitats que formen part del projecte Roba Amiga reivindiquen la necessitat que les administracions impulsin models de recollida que integrin criteris socials, garantint que la gestió dels residus tèxtils esdevingui una eina efectiva per a la inclusió social i la lluita contra el canvi climàtic.
Amb aquests resultats, Roba Amiga reafirma el seu compromís en la transformació del model de gestió de residus tèxtils, demostrant que és possible combinar sostenibilitat ambiental i impacte social positiu.