Una iniciativa d’economia circular en aliança entre Formació i Treball i Caffè d’Autore

15 desembre 2021 Notícies

El 2019 la Fundació Formació i Treball, Empresa d’Inserció (FITEI) i l’empresa Caffè d’Autore van aliar-se per dur a terme un projecte de desballestament de màquines i molinets de cafè que uneix l’impacte social i mediambiental a través de la recuperació de material reciclable i la generació de llocs de feina d’inserció directament vinculats al projecte o a altres iniciatives de l’empresa d’inserció.  

L’activitat principal del projecte consisteix en la recollida de màquines i molinets de cafè a la nau que Caffè d’Autore té a Reus, la separació dels diferents materials que componen la maquinària i la posterior venda a empreses especialitzades en compra d’aquest tipus de components per fer-ne revalorització. El procés permet disminuir els residus i reciclar-los correctament, així com donar suport al projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació.

L’inici de la relació entre Caffè d’Autore i la Fundació es remunta a l’any 2012 quan l’empresa va iniciar una col·laboració en què oferia el seu coneixement especialitzat a la Fundació, que llavors començava a desenvolupar la línia de formació en hostaleria. L’empresa va ajudar a dissenyar el primer programa formatiu sobre com usar les màquines i com fer un cafè alhora que va ajudar a construir la cafeteria D’ins a la seu de Sant Adrià de Besòs. Hem parlat amb Vicenç Batlle, director de Caffè d’Autore, que ens ha explicat el perquè de la iniciativa i la importància d’enfortir projectes d’aquestes característiques. 

 

Com neix el projecte Desballestament de màquines i molinets de cafè? 

Ara fa uns tres anys que ho vam parlar amb l’aleshores director general Albert Alberich i la directora Marina Arnau, per valorar si el projecte tenia viabilitat econòmica. Vam decidir fer un pilot que ha anat prou bé. Des d’aleshores vam decidir que tota la maquinària  procedent de plans renove que fem anessin a FiT, en lloc de seguir pel circuit habitual.

El 2018 vam fer un centre de revisió de maquinària a un polígon de Reus, un servei centralitzat on decidim selectivament quina maquinària es revisa i quina no. Aquesta centralització ens va despertar l’interès pel projecte. Treballem a tot l’estat espanyol. Enviar una maquinària des de Sevilla fins al centre de FiT no seria viable, generaria un major impacte que el que intentaríem evitar. Ara som a un carrer del centre de FiT a Vila-seca, per tant, no hi ha un impacte rellevant de logística, i això ho ha fet viable. 

 

Quines necessitats tenia Caffè d’Autore respecte a la transformació de  residus?

Nosaltres sempre hem tingut maquinària procedent de desinstal·lacions dels nostres clients i sempre seguia un circuit habitual amb empreses autoritzades de reciclatge, els veníem el material. Dintre del nostre programa d’RSC vam començar a esbrinar com aconseguir que aquest procés tingués un impacte social i mediambiental. I amb FiT vam iniciar el projecte, encaixat en aquesta política d’RSC. 

 

Com podem millorar la cooperació entre la Fundació i Caffè d’Autore?

Per aconseguir més maquinària hem d’augmentar la notorietat del projecte. És a dir, sensibilitzar els nostres clients sobre el valor de cedir-nos el material a nosaltres que el canalitzem cap a FiT en lloc d’utilitzar els canals usuals de venda de maquinària com a deixalla. Aquest material tindrà un valor cada vegada més significatiu per la manca de materials actual, però, si en lloc de treure el petit rendiment econòmic ens el cedeixen a nosaltres, podem donar-li al procés un valor social i mediambiental significatiu.

 

Treballeu alguns ODS vinculats al medi ambient?

Els eixos que treballem són els socials. La nostra primera prioritat és el nostre propi personal, mantenir els llocs de treball. Estem aconseguint superar la pandèmia sense acomiadaments, més enllà dels processos de reestructuració temporals. D’altra banda, la responsabilitat, la integritat i l’honestedat són valors clau que intentem inculcar entre els nostres col·laboradors, clients i proveïdors per tal que siguin fil conductor.

 

Heu notat en els darrers anys un augment de la inquietud sobre quin impacte té tot el procés de producció i venda de maquinària?

Fa anys que hem detectat aquesta sensibilitat, els clients demanen saber quins són els impactes mediambientals com a proveïdors seus. Arran de la crisi ha disminuït aquesta inquietud, ja que els temes econòmics eren prioritaris. Això no vol dir que d’ara endavant, amb la recuperació econòmica, aquests temes no tornin a ser importants. Considerem crucial la notorietat d’aquest tipus de projectes. Fer-los conjuntament, amb una entitat com la vostra, de renom i reconegut prestigi i responsabilitat, fa que es vegi que darrere hi ha un interès social, una canalització dels recursos correcta i sense cap sospita que hi hagi interès econòmic. 

 

Les dades del projecte amb data de novembre de 2021 recullen els següents indicadors: Caffè d’Autore ha donat 146 màquines de cafè, 1 xocolatera i 315 molinets de cafè; FITEI ha aconseguit desballestar 118 màquines de cafè i 277 molinets el que ha suposat una separació de 8.224 kg de materials que poden ser posteriorment reutilitzats. Entre ells coure 2 o tub, coure estanyat, llautó i cablejat de coure amb funda. Aquestes dades avalen les diverses proves pilot que s’han dut a terme entre el 2019 i el 2021 i assenten les bases per a una futura reedició d’aquesta proposta d’economia circular feta en cooperació entre l’empresa privada i el tercer sector.

 

 



VEURE TOTES LES NOVETATS