Un residu tèxtil, també pot ser una oportunitat

11 febrer 2025 Notícies

Des de fa mesos, la Fundació Formació i Treball ha canviat la ubicació de la seva nau de tractament tèxtil, prèviament ubicada a Sant Esteve Sesrovires, amb l’objectiu de tenir més capacitat de gestió del residu tèxtil i, poder donar així, més oportunitats laborals a col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. Per fer-ho, la Fundació va adquirir a finals del 2023 una nau cinc vegades més gran i de més fàcil accés al nucli urbà a la ciutat de Sabadell, amb una població molt més densa. A més, la nova nau permet també respondre a les noves demandes de la indústria en matèria de fibra reciclada, adaptant una part d’aquesta planta a la preparació per al reciclatge de fibres. 

La nau però, va haver de reformar-se per poder adaptar-la a les necessitats de la producció de l’entitat i als canvis en la gestió del residu tèxtil que es produiran. Per això, es va buscar aprofitar l’oportunitat estratègica que brinda la nova legislació en matèria de residus, especialment en l’àmbit tèxtil, amb la implementació d’un nou Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP). 

Actualment, la reforma de la nova nau de Sabadell està pràcticament finalitzada, i ja està en funcionament. Es preveu que estigui enllestida en la seva totalitat a principis del 2025. En aquest sentit, gràcies al suport del projecte InnvESS per al Treball Protegit del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, la Fundació ha pogut dur a terme les tasques d’adaptació i transformació d’aquest espai industrial. 

L’obertura de la nova nau preveu donar feina a 250 persones que es troben en situació de vulnerabilitat i a 120 d’estructura a finals del 2026, ja que a partir del 2025 s’estima un augment en la recollida selectiva del tèxtil a causa de la nova legislació europea que obligarà als municipis dels estats membre a recollir de manera selectiva aquest residu. La nova ubicació, situada a les afores d’un nucli urbà dens com es Sabadell, ajudarà a la contractació de persones, ja que les naus on s’operava anteriorment, dificultaven la incorporació del personal d’inserció degut a la mala combinació amb transport públic. 

L’edifici de Sabadell serà una de les naus amb més capacitat de processament d’Espanya i del Sud d’Europa, en la que també descarà la seva avançada maquinària per a fer la classificació del producte per al seu reciclatge fibra-a-fibra. És a dir, un projecte d’inversió estratègic, que permet a Formació i Treball transformar-se i preparar-se per a un canvi de model en el sector tèxtil des de l’economia social. L’objectiu és que el canvi de model sigui liderat per una empresa d’inserció i no per empreses lucratives de l’àmbit dels residus, que amb els recents desenvolupaments comencen a interessar-se pel sector tèxtil. 

La gestió del residu tèxtil és l’activitat principal de Formació i Treball, a través de la qual va donar vida a la seva missió, la creació de llocs de feina per a persones en situació d’exclusió social. No obstant, els canvis legislatius explicats portaran a diferents modificacions en el model de negoci pels quals necessitem preparar-nos, i en els quals, el projecte InnvESS ens ajudarà. Així doncs, Formació i Treball vol incrementar la recollida tèxtil en els propers anys i augmentar els volums de triatge de roba. En aquest sentit, l’entitat prioritzarà el destí d’aquesta roba en la seva venda en botigues de roba de segona mà per reutilitzar-les. De manera complementària, la Fundació també treballa per desenvolupar un nou mercat d’especialitats de fibra tèxtil classificada per al seu reciclatge, motiu pel qual, participa activament en més d’una trentena de projectes d’àmbit europeu per a la i+d sobre el reciclatge tèxtil. 

El recolzament del projecte InnvESS, a més d’ajudar al trasllat, ha fet possible que Formació i Treball pugui centralitzar el seu procés de triatge: abans es feia en tres naus diferents, ubicades a Sant Esteve Sesrovires, Constantí i Sant Adrià de Besòs. A partir d’aquest any, tot el triatge tèxtil de Formació i Treball es realitza en exclusiva a la nau de Sabadell, un fet que ajuda a optimitzar recursos, reduir els costos de transport intern i una major eficiència en la producció al generar-se sinèrgies entre els equips de tria. 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS